infa.lt

Pekinas griežtai atsakė į Vašingtono veiksmus

25 liepos
07:00 2020

JAV diplomatinė atstovybė

Kinija pareikalavo, kad JAV uždarytų Amerikos generalinį konsulatą Čengdu. Pekinas tam skiria 72 valandas. Priemonių buvo imtasi reaguojant į Vašingtono sprendimą uždaryti Kinijos diplomatinę įstaigą Hiustone. Tai, kaip pažymi JAV Valstybės departamentas, buvo padaryta siekiant „apsaugoti amerikiečių intelektinę nuosavybę ir asmeninę amerikiečių informaciją“.

Anksčiau JAV valdžia apkaltino keturis Kinijos piliečius, kad jie nuslėpė informaciją apie savo ryšius su Kinijos ginkluotosiomis pajėgomis gaudami vizą į JAV. Teisingumo ministerijos duomenimis, trys buvo sulaikyti ir apkaltinti sukčiavimu. Federalinis tyrimų biuras ieško ketvirtojo tariamo pažeidėjo, kuris tariamai slepiasi KLR konsulate San Fransiske.

Mike Pompeo, JAV valstybės sekretorius: „Kinija vykdo vis labiau autoritarinę vidaus politiką ir demonstruoja vis didesnį priešiškumą laisvei už savo sienų. Prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) pasakė: „Pakanka. Vašingtonas nebegali užmerkti akių į esminius politinius ir ideologinius skirtumams tarp KLR ir JAV lygiai taip pat, kaip šių skirtumų niekada neignoravo Kinijos komunistų partija“.

Pasak Pompeo, KLR savo veiksmais pristato iššūkį, su kuriuo Vakarai „anksčiau nesusidūrė“. Diplomatas pareiškė, kad JAV siūlo priešintis Kinijai naujo formato aljansu, į kurį įeina panašiai mąstančios valstybės.

Pastarieji įvykiai tapo dar vienu įtampos tašku Vašingtono ir Pekino santykiuose, kurie ir taip jau ilgą laiką vykdo vadinamąjį prekybos karą. Kita kliūtis yra žmogaus teisių klausimas. Prieš kelias dienas JAV įvedė sankcijas 11 Kinijos kompanijų už uigūrų teisių pažeidimą. Prekybos departamentas tvirtina, kad šios įmonės naudoja priverstinį uigūrųir kitų Kinijos mažumų darbą.

Santykius apsunkino ir situacija su koronavirusu. Neseniai vykusio privataus susitikimo su Didžiosios Britanijos įstatymų leidėjais Londone metu, Mike Pompeo pranešė, kad žvalgybos pranešimai rodo, kad „Kinija nupirko“ Pasaulio sveikatos organizacijos vadovybę. PSO vadovas Tedros Adhanom Ghebreyesus pavadino JAV valstybės sekretoriaus komentarus nepriimtinais ir nepagrįstais.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 104

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...