infa.lt

Panevėžio merui – įtarimai dėl korupcinių nusikaltimų – teismo sprendimu jis nušalintas nuo pareigų

20 sausio
16:40 2020
Rytis Račkauskas

nuotrauka: BNS

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai, vadovaujant Panevėžio apygardos prokuratūrai, pradėjo dar vieną ikiteisminį tyrimą ir šiandien Panevėžio miesto savivaldybės merui Ryčiui Mykolui Račkauskui pareiškė įtarimus dėl prekybos poveikiu. Meras teismo sprendimu mėnesiui nušalintas nuo pareigų. Jam skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

STT Panevėžio valdybos pareigūnai turi duomenų, leidžiančių pagrįstai įtarti, kad Panevėžio miesto savivaldybės meras R. M. Račkauskas 2019 metų pavasarį susitarė priimti iš vieno Panevėžio sporto klubo prezidento ne mažesnį nei kelių tūkstančių eurų kyšį.

Už šį kyšį meras, pasinaudodamas savo įgaliojimais ir kita įtaka, kaip įtariama, pažadėjo sporto klubo prezidentui paveikti Panevėžio miesto savivaldybės administracijos darbuotojus, savivaldybės kontroliuojamų įmonių vadovus, jog  minėtam sporto klubui būtų skirta finansinė parama.

Atliekant procesinius ikiteisminio tyrimo veiksmus, šiandien buvo atliktos kratos kai kurių asmenų darbo vietose ir namuose. Panevėžio miesto merui pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu, paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Šį ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Tai nebe pirmasis ikiteisminis tyrimas, susijęs su Panevėžio miesto savivaldybės meru. Šiaulių apygardos teisme jau nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje meras ir jo patarėja G. M. kaltinami piktnaudžiavimu.

Atlikdami ikiteisminį tyrimą STT Panevėžio valdybos pareigūnai nustatė, kad Panevėžio meras, talkinant patarėjai, galimai davė neteisėtus nurodymus Panevėžio miesto savivaldybės administracijos tarnautojams. Kaip įtariama, buvo siekiama, kad Panevėžio miesto savivaldybės administracijos organizuojamų viešinimo ir komunikacijos srities viešųjų pirkimų konkursų laimėtoja neteisėtais būdais taptų viena įmonė.

Dėl to galimai iš anksto buvo suderintos perkamų paslaugų apimtys, techninės specifikacijos, paslaugų kainos. Be oficialiai savivaldybės nupirktų paslaugų, merui galimai buvo suteikta asmeniškai, kaip politikui, naudingų konsultacijų. Manoma, kad Panevėžio savivaldybė patyrė ne mažesnę nei 5000 eurų žalą, kai už galimai suteiktas asmeniškai merui paslaugas buvo nepagrįstai sumokėta miesto biudžeto lėšomis.

Ši Šiaulių apygardos teisme nagrinėjama byla buvo išskirta iš kito ikiteisminio tyrimo, pradėto 2018 m. vasarą. Pastarajame tyrime STT Panevėžio valdybos pareigūnai toliau atlieka ikiteisminio tyrimo veiksmus. Be kitų asmenų, šiame tyrime taip pat yra pareikšti įtarimai ir Panevėžio miesto merui bei jo patarėjai. Meras įtariamas prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, patarėja – prekyba poveikiu.

Už prekybą poveikiu asmuo gali būti baudžiamas bauda nuo 5000 iki 200000 eurų arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų. Už piktnaudžiavimą asmuo gali būti baudžiamas bauda nuo 7500 iki 300000 eurų arba laisvės atėmimu iki septynerių metų.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 149

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. panevezietis    -  2020-01-20, 16:47

    kas ta g.m kazkaip viskas slepiama o kad meras dar poste idomi ta lietuva

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Vilma    -  2020-01-22, 11:23

    Vienintelis zmogus dar kazka darantis Panevezyje, esame be galo detingi uz naujai sutvarkyta Panevezi. Geda kurie trukdo jo darba ir smeizia ji.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...