infa.lt

SpaceX įrodė, jog astronautai gali išgyventi net sprogus raketai

20 sausio
21:33 2020

NASA administratorius Jim Bridenstine ir SpaceX direktorius Elon Musk | REUTERS

Amerikos kosminės aviacijos kompanija „SpaceX“ sėkmingai išbandė gelbėjimo kapsulę, skirtą tam atvejui, jei paleidus raketą-nešėją įvyktų avarija, praneša BBC.

Bandymų Kennedy kosminiame centre metu, raketos „Falcon-9“ skrydis buvo sąmoningai nutrauktas praėjus 80 sekundžių po paleidimo. Kapsulė su raketos priekinėje dalyje esančiais „astronautais“ paleido savo variklius ir nutolo saugiu atstumu nuo „sugedusios“ raketos-nešėjos.

Tada kapsulė parašiutų pagalba sėkmingai nusileido 30 km atstumu nuo Floridos pakrantės.

Žinoma, gyvi žmonės bandymuose nedalyvavo, vieninteliai „Dragon“ kapsulės keleiviai buvo du manekenai.

Šie bandymai buvo paskutinis svarbus žingsnis Kalifornijoje įsikūrusiai „SpaceX“ kompanijai prieš tai, kaip JAV kosminė agentūra NASA išduos jai sertifikatą, leidžiantį pristatyti astronautus į TKS jau šiais metais.

NASA pasirašė sutartis su „SpaceX“ ir aerokosmine milžine „Boeing“ dėl astronautų pristatymo į žemą orbitą.

Reikalas yra tas, kad 2011 metais pasibaigė kosminiai skrydžiai, ir nė viena amerikiečių įgula neišvyko į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) iš JAV teritorijos.

Nepriekaištinga evakuacija, pademonstruota sekmadienį, gali pakeisti šią situaciją jau iki vasaros.

„SpaceX“ pažadėjo, kad manevras kosmose bus įspūdingas, ir nenuvylė.

Kai „Dragon“ kapsulė įjungė avarinius variklius, raketa nešėja „Falcon“ prarado aerodinaminį stabilumą, subyrėjo ir sprogo, virsdama didžiuliu ugnies kamuoliu.

Tačiau iki to laiko kapsulė jau buvo pasiekusi saugų atstumą ir toliau tęsė kilimą dėka savo galingų greitėjimo variklių.

Nuosavos kapsulės vaizdo kameros užregistravo aptarnavimo modulio atsiskyrimą, po ko buvo išstumti du pirmieji ištraukimo ir vėliau keturi pagrindiniai parašiutai.

Praėjus daugiau nei 9 minutėms po „Falcon“ raketos paleidimo, parašiutai sklandžiai nuleido kapsulę į Atlanto vandenis.

Po to ėmė veikti „SpaceX“ ir JAV oro pajėgų gelbėjimo komandos, kurios paėmė kapsulę ir nugabeno į krantą.

Įmonės vykdomasis direktorius Elon Musk padėkojo visiems dalyvavusiems eksperimente ir su pasididžiavimu papasakojo apie pasiektus rezultatus.

Veiksmingos gelbėjimo sistemos svarbą pademonstravo Rusijos kosmonauto Aleksejaus Ovčinino ir NASA skrydžių inžinieriaus Nick Hague atvejis 2018 m.

Viskas prasidėjo kaip suplanuotas skrydis į TJS, tačiau praėjus dviem su puse minutės po pakilimo, raketa-nešėja buvo apgadinta, o Ovčininas ir Hague išgyveno tik todėl, kad jų kapsulėje taip pat buvo įrengta gelbėjimo sistema ir buvo laiku pašalinta iš raketos Nors žmonės patyrė šešiskart didesnes perkrovas, jie saugiai nusileido Kazachstane.

Galima prisiminti daug liūdnesnį 1986 m. atvejį su kosminiu laivu „Challenger“, kuriame nebuvo avarinės gelbėjimo sistemos. Tada visi 7 įgulos nariai žuvo raketos sprogimo metu 72-ąją skrydžio sekundę.

„Patikėkite žmogumi, kuris išliko gyvas per raketos avariją tik gelbėjimo sistemos dėka, aš šiandienius testus priimu labai jautriai, ir manau, kad jie yra labai svarbūs. Tad, dėkoju „SpaceX“ ir angelams sargams iš oro pajėgų!“ – parašė „Twitter” socialiniame tinkle Nick Hague, pažiūrėjęs sekmadienio bandymų rezultatus.

Pirmąja „Dragon“ įgula NASA pasirinko kosminių laivų veteranus Douglą Gerald Hurley ir Robertą Behnkeną. Anot Elono Musko, jų kapsulė artimiausiu metu bus pristatyta į Kenedžio kosmodromą ir bus paruošta skrydžiui iki liepos mėn.

Tačiau, pasak NASA administratoriaus Jim Bridenstine, Hurley ir Behnken starto laikas priklausys nuo to, kiek laiko jie turės praleisti TKS.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 96

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. elon musk    -  2020-01-20, 23:51

    ar mums reikia šių brangių žadnimų

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...