infa.lt

Pasak L.Kukuraičio, kol Seimas apsispręs dėl Stambulo konvencijos, SADM siekia įgyvendinti smurto prieš moteris mažinimo priemones

25 sausio
10:53 2020
L. Kukuraitis, H. Dalli

SADM nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis penktadienį susitiko su Europos Komisijos komisare lygybės klausimais Helena Dalli, su kuria aptarė Lietuvos žingsnius užtikrinant lyčių lygybę bei smurto artimoje aplinkoje prevenciją ir pagalbą nuo smurto savo šeimose nukentėjusiems asmenims, daugiausia moterims.

Pasak eurokomisarės, lygybės įtvirtinimas horizontaliai paliečia visas politikos sritis, todėl pastarojo meto Lietuvos pastangos mažinti vaikų skurdą taip pat prisideda prie lygybės, nes sušvelnina įtampą šeimose bei prisideda prie vienišų vaikus auginančių tėvų, daugiausia moterų, ekonominės padėties stiprinimo.

Tačiau kartu komisarė pabrėžė būtinybę šalims skirti išskirtinį dėmesį kovai su smurtu prieš moteris. Smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje mažinimas yra pagrindinis deklaruojamas Stambulo konvencijos tikslas.

Lietuva Stambulo konvenciją pasirašė 2013 m.

Buvusi prezidentė Dalia Grybauskaitė 2018 m. pateikė Seimui ratifikuoti konvenciją.

Pasak ministro L. Kukuraičio, kol Seimas apsispręs dėl konvencijos ratifikavimo, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija deda pastangas įgyvendinti priemones, kurios prisidėtų prie smurto prieš moteris mažinimo ir veiksmingos pagalbos nuo smurto nukentėjusioms aukoms teikimo.

Lietuva dvigubai padidino finansavimą specializuotos pagalbos centrams, kurie teikia pagalbą nuo smurto nukentėjusioms aukoms.

Jei 2018 m. visiems centrams buvo skiriama 750 tūkst. eurų, tai 2019 ir 2020 m. finansavimas išaugo iki 1,5 mln. eurų metams.

„Stambulo konvencija mums teatneštų tik „socialinės lyties“ sąvoką, nepripažįstančią žmogaus lyties prigimtine žmogaus ypatybe“ – sako R. Karbauskis

Žmogaus teisių komiteto konferencija – „Stambulo konvencijos ratifikavimas – kas pasikeistų“

Mindaugas Puidokas: „L.Linkevičius ir liberalai apie Stambulo konvenciją nutyli tai, kas palies visas šeimas ir vaikus“

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija taip pat yra parengusi teisės aktų pataisas, pagal kurias didesnis dėmesys bus skiriamas smurto lyties aspektu reiškiniui, nes smurtas artimoje aplinkoje daugiausia paliečia moteris ir mergaites.

Tai reiškia, kad Lietuvos įgyvendinamos priemonės bus labiau nukreiptos į pagalbą konkrečiai tikslinei grupei – moterims ir mergaitėms.

Susitikimo metu ministras taip pat pažymėjo, kad Lietuva palaikys Europos Komisijos pateiktą siūlymą dėl Lyčių lygybės strategijos 2020-2024 m. bei aktyviai prisidės prie jos įgyvendinimo.

Neseniai įgyvendinant Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamą projektą buvo atliktas mokslinis tyrimas, kuriuo siekta išsiaiškinti, kokios kliūtys trukdo geriausiai suteikti pagalbą nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjusiems žmonėms, kokių žingsnių būtina imtis tobulinant pagalbos sistemą, kaip užtikrinti tinkamą smurto artimoje aplinkoje prevenciją, pradedant nuo darbo su jaunąja karta.

Kliūčių įvardijimas leis tiksliau nustatyti, ką būtina tobulinti apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje ir apsaugos nuo smurto lyties pagrindu sistemoje, kurioje veikia daug skirtingų valstybės, savivaldybių institucijų bei nevyriausybinių organizacijų.

infa.lt replika:

Ir moterys, ir vyrai yra tie patys žmonės, kuriems galioja žmogaus teisės, apibrėžtos kaip tarptautinių įstatymų, taip ir Lietuvos vidaus civiliniame bei baudžiamajame kodeksuose. Nesuprantama, kam būtina išskirti iš ŽMONIŲ vieną grupę remiantis lyties požymiais, kurie, beje, ne visada atitinka net biologinę lytį?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 116

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. teisingumas    -  2020-01-25, 12:17

    o kur vyrų tikslinės grupės interesai ? Kodėl jie neleistinai eliminuojami?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Katsas ir patsas    -  2020-01-27, 12:11

    Pagal ta konvesija soroso globalistai nori paversti zmones debiloidais ir darzovem

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......