infa.lt

Seimas neišlaikė savo paties anksčiau priimtų nuostatų neprekiauti alkoholiu paplūdimiuose. Alkopramonė stipresnė

30 birželio
13:49 2020

Alkoholis prie jūros

Seimas priėmė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIIP-4790(2), pagal kurias nestacionariosiose viešojo maitinimo vietose ir paplūdimiuose įrengtose nestacionariose viešojo maitinimo vietose bus leidžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 15 proc.

Pagal priimtus naujus pakeitimus ši prekyba bus galima tik savivaldybės tarybos nustatyto kurortinio, poilsio ir turizmo sezono laikotarpiu. Prekyba stipriuoju alkoholiu paplūdimiuose ir toliau bus draudžiama.

Už šias įstatymo naujas nuostatas, kurios įsigalios rugpjūčio 1 d., balsavo 68 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė 2 parlamentarai.

Vienas iš pataisos dėl prekybos alkoholiu paplūdimiuose iniciatorių Seimo narys Simonas Gentvilas atkreipė dėmesį į paradoksalią situaciją, kad jeigu pajūrio kavinė turi fizinius pamatus, tai ji turi teisę prekiauti alkoholiu, jeigu pajūrio kavinė neturi ir yra nestacionari, o dažniausiai tokios būna kurortinės kavinės, ji neturi teisės prekiauti silpnaisiais alkoholiniais gėrimais.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto, siūliusio nepritarti šiam pasiūlymui, nuomone, paplūdimiai nėra ta vieta, kurioje turėtų būti prekiaujama ir vartojami alkoholiniai gėrimai. „Neblaivūs žmonės labiau linkę daryti nusižengimus, prarasti savikontrolę, didėja įvairių traumų ir saulės smūgio tikimybė. Siekiant užtikrinti poilsiautojų saugumą, sveikatą ir net gyvybę, taip pat ir kultūringą laisvalaikio leidimą, neturėtų būti leidžiama paplūdimiuose prekiauti alkoholiniais gėrimais“, – teigiama Seimo komiteto išvadoje.

infa.lt komentaras:

Susidaro toks įspūdis, jog Seimo nariai palaikę šias pataisas tiki, kad nuo silpnesnio alkoholio neįmanoma nusigerti, o vėliau prisidaryti sau bėdų. O juk vos prieš porą metų buvo priimtos alkoholio įstatymo pataisos, kuriomis sekant nuo šių metų vasaros prekyba alkoholiu paplūdimiuose ir nestacionariose maitinimosi vietose buvo uždrausta. Nespėjus įsigalioti šioms pataisoms alkoholio pramonė pramušė skylę blaivybės siekiančių politikų laive ir jis su Seimo palaiminimu sėkmingai nugarmėjo į dugną.

Prieš balsavo vos du žmonės, tai Mindaugas Puidokas ir Jonas Varkalys. Visi kiti buvo arba UŽ, arba balsavo kojomis – tai yra 62 nedalyvavo balsavime. Balsavimo rezultatus galima pažiūrėti čia: https://www.lrs.lt/sip/portal.show

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 378

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Myndė    -  2020-06-30, 15:08

    Aš tai manyčiau, kad stipresnis (bent šiuo atveju) pasirodė sveikas protas. Įdomūs blaivybės puoselėtojai – jie nepastebi, ar bent jau apsimeta, kaip tautiečiai tempia į paplūdimius visa, kas dega (nes tam gi pastangų reikia), o va uždrausti – lengviausia.
    P.P. Ir dar neaišku, ar galutinė suma bebus tos pramonės naudai – dažnas paplūdimyje apsiribos bokalu brangesnio alaus, o ne tįs parduotuvėje pirktas 3-4 skardines + šnapsą – bet tokie samprotavimai blaivininkams jau aukštoji matematika…

    Atsakyti į šį komentarą
    • regis    -  2020-06-30, 19:20

      Kad tamsta alkoholio gerbėjas abejonių nekyla, bet kokio galo veltis į matematiką, kai joje supratimo nėra?

      Alkoholis visose srityse neša vien nuostolius ir žmonėms atskirai ir valstybei bendrai. Pelnas tik alkopramonei, nes visus nuostolius apmoka visuomenė.

      Ir pastebėtina, jog iš tiesų tą pastebėti sugeba tik būtent blaivininka, nes jų asmeninio intereso čia nėra absoliučiai jokio.

      Interesą turi tik aukos – priklausomi ir alkopramonė, kaip pelno gavėja. Taškas.

      Atsakyti į šį komentarą
      • Myndė    -  2020-07-01, 10:33

        Draudimai baudžiauninkų visuomenėje reikalingi permanantiškai, ir juo draudimas absurdiškesnis – juo geriau. Tobulas draudimas buvo dėvėti kaukes, nors sergančių praktiškai nebuvo, o pačių kaukių nauda (ypač kai vienkartinė dėvima kelias savaites + neteisingai) – abejotina. Tačiau net ir absurdiško draudimo pažeidimas normalų žmogų verčia jaustis neužtikrintai, tuo pačiu jis lengviau valdomas – o gal toks ir yra tikslas. Gal dar vienas absurdiškas draudimas (lengvas alkoholis poilsio vietose) turi būtent tokį pagrindinį tikslą?

        Atsakyti į šį komentarą
    • regis    -  2020-07-01, 13:34

      Tai gal kalbėkime apie tai, nuo ko pradėjome – apie alkoholio draudimą paplūdimiuose?

      Priklausomo nuo alko žmogaus – protingu vadint jau negalima. Prijaučiančio alkoholio vartojimui – irgi. Todėl tokiems r kuriami draudimai – pradedant nuo draudimo vairuoti išgėrus (o gal jūs už tai?) ir baigiant draudimais gerti paplūdimiuose siekiant išgelbėti jų pačių gyvybes, o šalia to ir aplinkinių ramybę – o gal manote, kad kažkam malonu stebėti pagėrusių siautėjimą netoliese?

      Aš suprantu, kad jūsų neįtikinsiu, nes esate kitoje barikadų pusėje – jei neturite tiesioginės naudos iš to, kad kiti vartoja alkoholį, tai reiškia jau esate priklausomas tiek, kad kitiems nešate naudą jį vartodamas pats.

      Bet turite suprasti, kad jūs jau nesate nešališkas – alkoholis nuodas bet kokiais kiekiais, todėl jo vartojimas niekuo nepateisinamas, kalbant apie poreikį jūsų organizmui. Jis tik kenkia.

      Ir jei norite sau kenkti pats – ma jus galas, bet kodėl nenorite susirasti sau vietos, kur jūsų nematytų mažamečiai nepilnamečiai?

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....