infa.lt

Paskaičiuotas galimas Paukščių tako protingų civilizacijų skaičius

17 birželio
09:25 2020
Kosmosas

youtube kadras

Remdamiesi naujausiais astronominiais duomenimis, Notingamo universiteto ekspertai apskaičiavo, kokiu tankiu nežemiškomis intelektualiomis civilizacijomis gali būti apgyvendinta mūsų galaktika. Mokslininkus domino tik technologiškai išsivysčiusios bendruomenės, įsisavinusios radijo ryšius (kurių dėka su jomis iš principo galima būtų susisiekti).

Tyrimo, paskelbto žurnale „Astrophysical Journal“, autoriai rėmėsi šiuolaikiniu įsivaizdavimu apie Žemės tipo planetų skaičių savo žvaigždžių „gyvenamosiose zonose“ ir apie gyvybės Žemėje evoliucijos tempus. Įvertinimai pasirodė vidutiniškai optimistiški: nuo keturių iki 211 civilizacijų, kurių tikimiausias skaičius – apie 36.

„Mūsų galaktikoje turėtų būti ne mažiau kelių dešimčių aktyvių civilizacijų, jei manysime, kad protingai gyvybei susiformuoti kitose planetose, kaip ir, pavyzdžiui, Žemėje, reikia penkių milijardų metų. Mes savo skaičiavimo metodą vadiname Koperniko astrobiologine riba”, – pasakoja astrofizikos profesorius Christopheris Conselis.

Tuo pačiu metu tyrėjai patikslina, jog atsižvelgus į Paukščių Tako dydį, šie skaičiai gali atrodyti gana nykūs.

Jei įsivaizduosime, kad visos 36 civilizacijos yra tolygiai išsibarsčiusios po Galaktiką, tada vidutinis atstumas tarp jų bus 17 tūkstančių šviesmečių. Tai apsunkina ne tik apsilankymą civilizuotose planetose, – net ir paprastam apsikeitimui radijo ryšiu prireiks 34 tūkstančių metų.

Tačiau ekspertai nelaiko savo darbo nenaudingu. Anot mokslininkų, nežemiškų protingų civilizacijų paieška ne tik rodo galimą kitų gyvybės formų egzistavimą, bet ir suteikia užuominų apie tai, kiek ilgai egzistuos mūsų pačių civilizacija – net jei mes nieko nerandame, atskleidžiame savo ateitį ir likimą.

„Jei aptiksime, kad protinga gyvybė yra dažnas reiškinys, tai parodys, kad mūsų technologiškai pažengusi civilizacija gali egzistuoti daug ilgiau nei kelis šimtus metų. Bet, jei pastebėsime, kad mūsų galaktikoje nėra civilizacijų, tai bus blogas ženklas mūsų pačių ilgalaikio egzistavimo perspektyvai “, – įsitikinę astronomai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 90

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...