infa.lt

Senjorų dienos centrai jau veikia, leidžiamas ir lankymas socialinės globos įstaigose, laikantis tam tikrų sąlygų

22 birželio
19:23 2020

Pasibaigus karantinui pradeda veikti senyvo amžiaus žmonių dienos centrai, savo artimuosius jau galima aplankyti socialinės globos namuose. Nors apribojimai švelnėja, dalis jų išlieka, nes virusui patekus į tokio tipo įstaigas, pasekmės gali būti labai skaudžios.

Kaip nurodoma operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendime, įeinant į įstaigą suprantamai lankytojams turi būti pateikta informacija apie tai, kad reikia plauti rankas, prisidengti netikėtai nusičiaudėjus ar nusikosėjus ir kad į vidų neįleidžiami žmonės, kurie turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių: slogą, kosulį, pasunkėjusį kvėpavimą ir pan. Čia pat turi būti sudarytos galimybės dezinfekuoti rankas.

Siekiant užkirsti kelią galimam viruso plitimui, kai veiklos organizuojamos grupėmis, tarp skirtingų grupių veiklų turi būti užtikrinama bent 10 minučių pertrauka, per kurią patalpos išvalomos ir išvėdinamos. Žmonės iš skirtingų grupių neturėtų kontaktuoti.

Rekomenduojama maistą tiekti į patalpas, kuriose vyksta užsiėmimai. Jei tokios galimybės nėra, turi būti sudarytas grafikas, kada kuri grupė eina valgyti į bendras patalpas. Po kiekvienos grupės patalpos vėdinamos ir valomos. Maitinimas švediško stalo principu negali būti organizuojamas.

Patalpos turi būti vėdinamos, o dažnai liečiami paviršiai valomi prieš atvykstant kiekvienai grupei ir ne rečiau nei 2 kartus per dieną.

Dirbti gali tik darbuotojai, kuriems nepasireiškia ūmių kvėpavimo takų ir kitų užkrečiamų ligų požymių, pavyzdžiui, karščiavimas, sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.

Jeigu darbuotojui pasireiškia kažkuris iš šių požymių, rekomenduojama konsultuotis karštąja koronaviruso linija 1808 arba susisiekti su savo šeimos gydytoju. Jei sužinoma, kad darbuotojas serga koronavirusu, reikia apie tai informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą ir bendradarbiauti su juo nustatant sąlytį turėjusius asmenis.

Be visų aukščiau nurodytų reikalavimų, reikia paisyti papildomų.

Reikia užtikrinti, kad visų atvykstančių senjorų ir lankytojų kūno temperatūra būtų matuojama. Taip pat – sudaryti sąlygas matuotis temperatūrą darbuotojams.

Jeigu paslaugų gavėjui pasireiškia vienas iš simptomų, pavyzdžiui, karščiavimas, sloga, pasunkėjęs kvėpavimas, jis turi būti izoliuojamas ir konsultuojamasi karštąja koronaviruso linija 1808 dėl tolesnių veiksmų.

Reikia užtikrinti, kad darbuotojai ir paslaugų gavėjai turėtų tinkamas sąlygas asmens higienai, pavyzdžiui, būtų šilto vandens ir skysto muilo, o tualetuose ir prie įėjimo turi būti sudarytos galimybės dezinfekuoti rankas.

Lankyti gali tik asmenys, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ir kitų užkrečiamųjų ligų simptomų. Turi būti užtikrinama, kad lankantis asmuo turėtų kuo mažiau kontaktų su kitais įstaigoje gyvenančiais žmonėmis. Po susitikimo patalpos išvėdinamos ir išvalomos.

Rekomenduojama lankantiems ar atlydintiems paslaugų gavėjus į šias įstaigas dėvėti nosį ir burną dengiančias veido kaukes, respiratorius ar pan.

Pasibaigus karantinui lankymas socialinės globos namuose jau galimas, tačiau išlieka apribojimų. Vienas pagrindinių – vieną gyventoją vienu metu jo kambaryje gali lankyti tik vienas lankytojas, o vizitas gali trukti iki 15 min. Tiesa, jeigu susitikimas vyksta lauke, trukmė gali būti ir ilgesnė, o ir pačių lankytojų gali būti daugiau.

Svečias įleidžiamas tik tuo atveju, jei neturi tokių simptomų kaip karščiavimas, sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan. Šalia visų įėjimų turi būti sudarytos sąlygos rankų dezinfekcijai.

Visiems lankytojams rekomenduojama dėvėti veido kaukę ar respiratorių.

Susitikimuose patalpose neturi būti pašalinių asmenų, o pats lankymas organizuojamas taip, kad lankytojas kuo mažiau kontaktuotų su kitais įstaigoje esančiais asmenimis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 89

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
JAV

Poreikis metams virš 770 tonų, o per šiuos metus pasigamins iki tonos. Kiek reikės metų...

Pagaliau baigiasi Nigerio okupacija....

Iš tiesų sakau jums, kad religijos (ne tik islamas ir krikščionybė) yra tobulas žmonių zombinimo...

Kuo skiriasi KGB/VSD nuo p..dos? Ogi niekuo. Vienas "neteisingas" judesys liežuviu ir tu jau subinėj!!!...

Konservatorių vykdomas manau korupcinis sandėris ir perleidimas mūsų krašto gynybos į privačias užsienio karo pramoninkų...

Manau, kad Anušauskas atsistatydino todėl, kad nesutiko su kažkokios milžinės karo kompanijos (kurios jis neįvardijo),...

Labai ačiū autoriui už pasidalinimą tomis mintimis, kurias savo galvose ir širdyse nešiojosi Universitetą kūrę...