infa.lt

Seime registruotas nutarimo projektas dėl valstybinio komercinio banko steigimo

02 kovo
14:23 2020

Lietuvos Valstybinis Komercinis Bankas

Seimo narys, Valerijus Simulikas

Gyvename laike, kai bankų teikiamos paslaugos tapo neišvengiama kiekvieno iš mūsų kasdienybės dalis. Atlyginimai, pensijos, išmokos, mokesčiai ir t. t. – tai finansinės operacijos, kurios vyksta tarpininkaujant bankams. Deja, bet vis labiau bankų veikla tampa orientuota į juos pačius, o ne į tuos, kurie jų paslaugomis naudojasi. Todėl vis didesnė mūsų visuomenės dalis palaiko valstybinio komercinio banko steigimo idėją.

Šiandien, kai ne tik regionuose, bet ir miestuose uždaromi bankų skyriai, ir dėl to kasdienės paslaugos daliai gyventojų tampa neprieinamos. Kai dėl konkurencijos stokos bankų teikiamų paslaugų įkainiai nuolat kyla, o jaunoms šeimoms ar pradedančiam verslui vis sunkiau gauti paskolas būstui ar verslo pradžiai, Seimas neturi likti pasyviu stebėtoju.

Suprasdamas, kad bankas yra neatsiejama kiekvienos valstybės dalis, o gyventojams tai tam tikro finansinio stabilumo ir gerovės garantas, manau, tiek Seimas, tiek Vyriausybė neturi likti tik stebėtoju.

Todėl šiomis dienomis kartu su kitais Seimo nariais Seime įregistruotas nutarimo projektas „Dėl Valstybinio komercinio banko steigimo“, kuriuo siūloma Vyriausybei, kaip valstybės turto savininko funkcijas įgyvendinančiai institucijai, parengti ir pateikti Seimui teisės aktų projektus valstybiniam komerciniam bankui steigti.

Seime diskusijos apie valstybinio banko įkūrimą vyksta nuo 2009 m., t. y. daugiau kaip dešimtmetį. Buvo įregistruotas ne vienas Seimo nutarimo projektas dėl valstybinio komercinio banko įsteigimo, tačiau jokių konkrečių sprendimų nebuvo priimta. Pritrūkdavo drąsos ir politinės valios.

Manau, atėjo laikas, kuomet Lietuvos valdžia sutelkusi bendras jėgas gali imtis ryžtingų veiksmų, kurie pakeistų šiuo metu susidariusią situaciją bankiniame sektoriuje. Vyriausybė turi imtis iniciatyvos ir steigti valstybinį komercinį banką, kuris kredituotų Lietuvos įmones ir gyventojus, būtų valstybinio ekonominio gyvenimo skatinimo instrumentas, užtikrintų finansinių paslaugų prieinamumą regionuose.

Manau, Seimas ir Vyriausybė turi rūpintis savo piliečiais, jeigu privatūs bankai negali atlikti jiems priskirtų funkcijų pilna apimtimi.

Tikiu, kad valstybinio komercinio banko įsteigimas turės didelę įtaką visos valstybės ekonominiam gyvenimui ir konkurencinei aplinkai bankų sektoriuje, ir suprantu, kad valstybinis komercinis bankas, tiek siekdamas pritraukti finansinius išteklius, tiek siūlydamas finansines paslaugas, turės konkuruoti su kitais šalyje veikiančiais bankais, tačiau valstybė privalo užtikrinti savo žmonėms galimybę rinktis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 104

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....