infa.lt

Facebook užblokavo grupę „UNFOLLOW 15 min.lt” su 51 tūkstančių narių, esą už suaugusiems skirto turinio skelbimą

21 birželio
20:28 2020

Šiandien Facebook socialinis tinklas pranešė „UNFOLLOW 15 min.lt” grupės administratoriams, jog jų grupė uždaroma dėl neatitikimo „bendruomenės standartams”.

Pačios grupės pavadinimas atvirai deklaruoja apie jos tikslus – siūlo nebesekti 15min.lt portalo Facebook socialiniame tinkle, dėl jo vykdomos cenzūros lietuviškos žiniasklaidos erdvėje.

Pats 15min portalas (kaip ir neseniai Delfi) prisiėmė sau teisę kontroliuoti lietuviškų portalų skelbiamo turinio atitikimą tikrovei, nors Lietuvos pusėje jų to niekas neprašė ir neįgaliojo. Ir negalėjo įgalioti, nes žodžio laisvės principai draudžia cenzūruoti turinį, kuris nepažeidžia galiojančių įstatymų.

Nežiūrint to – šie abu minėti portalai tai aktyviai daro, savo veiksmais tikslingai mažindami jų pastangomis blokuojamų portalų lankomumą, tokiu savotišku būdu bandydami konkuruoti nedidelėje Lietuvos informacinėje erdvėje. Kaip visada – vardan mūsų visų gerovės.

Žinoma, savo tikslu skelbia kovą su dezinformacija ir aiškina, jog dėl to dirba pagal susitarimą su Facebook, tačiau susitarimo su Lietuva, jog ji sutinka, kad būtų cenzūruojami ir Facebooke blokuojami jos portalai r autoriai – jie neturi.

Reikia pastebėti, jog jiems patiems (15min ir delfi), ką jie bepaskelbtų – niekas negresia, nes jie būdami žiniasklaidos priemonės, tuo pačiu pozicionuoja save kaip cenzūros priemones, sau prisiskyrusias teisę nustatyti, kas skelbia tiesą, o kas ne.

Jų pačių necenzūruoja niekas ir tai liudija, kad žiniasklaidos priemonių pozicijos Lietuvos informacinėje erdvėje nėra lygios. Vienos gali būti užblokuotos dėl mažiausio netikslumo, kitos gi praeis dėl to paties „nepastebėtos”.

Pavyzdžiui, keletas straipsnių aprašančių George Floydą kaip asmenybę, buvo užblokuoti vien todėl, kad juose buvo įrašyta plačiai žiniasklaidoje paplitusi frazė „įvykdė ginkluotą apiplėšimą įrėmęs pistoletą nėščiai moteriai į pilvą„.

Ir 15min darbuotojas Vilius Petkauskas skiria tam gerą skirsnį, išsamiai aiškindamas (tame tarpe ir apie nesusijusius dalykus) kodėl tai neatitinka tikrovės, galų gale pateikdamas JAV policijos suvestinės ištrauką, kurioje trūksta tik frazės apie nėštumą. Pistoletas įremtas į pilvą buvo. Apiplėšimas buvo, smūgiai į galvą ir į šonus taip pat buvo. Tai ar nėštumo paminėjimas kalbant apie nusikaltėlio vykdytą apiplėšimą, jei apie jį pradžioje taip rašė net Washington Post (o kiti tiesiog nusirašė) yra pakankama priežastis blokuoti tuos portalus, kurie vėliau nepatikrino ar jų šaltinis nepakeitė duomenų?

Delfi kai kuriais atvejais elgiasi dar geriau – blokuodamas straipsnį ar komentarą Facebooke net neduoda teisingos nuorodos į medžiagos šaltinį, gal todėl, kad žmonės negalėtų nueiti ir pasitikrinti? Vienu atveju teko pastebėti Facebook užblokuotą klausiamo pobūdžio komentarą, nenurodant to komentaro autoriaus, abstrakčiai užrašius „klausia vyras” o tą klausimą, jau išvarčius į „tikinama įraše” (esą autorius tikina įraše, nors pradžioje buvo teisingai paminėta, kad vyras TIK klausė), ir atitinkamai pavertus melu. Nes klausimas nuo įtikinėjimo – žinia – jau ženkliai skiriasi.

Žemiau jau rašoma, jog Delfi, esą, tokia informacija (apie kurią klausė abstraktus vyras) buvo skelbiama. Na, gal ir buvo, bet negi visi privalo skaityti Delfi, o net, jeigu ir skaito, sekti kiekvieną straipsnį, juolab kad pasitikėjimas juo, kaip bešališku informacijos šaltiniu – smunka. Ką labai puikiai iliustruoja plačiai paplitusi ir toliau nuolat platinama Facebooke nuotrauka (žiūrėti čia).

Kitu atveju delfi skelbia, esą portalas sarmatai.lt „Sutirštino JAV vykusių protestų spalvas” ir aprašo situaciją, kurioje iškraipytas portalo pavadinimas, vietoj sarmatas.lt pakeičiant vieną raidę ir užrašant sarmatai.lt. Panašu į sąmoningą informacijos šaltinių slėpimą ir iškraipymą. Jei kam įdomu apie ką šis straipsnis – galima su juo susipažinti čia. Juo pasidalino virš 16 tūkstančių žmonių. Dalis jų pasidalino vien tekstu – kaip pasakojo žmonės – Delfi intensyviai blokavo pas visus šią medžiagą.

Todėl vargu ar reikėtų stebėtis, kad žmonės sukūrė tokią grupę, kurioje norėjo savo žodžio laisvės, kaip ją supranta.

Šiandien ta grupė buvo užblokuota tokiu standartiniu pretekstu, esą, citata:

„Jūsų grupė buvo išjungta, nes ji neatitinka mūsų bendruomenės (Facebook) standartų dėl Suaugusiems skirto nuogo turinio ir seksualinės veiklos. Administratorius paprašė peržiūrėti šį sprendimą ir greitai atsiųsime jums atsakymą”

Beveik neabejotina, kad tą „suaugusiems skirtą nuogą turinį” grupėje talpino tie, kas gerai žino už ką yra uždaromos grupės ir kaip tuo galima pasinaudoti. Tokį turinį ten reikia talpinti ne kartą ir ne du, kad sureaguotų facebook prižiūrėtojai. Telieka užduoti klausimą – kas labiausiai buvo suinteresuotas „UNFOLLOW 15 min.LT” grupės uždarymu?

Reikia pastebėti, jog automatiškai susikūrė iškart kelios dubliuojančios grupės, kurios, greičiausiai, sieks tų pačių tikslų ir vargu ar rinksis taisyklingo karo priemones. Nes jėgos per daug nelygios, kaip ir pačios taisyklės nevienodai taikomos dėl vienos pusės turimų turinio cenzūravimo įrankių.

Todėl greičiausiai čia tiktų visų pusių bandymas surasti visiems priimtinas sąlygas, kurios galimos tik žodžio laisvės ribose – Delfi ir 15min atšaukia cenzūrą, kuri nepriimtina bet kokia prasme (iš SSSR išėjome jau prieš 30 metų), o visuomenė palaipsniui užmirš šias jų klaidas. Ne iš karto, bet pamirš.

Kitu atveju, karas, kuris niekam neatneš naudos, tęsis toliau – jau didelė dalis visuomenės žino apie globaliai vykdomą cenzūrą, apie ištrinamus anksčiau prieinamus vaizdo įrašus, dingstančius straipsnius ir blokuojamus naujai dabar. Tam laikas padėti tašką.

Informacija kartais pasitaiko klaidinga, nebūna laiko arba galimybių to patikrinti, galima tą pastebėjus geranoriškai pasiūlyti pataisyti, bet ne blokuoti, ne skelbti, jog tie skelbia melą, nes šitie perskaitė kitaip arba turėjo kitus šaltinius.

Visuomenėje neturi tvyroti baimės atmosfera, bijant, jog kažkas užblokuos tavo medžiagą ir po to kelias savaites tavo turinys bus nematomas socialiniuose tinkluose.

To neturi būti.

Antraip grupių, su pavadinimais „UNFOLLOW  „portalo vardas” – atsiras gerokai daugiau. Ir sprendžiant pagal jose susirenkančių žmonių skaičių – jos tikrai skaitlingos ir turi savo svorį nuomonės formavimui Lietuvoje.

Vienoje iš naujai susikūrusių grupių paskelbtas vaizdo įrašas:

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 4 511

Žymos:

Atsiliepimų 9

  1. rasa    -  2020-06-22, 15:48

    Bet kiek gi galima tylėti, kur teisėsauga, kur politikai, kur tie, kurie giriasi, kad gina mūsų teises?

    Juk mums prasižiot neduoda, galim kalbėti tik tai, ką jie mums leis. Delfi, 15min – jūs sąžinės turėkite, juk tampate blogio įsikūnijimu jau. Tiesos žudikais. Atsipeikėkite!!!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. As    -  2020-06-23, 12:06

    Labai gerai padare 😀

    Atsakyti į šį komentarą
  3. anoniminis    -  2020-06-24, 01:35

    Debilus senai reikėjo išbaninti ir užblokuoti už vėjų rašymą. Ar bent matėt kokius šūdus ten kelia? Antivaxeriai, acto garintojai chemtreilistai.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Eglė    -  2020-06-24, 07:38

      Kažkam jūsų tokia nuomonė gali pasirodyt nepriimtina – tai ir jus reikia už tai banint? Jei jums toje grupėje nepatiko galėjote iš ten išeiti pats. Pagalvokite apie tai kitą kartą.

      Atsakyti į šį komentarą
    • Neskaitau 15min    -  2020-06-26, 12:01

      Tie kas turi smegenu supranta kas vyksta, unfollow 15min surinko 50k zmoniu kas yra labai daug, zmonems atsibodo skaityti nesamones apie virusus kuriu nera ir panasiai, zmones laisvai reiske savo nuomone, o tai ale ziniasklaidai labai nepatiko, jie priprate yra rasyti mela ir uz tai likti nenubausti. Jeigu kas nors ikelia nuogas foto i 15min ar delfi ar juos blokuoja? Ar isjunge juos? Tikrai ne. Nepatinka neskaitykit, visi turit pasirinkti kas jums geriau, ir juokites paslapcia kazkur, kai paaiskes kad zmones teisingai galvojo apie dalykus apie kuriuos rase daugelis, tada visi juoksis is jusu, kurie neturi smegenu.

      Atsakyti į šį komentarą
    • Tik    -  2020-06-26, 14:24

      Tikrasis debilas – tu. Nesugebi savo smegenine galvoti. Gal tikrai actą garini ir per daug tie garai smegenis paveikė? Gaila tokių kaip tu, pasiklydusių ir apmulkintų…

      Atsakyti į šį komentarą
  4. Nesvarbu    -  2020-06-26, 12:11

    Tai tik irodo ant kiek yra supuvusi ziniasklaida, raso tai ka liepia kiti, nera jokiu kitu nuomoniu visi kaip susitare, apgailetina, susiburs zmones i kitas grupes ir ten kels info. Beje Trumpas isledo istatyma dreudzianti blokuoti turini kita nuomone turinti internete, kas lt padarys taip? Nieks todel kad visi sedi kwzkieno kisenej ir nesiruosia is ten islipti, visi yra kazkieno pakalikai, net prezidentas pas mus nieko negali daryti be leidimo is tu kurie valdo lietuva. Taip kad belieka tik kurti kitas grupes ir teisiskai apsiginkluoti.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....