infa.lt

Aš esu konstitucija

17 sausio
11:34 2020

Vladimiras Putinas antrą kartą bando paruošti savo pasitraukimą iš prezidento pareigų. Tikslas nėra paprastas: atsisakyti valdžios neprarandant valdžios”, – rašo vokiečių žurnalas „Der Spiegel”.

„Rusijos pareigūnus galima būtų įsivaizduoti kaip saują geležinių drožlių. Kadangi tokios drožlės lygiuojasi į magnetą, taip ir Rusijos aparato darbuotojai derina savo veiksmus į magnetą, vadinamą „valdžia“”, negaudami apie tai jokių nurodymų”, – pažymi straipsnio autorius Christianas Esh. Jie nuspėja ko iš jų tikimasi.

Tai formuoja įspūdingo sutelktumo paveikslą – bent jau tuo atveju, jei yra tik vienas magnetas. O kas, jei jų yra keli?

„Tai yra problema, su kuria Vladimiras Putinas kovoja dešimtmečius. 2000 m. sausio 1 d. tapęs prezidento Boriso Jelcino įpėdiniu, jis konsolidavo Rusijos valstybę, organizavo ją ir sustiprino taip vadinamą „galios vertikalę“.

Tai visada reiškė valdžios sutelkimą Kremlius ir konkuruojančių galios centrų pašalinimą. Magnetinis laukas, kuriame rikiuojasi geležies drožlės, turėjo būti tik vienas”.

Vis dėlto, rašo leidinys, kartais šis principas pasiekia savo ribas, kaip, pavyzdžiui, 2008 m., kai Putinas turėjo palikti Kremlių ketveriems metams, kad paklustų konstitucijos raidei. Šiandien jis turi tą pačią problemą kaip ir 2008 m., nes 2024 m. baigiasi jo ketvirtoji prezidento kadencija.

Bet kaip neįmanoma įplaukti į tą pačią upę du kartus, taip ir dabartinė padėtis skiriasi nuo praeities. Putinas neturi noro užsiimti ekonominės politikos smulkmenomis vėl tapęs premjeru. Juk jis jau seniai gyvena kitoje erdvėje, užsiima užsienio politika.

Ir jis jau nėra jaunas politikas, kuris galėtų padaryti pertrauką vienai kadencijai, toliau laikydamas Kremlių taikiklyje“, – rašoma straipsnyje.

„Tokiu būdu, jam būtų natūralu pakeisti Rusijos konstituciją taip, kad ji išsiverstų be Putino viršuje, ir tuo pačiu garantuotų jo įtaką bei saugumą”. Būtent apie tai trečiadienį ir paskelbė Putinas.

„Tačiau iš tikrųjų Putinas nepaskelbė konstitucinės reformos, siekiančios aiškių tikslų. Tai yra įvairių priemonių kratinys.. Be kita ko, kalbama ir apie regionų bei savivaldos darinių galių ribojimą, žodžiu, apie tolesnį valdžios vertikalės išplėtimą ir maksimalią kontrolę”, – sako Ešas.

„Valstybės tarybos, dekoratyvinės institucijos, kurią sudaro aukšto rango pareigūnai ir valdytojai, reikšmė turi būti paaukštinta, o jos statusas turėtų būti įtvirtintas Konstitucijoje.“

„Prielaida, kad Putinas mato savo ateitį šioje Valstybės taryboje, buvo išsakoma ilgą laiką – taip pat, kaip ir prielaida, kad nauju Putino prieglobsčiu gali tapti Saugumo taryba”.

„Ir čia mes vėl grįžtame į 2008 metus Užuot parengęs konstituciją be Putino kaip valstybės vadovo, jis pasiūlė eskizą konstitucijai, siūlančiai kelias spragas vienu metu, kad išliktų valdžioje.

Ir kaip 2008 m., kai iki paskutinės akimirkos jis nekalbėjo apie tai, ką nori paskelbti savo įpėdiniu, taip ir šį kartą lauks iki pat paskutiniosios.

Visiškai neatmestina, kad juo vėl taps Medvedevas – nepopuliarusis premjeras atsistatydino iškart po Putino kalbos, netikėtai gavo iš jo pagyrimą ir gali pereiti į naujas pareigas Saugumo taryboje, su absoliučiai neaiškiais įgaliojimais.

Tai ypač išmuša iš vėžių „visus tuos valstybės tarnautojus, kurie turi teisingai vykdyti ir atspėti signalus iš viršaus, kad išsirikiuotų kaip geležinės drožlės“. „Siekdamas išvengti neramumų, Kremlius pasirinko įprastą taktiką: maksimalią maskuotę.

Rusijos visuomenė, neturi nė mažiausios įtakos konstitucijos perrašymui. Rusams bus leista tai patvirtinti tik pabaigoje, referendumo metu, kurio rezultatas bus žinomas iš anksto.

Vienintelis dalykas, kurį jie tikrai žino, yra tai, kad prasidėjo „valdžios tranzito“, kaip jis vadinamas Rusijoje, laikas “, – rašo „Der Spiegel“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 138

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Sorosa    -  2020-01-17, 11:44

    Konstitucija tai yra institucija kuriai atstovauja prostitucija

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Konservatorių vykdomas manau korupcinis sandėris ir perleidimas mūsų krašto gynybos į privačias užsienio karo pramoninkų...

Manau, kad Anušauskas atsistatydino todėl, kad nesutiko su kažkokios milžinės karo kompanijos (kurios jis neįvardijo),...

Labai ačiū autoriui už pasidalinimą tomis mintimis, kurias savo galvose ir širdyse nešiojosi Universitetą kūrę...

Iš tiesų, paskaičius galima taip pamanyti. Kita vertus, greta yra Kuolio tekstas apie tai, kas...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......