infa.lt

Jau teistas už plėšimą septyniolikmetis turto prievartautojas, ne kartą mušęs savo auką, laisvės atėmimo išvengė

30 kovo
19:33 2020

Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje Šiaulių apygardoje esančios vienos mokymo įstaigos moksleivis buvo kaltinamas turto prievartavimu. Jau anksčiau teistas septyniolikmetis teisme savo kaltę pripažino visiškai.

Bylos duomenimis, nusikaltimas padarytas 2019 m. vasario–gegužės mėnesiais. Vieną vasario dieną  septyniolikmetis vienoje mokymo įstaigoje, koridoriuje, priėjo prie beveik bendraamžio vaikino ir grasindamas fiziškai susidoroti pareikalavo iš jo 70 eurų.

Kaip vėliau liudijo nukentėjusysis, šio vaikino jis anksčiau nepažinojo ir jokių konfliktų su juo nėra turėjęs. Maždaug po poros savaičių septyniolikmetis nukentėjusiojo paklausė, kada šis atneš reikalaujamus pinigus.

Nesulaukęs konkretaus atsakymo jaunasis turto prievartautojas aukai trenkė į veidą ir praskėlė lūpą. Septyniolikmetis savo aukos neketino palikti ramybėje. Jau po šio konflikto, kitą dieną jis vaikiną dar kartą užpuolė, tąsyk nukentėjusiajam pavyko apsiginti.

Trečią kartą reketuojamas moksleivis buvo užkluptas einantis namo, tada pinigų prievartautojas savo auką pargriovė ant žemės ir jį ėmė spardyti.

Nesulaukęs reikalaujamos sumos užpuolikas pagrasino sumušti dar stipriau. Į kampą įvarytas nukentėjusysis buvo priverstas pasiskolinti 20 eurų iš draugės, juos netrukus reketininkui ir perdavė.

Tačiau septyniolikmečiui to buvo negana, nustatytą dieną jis pareikalavo atnešti dar 20 eurų. Jaunasis reketininkas auką terorizavo ir telefono žinutėmis.

Nors apie vykstantį reketą žinojo jau ne vienas moksleivis, nukentėjusysis nesiryžo apie tai pasakyti suaugusiesiems. Į mamoms pastabas apie kraujosruvas ant jo kūno sūnus atsakydavo, kad susižalojo sportuodamas.

Viskas išaiškėjo, kai vieną dieną  nukentėjusiojo mama netyčia sūnaus telefone perskaitė atsiųstą grasinančią žinutę, supratusi, kad sūnus yra reketuojamas, moteris kreipėsi į mokyklą, policijos pareigūnus.

Teisme septyniolikmetis savo kaltę pripažino visiškai, tik teigė visų įvykio detalių nebeprisimenąs. Jis taip pat negalėjo paaiškinti, kam jam reikėjo 70 eurų. Į klausimą, kodėl savo auka pasirinko būtent šį vaikiną, kaltinamasis atsakė, jog šis atrodęs toks, iš kurio galima lengvai gauti pinigų.

Kaltinamasis kartą jau buvo teistas, 2018 m. už plėšimą jis buvo nuteistas 6 mėn. laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant vieniems metams.

Teismas konstatavo, jog septyniolikmečio padarytas nusikaltimas yra įrodytas kaltinamojo prisipažinimu, liudytojų parodymais, kita byloje esančia medžiaga. Kaltinamasis pripažino savo kaltę, ir sakė suprantantis, kad reikia keistis. Įvertinęs visas aplinkybes, teismas konstatavo, kad  yra pakankamas pagrindas daryti išvadą, jog paskirtos bausmės kaltinamajam tikslai bus pasiekti be realaus bausmės atlikimo.

Už padarytą nusikaltimą teismas vaikiną pripažino kaltu ir skyrė jam laisvės atėmimo bausmę 1 metams ir 8 mėnesiams, jos vykdymą atidedant 2 metams. Ši bausmė subendrinta su anksčiau teismo paskirtos ir  neatliktos laisvės atėmimo bausmės dalimi už kitą padarytą nusikaltimą.

Teismas taip pat paskyrė auklėjamojo poveikio priemones, tarp kurių: nemokami auklėjimo pobūdžio darbai – 50 valandų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos ar kitose valstybinėse ar nevalstybinėse įstaigose ir organizacijose, kuriose darbas gali turėti auklėjamąjį pobūdį.

Darbus įpareigota atlikti per 12 mėnesių nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos, elgesio apribojimą 12 mėnesių, įpareigojant nuteistąjį būti namuose nuo 21 valandos iki 6 valandos ryto, jeigu tai nesusiję su darbu ar mokymusi, tęsti mokslą arba dirbti bei uždrausti be šios priemonės vykdymą kontroliuojančių institucijų žinios keisti gyvenamąją vietą.

Teismo sprendimu iš jo konfiskuota 20 eurų, gautų nusikalstamu būdu iš nukentėjusiojo.

Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

teismai.lt inf.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 176

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....