infa.lt

Nušauta stumbro patelė. Kyla pagrįstų įtarimų, kad šis nusikaltimas toleruojamas ir nuslėptas aukščiausių institucijų vadovų

21 sausio
12:23 2020

Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko pavaduotojas Simonas Gentvilas kreipiasi į Generalinę prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo nušautos stumbrės istorijoje. Kreipimosi pagrindas – tikėtinas nusikaltimo slapstymas ir netinkamai apskaičiuota žala Lietuvos gamtai.

„Tai buvo naujametė sausio 2 d. neeilinė medžioklė su neeiliniais medžiotojais ir, deja, neeiliniu „laimikiu“ – apsivaikavusia stumbre. Akivaizdu, medžioklės metu galimai buvo nuslėptas nusikaltimas. Neteisėtai nušovus apvaisintą arba palikuonį turinčią ir žindančią stumbro patelę žala gamtai trigubėja ir nuo 12 000 eurų kyla iki 36 000 eurų. Kyla pagrįstų įtarimų, kad šis nusikaltimas buvo toleruojamas ir nuslėptas aukščiausių institucijų vadovų, nes jie galimai taip pat dalyvavo medžioklėje“, – nušautos stumbrės situaciją vertina liberalas S. Gentvilas.

Seimo narys akcentuoja, kad šios privačios medžioklės organizavimu galimai rūpinosi pats Krekenavos urėdijos padalinio vadovas, o į medžioklę buvo kviesti aukščiausi Aplinkos ministerijos įstaigų pareigūnai ir gerai žinomų Lietuvos verslų savininkai.

„Prezidentas yra iš dalies teisus, kad šiandien aplinkosauga labiau dangsto pažeidėją, o negina gamtos. Atsižvelgiant į tai, teisėsauga turėtų atskleisti visuomenei, kas dalyvavo medžioklėje ir kodėl buvo nuslėptas stumbrės nėštumas“, – tyrimo eigą kritikuoja parlamentaras S. Gentvilas.

S. Gentvilas šiandien Valstybinės miškų urėdijos direktoriui Valdui Kaubrei išsiuntė raštą, kad ateityje būtų numatytas reikalavimas profesionalų medžioklės plotą nuomoti tik medžiotojams sutinkant viešinti medžioklės lapus, esant žiniasklaidos, valstybės politikų ar tarnautojų užklausimui.

„Šiuo metu Valstybinė miškų urėdija nesuteikia informacijos apie medžioklės lapuose pateiktą informaciją apie asmenis, medžiojusius profesionalios medžioklės plotuose. Priminsiu, kad profesionalios medžioklės plotai yra valstybės nuosavybė, todėl visuomenė turi teisę žinoti, kokie asmenys šiuose plotuose medžioja ir šiuo atveju – nušauna į Lietuvos raudonąją knygą įtrauktą saugomą gyvūną – stumbrę“, – visuomenės teise žinoti neabejoja S. Gentvilas.

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis 2017 metais siūlė viešinti medžioklės lapus, nes tai padidintų skaidrumą ne tik valstybės valdyme, bet ir šios veiklos vykdyme.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 257

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. kur teisingumas?    -  2020-01-21, 15:14

    netikęs esi Gentvilai .Ta prasme,kad parodomai „nepastebi” barbariškų iškirstų plynai miškų plotų – kur žąla gamtai milijonus kartų didesnė .Nors ir stumbrės š. atv. tikrai gaila pirmiausia dėl beatodairiško gamtos žalojimo.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. panevezietis    -  2020-01-21, 18:10

    daugiau konkretumo o ne plepalu

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...