infa.lt

PSO spaudžiama peržiūrėti savo poziciją dėl kaukių

07 liepos
13:30 2020

Mergina su kauke

239 mokslininkai iš 32 šalių kreipėsi į PSO vadovybę atviru laišku, kuriame pasiūlė pripažinti, jog koronavirusas gali ilgai išlikti ore ir taip sukelti rimtą pavojų žmonėms. PSO to nepripažįsta, tvirtindama, kad patekusios į orą koronaviruso dalelės greitai nusėda ant paviršių. Oro dulkių infekcija gali būti tokia pat pavojinga kaip ir kontaktinė, teigia mokslininkai, remdamiesi gydytojų surinktais empiriniais duomenimis.

Pasaulio sveikatos organizacijos tinklalapyje rašoma, kad SARS-CoV-2 koronavirusas yra perduodamas nuo vieno žmogaus kitam per kontaktus, todėl svarbu yra plauti rankas, o taip pat ir oro lašeliniu būdu: per mažus lašelius, išlekiančius iš užkrėstų žmonių gerklės ar nosies. Kadangi lašeliai turi pakankamą masę, jie negali ilgai išbūti ore ir greitai nusėda, todėl svarbu būti bent 1 metro atstumu nuo užkrėstų žmonių.

Yra dar vienas aerogeninis patogeno perdavimo mechanizmas – oras-dulkės. Tuomet kosint ar čiaudint aplink pacientą susidaro mažesnių dalelių debesis, kurie ore lieka daug ilgiau ir yra pavojingi didesniu atstumu.

PSO ekspertai teigia, kad oro-dulkių užkrėtimo būdas vaidina tik nereikšmingą vaidmenį perduodant koronavirusinę infekciją, todėl nėra prasmės įvesti naujų apsaugos nuo mažų lašų priemonių, ir mažai tikėtina, kad tai paveiks bendrą ligos plitimo situaciją. Dėvėti apsaugines kaukes rekomenduojama tik medicinos personalui ir tiems, kurie prižiūri ligonius.

Tačiau atviro laiško, paskelbto žurnale „Clinical Infectious Diseases“, kurį pasirašė 239 ekspertai iš 32 šalių, autoriai tvirtina, kad realybė yra kiek sudėtingesnė. Lydia Moravska iš Kvinslando technologijos universiteto (Australija) ir Donaldas Miltonas iš Merilando universiteto (JAV) rašo, kad ore esančių dulkių perdavimas iš tikrųjų turi didesnę reikšmę, nei mano PSO.

Kaip rašo „New York Times“, ekspertai mano, jog, jų nuomone, PSO vadovybė yra pernelyg konservatyvi ir per lėtai reaguoja į naujų empirinių duomenų atsiradimą.

„Jie verčiau mirs, nei atsisakys savo nuomonės“, – teigė vienas iš ilgamečių PSO konsultantų, norėjęs išlikti inkognito..

Dr Moravska ir likusieji nurodo keletą viruso perdavimo oru atvejų, ypač blogai vėdinamose patalpose, kuriose gausu žmonių. Ir jie sako, kad dalijimas į didelius ir mažus lašus yra dirbtinis, nes čiaudėdami ar kosėdami, užsikrėtę žmonės išskiria juos abu. Daugelyje pastatų oro srautai juda lėtai, o tai leidžia virusui kauptis ore ir sukuria didelę infekcijos riziką.

„Nėra neprieštaringų įrodymų, kad SARS-CoV-2 juda savaime ar yra pernešami lašeliais oru, tačiau tikrai nėra įrodymų, kad taip nėra“, – teigė Oksfordo universiteto ligoninės gydytojas Trishas Greenhalgas. „Taigi dabar turime priimti sprendimą esant nežinomybei, ir bus katastrofa, jei padarysime klaidą“. Tad kodėl gi mums neužsidėjus kaukių keletui savaičių, na, tiesiog, dėl visa ko?“

Jei bus palaikyta viruso perdavimo oru idėja, gali tekti pakeisti atsargumo priemones, dabar nustatytas apsisaugoti nuo viruso. Žmonės kaukes turės dėvėti patalpose, o gydytojai turės naudoti kaukes su stipriausiu filtru, kuris nepraleis net mažiausių dalelių. Patalpų viduje reikės sumažinti oro cirkuliaciją ir įdėti galingesnius filtrus, taip pat naudoti ultravioletinį apšvietimą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 197

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Bet    -  2020-07-07, 13:58

    Viskas nupirkta. Taip, kaip yra dabar, žmonių miršta per mažai, negu reikia, todėl papirko daugelį mokslininkų, kad padėtų pasiekti didesnį mirtingumą silpninant žmonių natūralų imunitetą. Tada lengviau būs galima priverstinai vakcinuoti visus ir pasiekti užsibrėžtų pelnų. Juk tiek daug į tą aferą investavo, kad dabar atsitraukti nebeįmanoma, jei niekas neprivers. JAV paskaičiavo, kad apie trečdalis gyventojų nesiskiepys, o tai jau labai blogai aferistams.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...