infa.lt

Vokietijoje pasigirdo raginimai sukurti viršnacionalinę Europos armiją

24 vasario
19:08 2020

nuotr. REUTERS

Europos Sąjungos užsienio reikalų ir saugumo politikos agentūros vadovas Josep Borrell Miuncheno saugumo konferencijos rezultatus apibendrino viena fraze: „Europa turi ugdyti valdžios apetitą“. Norėdami ateityje sėkmingai priešintis Rusijai, Kinijai ir JAV, europiečiai turi būti pasirengę aktyviai ginti savo interesus užsienio politikoje ir karinėje srityje, pabrėžė jis.

Tačiau problema yra ta, kad 27 valstybių narių sąjungos karinio bendradarbiavimo užmezgimo procesas vyksta „vėžlių tempu“, – rašo welt.de

„Pagal mane, visa tai užsitęsė“, – sakė Vokietijos socialdemokratų partijos (SPD) gynybos ekspertas Fritzas Felgentroy. „Pasaulis nelauks, kol Europa nugalės savo nacionalinį egoizmą“.

Jis ir jo partijos nariai pateikė iniciatyvą sukurti „28-ąją ES armiją“, tai yra karinę struktūrą Europos Komisijos lygiu, kuri egzistuos ne vietoje nacionalinių armijų, bet lygiagrečiai su jomis.

Šio požiūrio pranašumas yra tas, kad Europos vyriausybės neturi atsisakyti savo suvereniteto gynybos srityje. Tačiau galiojančių Europos sutarčių keisti nereikės. Visi ES piliečiai galės tarnauti armijoje.

Be to, tokios armijos sukūrimas paskatins teigiamą „suvienijimo dinamiką“ Europos Sąjungoje, pažymi socialdemokratai. Karo teisė, aprūpinimas, personalas, vadovavimas, mokymai, vadovavimo struktūra – viską reikės apgalvoti kartu.

Žinoma, iniciatyva nebus pigi, tačiau taip pat yra potenciali galimybė sutaupyti pinigų, po senų struktūrų likvidavimo (?).

Belieka palaukti, kol Berlynas priims pasiūlymą ir suras partnerius Europoje plano įgyvendinimui. Bent jau priešingai nei Miuncheno konferencijoje esantys valstybių vadovai ir ministrai, socialdemokratai nešvaisto savo energijos „griūvančios pasaulio saugumo architektūros analizei“, bet pateikia konkrečius pasiūlymus, rašoma leidinyje.

Be to, remiantis naujausiu Bundesvero karo istorijos ir socialinių mokslų centro atliktu tyrimu, 63% Vokietijos piliečių palaiko visų ES šalių bendradarbiavimo gynybos srityje idėją. 46% pasisako už vieningos armijos sukūrimą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 250

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. The    -  2020-02-24, 21:51

    NEW WORLD ORDER BEGINS

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...