infa.lt

Geriau tremtyje Rusijoje, nei kalėjime Amerikoje: Snoudenas paprašė leidimo dar pagyventi Rusijoje

17 balandžio
08:56 2020
Edvardas Snoudenas

REUTERS

Buvęs CŽV ir NSA pareigūnas Edvardas Snoudenas (Edward Snowden) pateikė prašymą atnaujinti leidimą gyventi Rusijoje.

Apie tai Rusijos agentūrai „Interfax“ pranešė amerikiečio bėglio advokatas Anatolijus Kučerena.

Kaip jis teigia, Snoudenas prašo pratęsti leidimą gyventi dar trejiems metams.

„Tikimės, kad artimiausiu metu problema bus išspręsta ir mes gausime leidimą gyventi. Nors dėl pandemijos ir saviizoliacijos gali būti vėluojama”, – sakė advokatas.

Praėjusių metų lapkričio mėnesio interviu su „Axios“ buvęs JAV žvalgybos pareigūnas teigė, kad gyvenimą Rusijoje vertina kaip tremtį.

Šiandien aš vis dar esu tremtyje, kurioje gyvenu šešerius metus. Tai tik nedaug skiriasi nuo tų aštuonerių metų, kuriuos dirbau vyriausybei, žvalgybai”, – teigė Snoudenas.

Spalio 23 d. interviu su amerikiečių apžvalgininkui Joe Roganui jis išreiškė susirūpinimą, kad galbūt negalės atnaujinti leidimo gyventi Rusijoje, nes dažnai kritikavo Rusijos valdžią.

2013 m. birželį Edvardas Snoudenas laikraščiams „Washington Post“ ir „Guardian“ perdavė įslaptintą medžiagą apie šnipinėjimo programas, vykdomas JAV žvalgybos tarnybų. NSA duomenimis, buvęs šios žvalgybos agentūros darbuotojas galėjo perduoti žurnalistams apie 200 tūkstančių slaptų dokumentų.

Snoudeno paviešinti duomenys sukėlė skandalą pasaulyje, kai paaiškėjo, jog JAV spec tarnybos pasiklauso 35 pasaulio šalių vadovų pokalbių (nekalbant jau apie žemesnes valdymo grandis), tame tarpe ir savo sąjungininkės Vokietijos kanclerės, Angelos Merkel.

Palikęs JAV, Edvardas Snoudenas išskrido į Honkongą, o iš ten į Maskvą, kur kurį laiką praleido Maskvos oro uosto tranzito zonoje. Po to, kai Snowdenas atvyko į Šeremetjevo oro uostą, Amerikos valdžia atšaukė jo paso galiojimą, ir tai jam tuo metu tapo teisine kliūtimi išvykti iš Rusijos Federacijos teritorijos. Jis, kaip išsireiškiama žinomoje knygoje „12 kėdžių“, tapo „žmogumi be paso“.

Vėliau Rusija suteikė Snowdenui laikiną prieglobstį vieneriems metams, jei jis nutrauks savo veiklą prieš JAV. 2014 m. rugpjūčio 1 d. Snowdenas gavo trejų metų leidimą gyventi, kuris leidžia jam keliauti ne tik Rusijoje, bet ir už jos ribų. 2017 m. bėglys buvęs JAV žvalgybos pareigūnas leidimą gyventi Rusijoje pratęsė iki 2020 m. balandžio

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 89

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....