infa.lt

ES pasiūlė Baltijos šalims kompromisą dėl Astravo AE energijos pirkimo

01 liepos
07:05 2020

 

Europos Komisija pasiūlė Baltijos šalims kompromisą dėl galimo Baltarusijos atominės elektrinės elektros energijos pirkimo. Kalbama apie specialaus departamento, kurio užduotis – saugus branduolinės energijos iš trečiųjų šalių naudojimas, sukūrimą, rašo rus.err.ee portalas

Lietuva nusprendė nepirkti elektros energijos iš Astravo atominės elektrinės, kuri pradės dirbti šį rudenį, ir paragino Estiją ir Latviją prisijungti prie boikoto. Praėjusios savaitės pabaigoje Baltijos šalys ir Europos Komisija sutarė, kad Europos Komisija pateiks naują branduolinės energijos naudojimo trečiosiose šalyse klausimo sprendimą, praneša „Aktualioji kamera“.

„Europos Komisija siūlo sprendimą, pagal kurį Baltijos šalių energetikos ministrai įvertintų poreikį naudoti trečiųjų šalių atomines elektrines atsižvelgiant į padidintus branduolinės saugos reikalavimus. Europos Komisija pasiūlė įsteigti naują agentūrą, kuri spręstų su branduoline energija susijusius klausimus”, – sako Ekonomikos ir ryšių ministerijos vicekancleris Timo Tatars.

Dar prieš gaunant šį sprendimą iš Europos Komisijos, Lietuvos prezidentas Gitanas Nauseda šį klausimą telefonu aptarė su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen.

„Europos Komisijos pirmininkė buvo informuota apie Lietuvos poziciją. Tikėtasi, kad Europos Komisija padės mums pasiekti naują susitarimą dėl prekybos elektros energija su trečiosiomis šalimis taisyklių”, – aiškina Lietuvos ambasadorius Estijoje Giedrius Apuokas.

Dabar Baltarusijos atominės elektrinės elektros energijos naudojimo klausimo sprendimas priklauso nuo to, ar Lietuva sutiks su šiuo kompromisu, rašo leidinys.

„Problemos esmė yra ta, kad vienintelis klausimas, dėl kurio dabar nėra susitarimo, yra politinė deklaracija. Iki šiol jau buvo pasiūlyti keturi skirtingi problemos sprendimai.

Šiuo metu ginčytini problemos klausimai daugiausia egzistuoja tarp Lietuvos ir Latvijos. Estija, kaip Baltijos šalių ministrų tarybos pirmininkė siekia pasiekti susitarimo“, – sakė Estijos ministras pirmininkas Juri Ratas.

Pirmąjį Baltarusijos AE energetinį bloką, esantį netoli Astravo miesto 50 kilometrų nuo Vilniaus, planuojama pradėti eksploatuoti 2020 m., antrąjį – 2021 m. Dabar Baltijos šalys turi rasti kompromisą dėl joje pagamintos elektros energijos pirkimo iki 2025 m.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 147

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Mindas    -  2020-07-01, 15:20

    ta prasme? Sutiksim pirkti, kaip ne, bet tik brangiai ir per tarpininkus…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....