infa.lt

Socialinės rizikos šeimos išmokas vaikams gaus visose savivaldybėse vienoda tvarka

28 gegužės
12:21 2020

Sūnus ir tėvas

Seime pritarta Išmokų vaikams įstatymo projektui, kuriuo nuo liepos išmokos vaikams bus mokamos socialinės apsaugos ir darbo ministro nustatyta visiems vienoda tvarka.

„Bendra tvarka užtikrins, kad socialiai neatsakingi tėvai vaikams skirtus pinigus išleistų vaiko poreikiams tenkinti, o ne saviesiems. Socialinės rizikos šeimose pasitaiko atvejų, kai vaikams skirti pinigai naudojami ne pagal paskirtį, tiesiog išleidžiami alkoholiui, narkotikams. Tvarka turi būti tobulinama, tikimės, kad šis įstatymas padės įgyvendinti mūsų užsibrėžtus tikslus“, – sako „socialdarbietė“ R. Šalaševičiūtė.

Pasak parlamentarės, atlikus apklausą paaiškėjo, kad savivaldybėse su socialinės rizikos šeimomis dirbantys socialiniai darbuotojai ir atvejo vadybininkai sulaukia nepatenkintų tėvų skundų dėl paramos. Būtent atvejo vadybininkai ir socialiniai darbuotojai žino, ar tam tikra šeima sugeba vaiko pinigus panaudoti vaiko poreikiams, ar juos neatsakingai išleidžia kitur.

„Savivaldybių tarybos buvo atsakingos už tai, kokia išmokų vaikams mokėjimo tvarka galioja savivaldybėse. Taikyta skirtingą tvarka, pavyzdžiui, Elektrėnų, Plungės Radviliškio savivaldybėse šiomis lėšomis apmokama būsto nuoma, Jonavoje išmokos ar dalis jų yra pervedama socialinių paslaugų centrui. Socialinis darbuotojas kartu su šeima sudaro finansų panaudojimo planą mėnesiui, paskirsto  lėšas. Bet tvarka ne visur vienoda. Sistema turi būti viena ir galioti visur“, – teigia R. Šalaševičiūtė.

„Mes siekiame užtikrinti vaikų interesus, kad būtų parenkamas veiksmingiausias vaikų poreikius atitinkantis išmokos panaudojimo būdas, ir norime nustatyti vienodą išmokų teikimo tvarką. Socialinės rizikos šeimos išmoką piniginėmis lėšomis gaus ne daugiau negu 50 procentų paskirtos išmokos dydžio, išskyrus socialinės apsaugos ir darbo ministro nustatytus atvejus.

Likusia išmokos dalimi bus apmokamos neformaliojo vaikų švietimo paslaugos, vaikų maitinimo mokyklose ar dienos centruose išlaidos, arba bus atiduodama maisto produktais, drabužiais, avalyne, higienos reikmenimis ir kitais vaikams būtinais daiktais ar socialinėmis paslaugomis“.

Universalią išmoką (vaiko pinigus) 2019 m. sausio–rugsėjo mėn. gavo 516,5 tūkst. vaikų, iš jų nepinigine forma – 10,1 tūkst. vaikų, augančių socialinės rizikos šeimose.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 220

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...