infa.lt

Kuproti tyleniai: kaip nuotolinis darbas paveiks žmonių išvaizdą ir sveikatą

11 liepos
10:11 2020

2019 m. International Workplace Group analitikai nustatė, kad 80% biuro darbuotojų norėtų dirbti lankstesniu grafiku. Na, koronaviruso pandemija suteikė jiems puikią galimybę dirbti iš namų ir būti bent šiek tiek laisvesniems.

Kai kurioms įmonėms labai patiko tai, kad darbuotojai persikėlė į nuotolinį darbo režimą – socialinio tinklo „Twitter“ atstovai net galvoja perkelti savo darbuotojus į tokį režimą nuolatiniam darbui. Gali būti, kad ateityje bus kur kas daugiau nutolusį darbą dirbančių darbuotojų nei anksčiau, todėl skirtingos mokslininkų grupės bando išsiaiškinti, kaip darbas namuose veikia žmogaus organizmą.

Neseniai darbo paieškos platformos „DirectlyApply“ kūrėjai susisiekė su psichologais ir kūno rengybos ekspertais, kad įvertintų nuotolinio darbo poveikį asmeniui. Jie sukūrė „nutolusio ateities darbuotojo“ portretą.

Įsivaizduokite, kad buvote visam laikui perkelti į nuotolinį režimą. Jums nebereikia šildyti automobilio, laukti autobuso ar važiuoti 40 minučių metro. Pakanka tik išlipti iš lovos, papusryčiauti ir atsisėsti prie kompiuterio – darbo diena jau prasidėjo. Apie pietus galima nueiti į virtuvę ir užkąsti, tačiau pabendrauti nėra su kuo, nes jūsų kolegos taip pat sėdi namuose. Prasėdėję prie monitoriaus dar 3–4 valandas, nusprendžiate atsipalaiduoti ir praleisti vakarą žiūrėdami serialą ar žaisdami konsolinius žaidimus. Ir taip praeina 25 metai …

Dabar jūs atrodote kaip Susan – tipiškas žmogus, dirbęs namuose ir visiškai pamiršęs pasivaikščiojimus bei kitus gyvenimo malonumus. Psichologai ir kūno rengybos ekspertai ištyrė, kaip nuolatinis darbas prie kompiuterio, asmeninių susitikimų su kolegomis nebuvimas ir kiti nutolę kompanionai gali paveikti žmogaus išvaizdą ir sukūrė gana bauginantį atvaizdą. Ištežusi figūra, raukšlėta oda, maišai paakiuose – tai dar ne viskas, kas laukia žmogaus, kuris neatsitraukdamas sėdi prie kompiuterio.

Susan įvaizdžio kūrėjai paaiškino, kad nuolatinis buvimas šalia kompiuterio ar nešiojamojo kompiuterio ekrano žmonėms tikrai sukels „kompiuterinio regėjimo sindromą“. Šiai būklei būdingos sausos ir uždegimo apimtos akys, po kuriomis kabo didžiuliai maišai. Didžiąją savo laiko dalį „nutolęs ateities darbuotojas“ matys ekrano mirgėjimą, todėl oda taps blyški ir raukšlėta, o plaukai slinks. To priežastis bus vitamino D trūkumas, kurį gauname iš saulės.

Žemiau galvos bus negražus kūnas, subjaurotas mažo fizinio aktyvumo ir netinkamo sėdėjimo prie kompiuterio. Susan stuburas yra aiškiai iškrypęs, todėl tikriausiai jai nuolat skauda sprandą. Žmogaus galva nuo ateities bus nuolat stumiama į priekį – angliškoje literatūroje šis reiškinys vadinamas „tech kaklu“ ir laikomas pernelyg aktyvaus išmaniojo telefono naudojimo pasekme. Susan rankos taip pat deformuotos, nes ji kelias dešimtis valandų per dieną laiko kompiuterio pelę ir pirštais baksteli į klaviatūrą

Ateities žmogaus galva bus nuolat atkišta į priekį – angliškoje literatūroje šis reiškinys vadinamas „tech neck“ ir laikomas pernelyg aktyvaus išmaniojo telefono naudojimo pasekme. Susan rankos taip pat deformuotos, nes ji kelias dešimtis valandų per dieną laiko kompiuterio pelę ir pirštais baksnoja klaviatūrą.

Su psichine Susan sveikata taip pat nėra viskas gerai, nes ji labai retai susitinka su žmonėmis. Anot darbo autorių, darbas namuose be reguliarių pasivaikščiojimų lauke tikrai sukels žmonėms stresą. Jie tai paaiškino tuo, kad chaotiškas darbo režimas ir asmeninių pokalbių „apie nieką“ su kolegomis nebuvimas padidins kortizolio, streso hormono, lygį. O stresas gali išprovokuoti padidėjusį kraujospūdį, širdies ir kraujagyslių sistemos darbo problemas ir kitų ligų atsiradimą.

Pasak „DirectlyApply“ atstovų, žmonėms, kurie perėjo į nuotolinį darbą, svarbu sudaryti kasdieninį veiksmų grafiką ir jo griežtai laikytis. Į tvarkaraštį turėtų būti įtraukti sporto užsiėmimai, susitikimai su draugais ir visa tai, kas buvo įprasta dirbant biure. O darbo metu reikia daryti pertraukas – pavyzdžiui, dirbti po 20 minučių, darant tarp jų 5 minučių pertraukėles. Per pertrauką būtinai reikėtų atsitraukti nuo darbo vietos ir pasimankštinti, leisti pailsėti akims.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 328

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Vyras    -  2020-07-11, 23:23

    Įdomu tik kieno poveikis buvo tokiam kelnių pasirinkimui 😐

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....