infa.lt

Valstybės tarnybos departamento prie VRM skelbiamuose konkursuose – reikalavimas – mokėti lenkų kalbą

23 liepos
07:15 2020

Seimo konservatorių frakcijos narys Audronius Ažubalis kreipiasi į vidaus reikalų ministrę Ritą Tamašunienę, prašydamas nedelsiant sustabdyti Valstybės tarnybos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos paskelbtus konkursus į Dūkštų, Paberžės, Pagirių seniūnų pareigybes dėl diskriminuojančio jų pobūdžio.

Kreipimesi teigiama, kad aprašymuose į šias pareigybes nurodytas reikalavimas greta valstybinės kalbos mokėti lenkų kalbą B2 lygiu, o tai atitinka aukščiausią kalbos mokėjimo kategoriją. Tačiau lenkų kalbos moko ne visos Lietuvos  mokyklos, todėl tokie reikalavimai į nurodytas pareigybes yra atvirai diskriminuojančio pobūdžio, nes bet kuris kitos tautybės Lietuvos Respublikos pilietis objektyviai lieka prastesnėje pozicijoje.

Tokia politika Vilniaus rajono gyventojai nėra motyvuojami mokytis valstybinės kalbos, labiau integruotis į valstybinį gyvenimą, lygiomis sąlygomis konkuruoti darbo rinkoje.

„Jau ne pirmus metus stebime V. Tomaševskio vadovaujamos Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) bandymus menkinti valstybinės lietuvių kalbos konstitucinį statusą, apeiti ar ignoruoti lietuvių valstybinės kalbos reikalavimus tose savivaldybėse, kuriose ši politinė jėga turi valdžią ar kažkokią įtaką. LLRA-KŠS noras išlaikyti įtaką tose savivaldybėse ar jų seniūnijose gimdo tokius atvirai diskriminacinius „konkursus“, kurie verčia lietuvius ir kitus ne lenkų tautybės Lietuvos piliečius jaustis antrarūšiais“, – teigia Seimo narys A. Ažubalis.

Seimo narys atkreipia dėmesį, kad šie konkursai prieštarauja valstybinės kalbos įstatymui ir įstatymui dėl dokumentų tvarkymo lietuvių kalba, todėl prašo juos sustabdyti ir užtikrinti, kad tokie vieši Valstybės tarnybos departamento veiksmai nepasikartotų.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 159

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...