infa.lt

Vengrija atsisakė teisiškai pripažinti translyčius asmenis

23 gegužės
21:17 2020

Homoseksualų paradas Vilniuje 2019

Vengrija pasinaudojo koronaviruso epidemija, kad revoliuciniu balsavimu, patraukusiu tarptautinį dėmesį,, nutrauktų transseksualių asmenų teisinį pripažinimą. Dabar pagal įstatymą transseksualai šioje šalyje negali dokumentuose pakeisti savo lyties“, – rašo nationalfile.com portalas.

Prieštaringai vertinamas įstatymo straipsnis Nr. 33 paskatino imtis radikalių reformų kovos su koronaviruso pandemija priedangoje. Tarptautinės žmogaus teisių grupės jau pasmerkė šį sprendimą. Žmogaus teisių judėjimo „Amnesty International“ atstovė Vengrijoje Kristzina Tamás-Sáróy pareiškė:

„Šis sprendimas grąžina Vengriją į viduramžius ir pažeidžia transseksualų ir interseksualių žmonių teises. Tai ne tik dar labiau diskriminuos juos, bet ir padidins nepakantumą ir priešiškumą, su kuriuo susiduria LGBTI bendruomenė šioje šalyje“.

„Nepaprastai svarbu, kad žmogaus teisių komisaras Vengrijoje skubiai reikalautų Konstituciniame Teisme peržiūrėti šį įstatymo straipsnį. Bauginančios šio įstatymo nuostatos turi būti panaikintos. Visų genderinė tapatybė turi būti teisiškai pripažinta, ir visiems turėtų būti leista teisėtai pakeisti savo vardą ir lytį visuose oficialiuose dokumentuose. “

Kaip jau pranešta anksčiau, nacionaliniame registre ir asmens tapatybės dokumentuose vietoje „lyties“ parinkties bus galima naudoti tik „lytį, kuri priskirta gimus“. Dėl šio pakeitimo neįmanoma jo pakeisti visą gyvenimą.

Pataisos paaiškinimas jau buvo paskelbtas „Human Rights Watch“: „Siūlomoje Registrų įstatymo pataisoje bus patikslintas žodis„ nem “, kuris vengrų kalba gali reikšti ir „lytį “, ir „lytinę tapatybę“, kad būtų konkrečiai nurodyta lytis gimus („szuletesi nem“) kaip „biologinė, priskirta remiantis pirminiais lyties požymiais ir chromosomomis“. Sekant pataisomis, kartą teisiškai nustačius lytį, jos pakeisti negalima.

Šis pataisa, pripažinta išpuoliu prieš pažeidžiamą mažumų grupę, priimta koronaviruso pandemijos fone. Vyriausybė, užuot sutelkusi dėmesį į visuomenės sveikatos apsaugą, pasinaudojo krize ir ekstremaliomis situacijomis kaip pasiteisinimu, kad pasinaudotų neribota galia, – rašo straipsnio autorius.

„Pataisa, kuria taip pat siekiama kovoti su dezinformacija dėl „covid-19“, apsunkina visuomenės reakciją. Tai jau iššaukė tarptautinės bendruomenės kritiką“, – rašo portalas.

„Forbes“ duomenimis, už sprendimą balsavo 134 deputatai, 56 – prieš. Pataisoje daroma prielaida, kad „neįmanoma visiškai pakeisti savo biologinės lyties“, todėl būtina įstatymų lygmeniu nustatyti draudimą civilinės būklės aktų registre.

Vengrija pagarsėjusi ir dėl to, kad ji draudžia universitete studijuoti gender mokslus.

Be to, neoliberalai smerkia Vengrijos šeimos politiką, kuria skatinama natūraliai didinti gimstamumą, skatinant daugiavaikes šeimas tuo metu, kai kitos Vakarų šalys remiasi imigracija iš trečiojo pasaulio, bandydamos kompensuoti gyventojų mažėjimą..

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 257

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. šviesi ateitis    -  2020-05-24, 14:46

    Kuo netrukus taps mūsų vyrai:

    bukimevieningi.lt/vakarietiska-vyru-mados-kolekcija-2020-jau-cia

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...