infa.lt

Kembridžo profesorė įsitikinusi, jog žmonių giminė turi išnykti vardan planetos išgelbėjimo

17 vasario
09:40 2020

Viena Kembridžo akademikė pasiūlė radikaliai naują būdą spręsti klimato atšilimo problemai  – paragino pripažinti žmonijos išnykimo būtinybę vardan planetos išsaugojimo, pažymėdama, kad dėl visų pasaulio bėdų kalti baltieji žmonės, ypač vyriškos lyties ir žinoma, heteroseksualūs.

Kembridžo profesorė Patricia McCormack savo naujojoje knygoje „Ahuman manifestas“ teigia, kad vienintelis būdas išvengti ekologinės katastrofos planetoje – „palaipsniui mažinti gyventojų prieaugį“.

Interviu žurnalistams McCormack aiškiai pasakė, kas pirmasis „kris po evoliucijos mėsmalės peiliu“.

„Pagrindinė knygos mintis yra ta, kad mes gyvename antropoceno epochoje, žmonija sukėlė daug problemų dėl savo veiklos, viena iš kurių – dabartinis hierarchinis pasaulis, kuriame sėkmingai gyvena heteroseksualios orientacijos baltieji vyrai, o kitų rasių, lyties ir seksualinės orientacijos žmonės, o taip pat neįgalieji – kovoja už šią teisę “, – pasakė ji.

Anot apžvalgininko Alistair Ryder, nors knyga beveik tiesiogiai ragina sunaikinti visą žmonių giminę, ji parašyta „linksma ir optimistiška gaida“.

McCormack teigė, kad pirmą kartą į šią idėją ją pastūmėjo susidomėjimas „feminizmu ir queer teorija“.

Ji taip pat nori visiškai panaikinti religiją, nors neaišku, ar tai bus taikoma jos pačios įsitikinimams.

Pagrindinį „Ahuman manifesto” argumentą galima apibendrinti taip: žmoniją jau pavergė kapitalizmas ir dėl to padarytą žalą pasauliui galima atitaisyti vieninteliu būdu – reprodukcijos nutraukimu.

Be to, žmonija turi suvokti, kad ji nėra vienintelė gyva dominuojanti jėga, tačiau pirmiausia ji turi išardyti nusistovėjusią hierarchiją

Profesorė MacCormack tęsia: „Visiems pilnai tinka knygos idėjos, kol nepasakoma, kad jie turės veikti pagal jas. Daug kas sutinka, kad šie pokyčiai gali būti naudingi pasauliui, tačiau, kai tai daroma žmonėms, jie tampa iniciatyvūs.

„Žmonės stebisi, kodėl aš nemanau, kad žmonės yra išskirtinės, dominuojančios būtybės, bet, kai aš jų klausiu, kodėl jie taip mano – niekada negaunu aiškaus atsakymo. Tai, kaip mes suvokiame pasaulį, nėra vienintelė tiesa, – mes niekada negalvojame apie gyvūnų gyvenimą.

„Net ir sukilimas prieš išnykimą sutelkia dėmesį tik į tai, kokį poveikį tai turės žmogaus gyvenimui, tuo tarpu kai klimato pokyčiai turės įtakos kiekvienai gyvai planetos būtybei“.

Norintiems susipažinti su knyga: The Ahuman Manifesto

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 333

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Hm    -  2020-02-17, 09:58

    Na jei ta propiesorė, iš Adamsų šeiminėlės taip gali papeizėt, tai tada ir aš galiu papeizėt, pateikti planetos „gelbėjimo” planą – pradžioje sunaikinam geltonuosius, juodčkius tie kurie labiausiai dauginasi, o baltieji ir taip išnyks… Nors žmonių epideminis dauginimasis tikrai išgyvenimo iššūkis žmonijai ir už tai atsakingi azijatai ir juodieji… Baltieji ir taip nykstanti rasė…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. prof    -  2020-02-17, 13:17

    žydelka

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....