infa.lt

Mokslininkai paaiškino kodėl infekcijos mažina autizmo simptomus

21 vasario
09:45 2020

Amerikos mokslininkai nustatė imuninės sistemos molekulę, kuri teigiamai veikia socialinį elgesį. Tai yra ankstyvas tyrimų etapas, tačiau komanda tikisi, kad tolesnė jo plėtra bus pritaikyta klinikinėms reikmėms.

Kai kurių autizmu sergančių vaikų tėvai žino, kad peršalus šios būklės simptomai gali susilpnėti. Šis pastebėjimas buvo patvirtintas mažiausiai dviejuose stambiuose moksliniuose tyrimuose.

Tačiau karščiavimą ir autizmą siejantis mechanizmas iki šiol buvo mįslė.

Masačusetso technologijos instituto ir Harvardo medicinos mokyklos ekspertai nusprendė išspręsti šį klausimą. Poveikis buvo pakartotas eksperimentinėms pelėms – nėščioms patelėms, kurioms uždegimo fone kilo problemų dėl socialinio elgesio.

Gyvūnams buvo švirkščiamas bakterinis komponentas LPS. Tai padidino jų kūno temperatūrą ir laikinai normalizavo elgesį.

Išsamesnė analizė parodė, kad efektą sukelia ne pati aukšta temperatūra, o dėl jos atsirandanti imuninė reakcija.

Reaguodamas į infekciją, organizmas gamina IL-17a molekulę, kuri sumažina neuronų aktyvumą somatosensorinėje žievėje, vadinamoje S1DZ. Įvedus IL-17a inhibitorių ar užblokuojant jos receptorius, pokyčiai neįvyko.

Papildomuose eksperimentuose LPS buvo skiriamas pelėms, neturinčioms vieno iš trijų su socialiniu elgesiu susijusių genų – „Shank3“, „Cntnap2“ ar „Fmr1“. Kaip ir nėščių patelių atveju , tai sukėlė temperatūros padidėjimą, tačiau elgesys į normalią būseną negrįžo.. Pagerėjimą buvo galima pasiekti tik tiesiogiai suleidus IL-17a.

Tyrimai patvirtina, kad imuninės sistemos gaminamos molekulės gali tiesiogiai reguliuoti elgesį.

Žinoma, su pelėmis gautų rezultatų negalima automatiškai perkelti žmonėms, juo labiau kad autizmas, t,y, jo modelis buvo labai apytikslis. Nepaisant to, tyrimo autoriai tikisi, kad ateityje jiems pavyks nustatyti molekules, kurios gali palengvinti autizmo sutrikimo ir kai kurių kitų psichinių sutrikimų simptomus.

Įdomu tai, kad ankstesnis komandos tyrimas, priešingai, IL-17a siejo su socialinio elgesio sutrikimu. Jis pademonstravo, kad sunki infekcija motinos nėštumo metu padidina IL-17a kiekį jos organizme.

Tai neigiamai veikia besivystantį vaisių, būtent, sukelia defektus S1DZ srityje. Dėl to padidėja socialinio elgesio problemų rizika. Taigi, skirtingais gyvenimo tarpsniais IL-17a poveikis pasirodė esantis priešingu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 77

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...