infa.lt

Prof. Artūras Razbadauskas: „Užsitęsęs karantinas kelia chaosą sveikatos priežiūros sistemoje…“

30 gegužės
09:03 2020

 

Artūras Razbadauskas

Klaipėdos universiteto rektorius, prof. dr. Artūras RAZBADAUSKAS: „Karantino pratęsimas Lietuvoje, mano nuomone, visiškai beprasmis, neduoda teigiamo rezultato, bet atvirkščiai, kenkia. Dabar mūsų sveikatos sistema jau ima griūti dėl užsitęsusio karantino!..“

Juozas IVANAUSKAS

Įpusėjus trečiam karantino mėnesiui Lietuvoje Sveikatos apsaugos ministerija pasiūlė gyventojams savanoriškai pildyti anketas apie savo sveikatos būklę, rūkymą, bendravimą su kitais žmonėmis, nurodyti gyvenamosios vietos ir darbovietės adresus. Esą tai leistų efektyviau sustabdyti COVID-19 viruso plitimą, jeigu šalyje staiga imtų ir prasidėtų antroji susirgimų banga. Lyg tyčia palaikant visuomenėje įtampą prognozuojama „antroji banga“, nors ir pirmosios rimtos susirgimų bangos šalyje kaip ir nebuvo?!..

Sutartinai Ezopo kalba „žalieji valstiečiai“ bando paaiškinti žmonėms, kodėl karantinas yra tęsiamas: „Taip, mes galime šiandien pat nutraukti karantiną. Tai reiškia, kad grįžtame į kovo 14-15 dienos padėtį, tai reiškia, kad mes nesilaikome socialinio atstumo, nesisaugome, nedėvime kaukių.

Rekomendacijos visos yra labai gerai, bet vėl gi – tai yra masiniai renginiai, kelionės, atvykimas iš užsienio neribojamas. Turėtume vėl tą patį, matyt, protrūkį, tiktai klausimas būtų, kaip jis smogtų mums: lengviau ar sunkiau?..“, – „Žinių radijui“ gegužės 28 dieną teigė Saulius Skvernelis.

Remiantis nuogąstavimais, „kas būtų, jeigu būtų“, karantinas tęsiamas, o šalies gyventojai laikomi „ant trumpo pavadėlio“. „Mes kalbame iš esmės apie karantiną kaip apie teisinį režimą, kuris skirtas dviem dalykams – jis susijęs su ekonomine parama, nes daug priemonių taikomos karantino metu ir po karantino; antras teisinis dalykas – ligos plitimo ir įvežimo galimybių suvaldymas“, – patikino premjeras.

„Pakartosiu tai, ką pasakė premjeras ir sveikatos apsaugos ministras, tai yra teisinė forma, kuri mums reikalinga, kad turėtume įrankius, kurie reikalingi padėti žmonėms. Turėjimas teisinio pagrindo sprendimams, kurių gali prireikti, tai niekaip nesusiję su kažkokiais apribojimais žmonėms“, – žiniasklaidos atstovams tuo pat metu pūtė miglą „žaliųjų valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Klaipėdos universiteto rektorius, prof. dr. Artūras RAZBADAUSKAS ir Seimo narys, prof. Algimantas KIRKUTIS sutiko pakomentuoti, ką jie mano apie susiklosčiusią kritišką situaciją šalyje dėl pernelyg ilgai tęsiamo karantino.

♦◊♦

KU rektorius prof. Artūras RAZBADAUSKAS: „Aš, kaip profesionalus medikas ir mokslininkas, ne kartą esu sakęs, jog karantinas Lietuvoje tikrai reikalinga priemonė pandemijos pradžioje, kuri turėjo tęstis apie dvi savaites ar vieną mėnesį, bet ne ilgiau. Juk įvedus karantiną yra siekiama dviejų tikslų.

Pirmiausia, socialiai atsakingos visuomenės raštingumo, kaip laikytis asmeninės higienos, saugaus atstumo, rankų dezinfekcijos ir kt. Per kelias pirmąsias karantino savaites pamatėme, kad visumoje žmonės gerai išmoko šiuos dalykus.

Kitas svarbus dalykas COVID-19 pandemijos metu – sveikatos priežiūros sistemos perdegimas arba perkrovimas, teikiant būtiną pagalbą koronavirusu užsikrėtusiems, sunkiai sergantiems pacientams.

Pagal turimų dirbtinio plaučių ventiliavimo aparatų kiekį (o jų turime virš tūkstančio) mes esame treti Europoje, nors šiuo metu Lietuvoje yra tiktai septyni reanimacijoje gulintys pacientai, iš kurių dėl COVID-19 diagnozės trims naudojami dirbtinio plaučių ventiliavimo aparatai.

O kiek naujų aparatų, kurie yra ganėtinai brangūs, dar papildomai buvo pripirkta per galimai neskaidrius viešuosius pirkimus, tiek Vilniaus miesto savivaldybės (pasirodo, sostinės savivaldybės klerkai taip skubėjo įsigyti plaučių ventiliavimo aparatų, kad pinigus įbruko nieko bendra su medicina neturinčiai įmonei, nemokančiai mokesčių, kurios vadovas siejamas su užpuolimu autostradoje, – autor. pastaba), tiek ir Sveikatos apsaugos ministerijos!?…

Jau per pirmąsias karantino savaites paaiškėjo, kad dėl užsikrėtusiųjų COVID-19 virusu žmonių skaičiaus Lietuvai tikrai negresia sveikatos priežiūros sistemos perdegimas. Norint objektyviai išsiaiškinti realią situaciją, negalima lyginti nepalyginamus dalykus, tarkim, Lietuvą su Italija, Londonu ar Niujorku.

Mūsų šalyje mažiau nei trys milijonai gyventojų, o kiek Londone ar Niujorke? Vien tik Londone gyvena apie 12-14 milijonų, panašiai tiek Niujorke. Gyventojų tankis Lietuvoje bei mūsų kultūra ženkliai skiriasi nuo Italijos ir žinomiausių pasaulio didmiesčių, tad užsikrėtusiųjų COVID-19 virusu pas mus žymiai mažiau.

Todėl ir karantino pratęsimas Lietuvoje, mano nuomone, visiškai beprasmis, neduoda teigiamo rezultato, bet atvirkščiai, kenkia. Dabar mūsų sveikatos sistema pradeda griūti dėl užsitęsusio karantino!..

Žmonės taip įbauginti, kad vengia sveikatos priežiūros specialistų, nes bijo užsikrėsti COVID-19 virusu nuo gydytojų.

Kitomis ligomis sergantiems gyventojams dėl karantino suvaržymų laiku nesuteikiama būtinoji medicininė pagalba, jie priversti gydytis savo namuose.

Mano nuomone, su karantino pratęsinėjimais Lietuvoje lazda yra gerokai perlenkta. Turbūt kažkam politiškai naudinga palaikyti įtampą visuomenėje, ruošiantis spalio mėnesį įvyksiantiems Seimo rinkimams?..“.

Algimantas Kirkutis

Seimo narys, prof. dr. Algimantas KIRKUTIS: „Mane labai stebina, kodėl Sveikatos apsaugos ministerija neranda lėšų svarbiai mokslinei studijai Klaipėdos universitete?.. Valdydama biudžetą gerokai didesnį nei 2 milijardai eurų, SAM nerado galimybių finansuoti Seimo ir Vyriausybės nurodymu sudarytą Sveikatos tausojimo ir imuniteto stiprinimo bandomąjį projektą mokslinei ir švietėjiškai veiklai šioje srityje skatinti?!..“

Seimo narys, prof. Algimantas KIRKUTIS: „Norėčiau paliesti du aspektus. Visų pirma, mane domina karantino nutraukimo kriterijai. Jeigu Vyriausybė nusprendžia karantiną tęsti, tai reikia remtis labai aiškiais kriterijais. Mane labai stebina, kad Lietuvoje tokių kriterijų mes praktiškai netaikome.

Mes nežinome Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijų dėl karantino pratęsimo ar nutraukimo. Nežinome, kokios rekomendacijos yra Europos Sąjungos sveikatos apsaugos ir maisto saugos komisijos? Ar Lietuvai priimant sprendimus adekvačiai vertinama kaimyninių šalių poziciją dėl COVID-19 pandemijos?…

Žodžiu, man nėra žinoma, kokiais rodikliais grindžiami Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) priimami sprendimai. Kokiais konkrečiai epidemiologiniais kriterijais remiamasi, koks turi būti sergamumo lygis šalyje, kiek yra nustatyta naujų židinių, kiek žmonių pasveiko, kiek numirė ir kt.

Būtina nubrėžti aiškią ribą, prie kokių rodiklių karantinas Lietuvoje bus tęsiamas ir prie kokių nutraukiamas. Išties gan keista, nekonkreti SAM ir LR Vyriausybės laikysena kelia nereikalingą įtampą visuomenėje.

Kitas mane dominantis svarbus klausimas: gausios informacijos fone apie užsikrėtusių ir mirusių nuo viruso asmenis, visuomenė praktiškai neinformuota apie sergančių žmonių gydymo eigą ir gydymo bei profilaktikos (išskyrus izoliacijos priemones) efektyvumą.

Nesuprantamas sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymas draudžiantis LT medikams išrašinėti receptus, o vaistininkams parduoti vaistus, kuriuos JAV gydytojai naudoja gydyti užsikrėtusius koronavirusu, „Lopinavir/Ritonavir“ ir „Hidroksichlorokviną“. JAV Prezidentas D.Trumpas viešai prisipažino, kad pats vartoja šį preparatą profilaktikai nuo COVID-19.

Kalbant apie profilaktiką nuo viruso sukeltų susirgimų, galimi du būdai, dirbtinis ir natūralus žmogaus imuniteto stiprinimas. Daugelis dabar laukia, kada atsiras vakcina nuo viruso COVID-19, kad visi norintys galėtų pasiskiepyti ir nesusirgti. Tačiau nėra aišku, kada iš tikrųjų tokia vakcina atsiras, po kelių mėnesių, o gal po kelių metų?!..

Aš, asmeniškai, pasisakau už natūralų būdą, leidžiantį apsisaugoti nuo infekcinių ligų sukėlėjų – žmogaus natūralų, įgimtą imunitetą, kurį tam tikrų priemonių pagalba galim sustiprinti. Tai procesas, kurį mes galime valdyti, aktyvinti, tobulinti ir pan. Deja, net ir šiuo klausimu dėl natūralaus imuniteto stiprinimo pasigendu aiškios SAM bei sveikatos apsaugos ministro A. Verygos pozicijos.

LR Vyriausybė ir SAM įpareigojo Klaipėdos universitetą organizuoti bandomąją studiją dėl mokslinės ir švietėjiškos veiklos skatinimo sveikatos tausojimo ir stiprinimo srityje. Be abejo, šie tyrimai pasitarnautų natūraliam žmogaus imunitetui stiprinimui.

Mane labai stebina, kodėl Sveikatos apsaugos ministerija neranda lėšų tokiai svarbiai šiuo metu mokslinei bandomajai studijai finansuoti Klaipėdos universitete?!.. O juk stiprus imunitetas, atsparumas ligoms ir žmonių sąmoningas elgesys ypatingai svarbus infekcinių pandemijų metu, siekiant nuo jų apsisaugoti ateityje.

Išlieka atviras klausimas, kodėl tokie svarbūs dalykai, kuriuos pati SAM įpareigoja atlikti, nėra finansuojami?.. Juk vien tik atsižvelgdama į COVID-19 pandemijos padarinius žmonių sveikatai LR Vyriausybė 2020 m. vasario 26 d. priėmė nutarimą Nr. 152 „Dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos paskelbimo“ iš valstybės vardu pasiskolintų lėšų ir papildomai SAM skyrė 52 187 000 eurų?!..

Panašu, kad „skęstančiųjų gelbėjimas – pačių skęstančiųjų reikalas“. Vis tiktai, aš manau, į šiuos klausimus turėtų aiškiai atsakyti SAM vadovybė.“

Premjeras S. Skvernelis nuolat pabrėžia, esą dėl karantino pratęsimo nereikėtų politikuoti, būtina remtis epidemiologijos specialistų rekomendacijomis.

Nežinia, kokie specialistai patarinėja sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, tačiau vieno žinomiausių Lietuvoje, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovo, prof. Sauliaus Čaplinsko nuomone, per daugiau nei du mėnesius trunkantį karantiną visuomenė pamokas jau išmoko, naujų susirgimų skaičius kardinaliai nesikeičia, todėl karantino tęsimas nebetenka prasmės. Juolab, kad visos kitos ligos niekur nedingo.„

KU rektorius, prof. Artūras RAZBADAUSKAS: „Mano nuomone, bene didžiausia dabartinio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos klaida, kad jis neturi rimtos specialistų epidemiologų komandos ir nesiremia jų rekomendacijomis.

Esant tokiai kritiškai situacijai šalyje geriausias pavyzdys palyginimui – Vytenio Andriukaičio vadovavimas Sveikatos apsaugos ministerijai.

Kai tik jis tapo sveikatos apsaugos ministru, iškart subūrė vyriausiųjų specialistų komandą ir visais klausimais rėmėsi ekspertų rekomendacijomis. O ką mes dabar turime? Kur gi tie specialistai? Nejau viską sprendžia vienas žmogus, pats ministras?!..

Jūsų paminėtas profesorius Saulius Čaplinskas iš tikrųjų puikus specialistas, gerai išmano virusologiją, tačiau jo patirtis bei rekomendacijos, regis, nedomina sveikatos apsaugos ministro A. Verygos. T

uo tarpu visuomenės sveikatos centro specialistai tapo „neklystančiais ekspertais“ ir komentuoja KU mokslinius tyrimus dėl ozono terapijos taikymo, pasak jų, tai yra žalinga?..

Prie tokio vadovavimo Sveikatos apsaugos ministerijai, nesunkiai galima nusiristi iki sovietmečio laikų autokratijos, kai būdavo tik viena „teisinga“ – TSKP generalinio sekretoriaus nuomonė.

Tačiau dabar gi ne tie laikai, 21amžius, todėl negali viską lemti kažkokia viena nuomonė.

Nejau grįžtame į diktatūros laikus, kai finansines lėšas skirstydavo vienas diktatorius, pasitaręs pats su savimi?!.. Tai siauras mąstymas, kenkiantis visuomenės interesams ir demokratijai.

Kai kuriose šalyse karantinas suteikė unikalias galimybes autokratiškam valdymui. Su dideliu džiugesiu tai įsigalėjo komunistinės diktatūros valstybėje Kinijoje.

Tokiam komunistiniam rėžimui karantinas – tikras išsigelbėjimas. Nuo koronaviruso Kinijoje iš naujo užsikrėtė vos 14 žmonių, o 108 milijonai gyventojų karantinuojami?!..

Kas žino, kokiais iš tikrųjų kriterijais ten remiamasi?..

Dainius Kepenis, Juozas Ivanauskas, Artūras Razbadauskas

Gegužės 22 d. Seimo narys Dainius KEPENIS susitiko su KU rektoriumi prof. dr. Artūru RAZBADAUSKU ir aptarė neseniai Seimo priimtos rezoliucijos „Dėl gyventojų imuniteto stiprinimo” atveriamas galimybes Klaipėdoje burti mokslo, verslo, nevyriausybinių organizacijų atstovus, siekiant realizuoti bendrojo imuniteto stiprinimo veiksmų programą.

Mes aiškiai matome, kaip elgiasi kitos Europos Sąjungos šalys. Tarkim, Čekija ir Slovėnija jau atidarė valstybines sienas. Estija, nors ten susirgimų skaičius yra didesnis, panaikino nepaprastąją padėtį. Kaimyninėje Latvijoje oficialiai įvedus karantiną, griežtai net ir nebuvo jo laikomasi. O tuo tarpu Lietuvoje, jau nekalbant apie ekonominę žalą, didžiausia žala daroma žmonių psichinei sveikatai!..

Esu Klaipėdos miesto savivaldybės bendruomenės sveikatos tarybos pirmininkas, todėl žinau, kad telefonu besiskundžiantiems gyventojams šeimos gydytojai dažniausiai skiria antidepresantus. Nesunku numatyti, kaip tai atsiliepia vyresnio amžiaus žmonių sveikatai.

Jie niekur negali išeiti iš namų, juos kausto baimė. Ligoninėje pamatę neįprastai apsirengusius gydytojus jie bėga šalin, nes bijo užsikrėsti. Skleidžiama informacija apie koronaviruso židinius ligoninėse, medikai skundžiami prokuratūroms ir pan.

Užsitęsęs karantinas kelia chaosą sveikatos priežiūros sistemoje ir jis tik dar labiau gilės!..

Todėl aš dar kartą sakau: SAM ir sveikatos apsaugos ministrui A. Verygai būtina tartis su kompetentingais specialistais-epidemiologais, gebančiais adekvačiai vertinti situaciją sveikatos priežiūros sistemoje bei ligoninėse.“

Seimo narys, prof. Algimantas KIRKUTIS: „Dabartinė situacija man atrodo keista. Prieš pat karantino įvedimą buvo pradėta visuomenės sveikatos reforma. Kaip žinote, Lietuvoje yra dvi institucijos, atsakingos už epidemijas bei karantiną: Nacionalinis visuomenės ligų centras ir Priklausomybių bei infekcinių ligų centras.

Tai dvi skirtingos organizacijos. Kai tik prasidėjo reforma, Priklausomybių bei infekcinių ligų centras, kuriam vadovauja profesorius Saulius Čaplinskas, buvo pradėtas naikinti.

Įvedus karantiną Lietuvoje susidarė lyg ir patinė situacija, kai vienas centras uždarytas, o kitas ne. Man, kaip Seimo nariui, nėra aišku, kas ir už ką yra atsakingas, kas turėtų prisiimti atsakomybę?..

Kalbant apie specialistų epidemiologų rekomendacijas, dabartinė situacija man neatrodo pakankamai skaidri ir aiški. Be abejo, už viską yra atsakingas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Kadangi taip ir nesulaukiau atsakymo į mano keliamus pagrindinius klausimus, aš negalėčiau teigti, kad rimti specialistai epidemiologai patarinėja ministrui, sprendžiant opias sveikatos priežiūros problemas.“

Gerbiamas prof. Algimantai KIRKUTI, sakykite prašau, ar nevertėtų Klaipėdos universitete surengti rimtas apskritojo stalo diskusijas, kuriose dalyvautų žinomiausi specialistai epidemiologai, mokslininkai bei valdžioje esantys politikai?

Manau, karantinas – valstybinės reikšmės reikalas. Yra sveikatos priežiūros sistema, kuriai tenka atsakomybė ne vien tik už infekcinių, bet ir kitų ligų gydymą Lietuvoje. Tokie dalykai turėtų būti sprendžiami pačiame aukščiausiame, Sveikatos apsaugos ministerijos bei LR Vyriausybės lygmenyje.

Na, o Klaipėdos universitetas – puikus regioninis universitetas, gebantis kolegialiai regioninio lygmens klausimus sėkmingai spręsti. Klaipėdos apskrities visuomenės sveikatos centras, Klaipėdos miesto savivaldybės taryba bei Klaipėdos universitetas drauge kur kas efektyviau gali darbuotis, sprendžiant regiono problemas, talkinant KU mokslininkams.

Reziumuojant interviu pokalbį aktualia tema, norėčiau paklausti Klaipėdos universiteto rektoriaus, gerbiamo prof. Artūro RAZBADAUSKO, kokių permainų šalyje galime tikėtis artimiausiu metu?

Turime išties neeilinę, ekstremalią situaciją Lietuvoje. Susikaupusioms opioms problemoms spręsti būtinas visų grandžių bei institucijų darnus komandinis darbas aukščiausiu valstybės lygmeniu, dalyvaujant epidemiologijos specialistams, psichologams, įvairių sričių gydytojams, o taip pat ekonomistams, matematikams programuotojams, na ir žinoma, atsakingas pareigas užimantiems politikams.

Sakyčiau, dabar viena svarbesnių problemų, kaip suvaldyti situaciją šalyje, nesant patikimos vakcinos nuo viruso COVID-19, juolab kad artimiausiu metu jos apskritai gali ir nebūti?!…

Tokiu atveju ypač aktualus klausimas – kokias būtina sudaryti sąlygas, stiprinant natūralų imunitetą, kad žmonės kuo mažiau sirgtų, ypač rizikos grupės žmonės?.. Vaikai ir jaunimas ir taip nesunkiai įveikia koronavirusą, dažnai jie net nežino, kad persirgo.

Mano nuomone, geriausių specialistų ir vykdomosios politinės valdžios dėmesys, visų pirma, turėtų būti nukreiptas į natūralų žmogaus imuninės sistemos stiprinimą. Nes jeigu artimiausiu metu nebus atrasta patikima vakcina nuo COVID-19 viruso, tai kiek tas karantinas Lietuvoje dar gali tęstis, metus ar du?.. Nebereikės nė metų ir viskas mūsų šalyje bus sužlugdyta!..

Tikėkimės, jog laiku bus atsitokėta ir fatališkos baigties Lietuvai vis tiktai pavyks išvengti. Dėkoju Jums už pokalbį.

Interviu publikavimui parengė Juozas IVANAUSKAS

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 200

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. rima    -  2020-05-30, 11:33

    Visai apie nieką kalba mokslo vyrai. Matosi, kad saugo savo darbo vietas. O juk galėtų pasakyti kažką konkretesnio…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...