infa.lt

Tapo žinomi scenarijai, leisiantys Putinui neprarasti valdžios 2024 metais

16 sausio
14:15 2020

REUTERS

Rusijos valdžios tranzitas 2024 m. gali būti vykdomas pagal kelis scenarijus. Apie tai pranešė Rusijos leidinys „Kommersant“, cituodamas šaltinius, artimus prezidento Putino administracijai.

Pagal pirmąjį scenarijų, Vladimiras Putinas gali vadovauti valdančiajai partijai „Vieningoji Rusija“. Taigi „EdRa“ frakcija turės kontrolę vyriausybės atžvilgiu, o būsimasis prezidentas turės su tuo skaitytis.

Vladimiras Putinas savo pranešime detalizavo potencialias Valstybės Dūmos galias sformuojant vyriausybę. Šiuo metu žemieji parlamento rūmai tik duoda sutikimą valstybės vadovui skiriant ministrą pirmininką.

Anot „Kommersant“, Vladimiras Putinas leido suprasti, kad jis nori perduoti Dūmai valdžią paskirti ministrą pirmininką. Taip pat, pasak leidinio pašnekovų, galima manyti, jog ateityje bus keičiamos nuostatos dėl žemųjų parlamento rūmų paleidimo, jei jie nesutinka su prezidento pasiūlymais dėl ministro pirmininko. Dabar, jei Dūma tris kartus nepriimtų prezidento pasiūlytos kandidatūros, valstybės vadovas gali paleisti žemuosius rūmus.

Ekspertai mano būsiant Dūmos įgaliojimų stiprinimą skiriant konkrečius ministrus. Dabar konsultacijos su Dūma vyriausybės personalo klausimais vyksta tik protokolo režimu.

Savo pasisakymo metu Rusijos prezidentas pasiūlė Dūmai suteikti teisę tvirtinti vyriausybės sudėtį.

„Tuo pat metu prezidentas bus įpareigotas juos (vyriausybės narius) skirti į šias pareigas, tai yra, jis neturės teisės atmesti atitinkamų valdininkų, kuriems pritarė parlamentas, kandidatūrų“, – cituoja Vladimirą Putiną „Kommersant“.

„Kommersant“ šaltinis, artimas prezidento administracijai, analizuodamas prezidento pareiškimą, mano, kad iki 2024 m. Vladimiras Putinas gali imtis vadovauti valdančiajai partijai. Garsus Rusijos politologas Jevgenijus Minčenko taip pat mano, kad valdančioji partija vaidins pagrindinį vaidmenį naujojoje politinėje sistemoje.

Savo pranešime Putinas įgarsino mintį Konstitucijoje užtikrinti Valstybės tarybos vaidmenį. Tai, pasak ekspertų, gali būti realios valdžios perėjimo prie šios struktūros pradžia, kuriai vėliau gali vadovauti pats Putinas, nepažeisdama šalies konstitucijos.

Tuo pat metu Rusijos prezidentas paminėjo, kad visi siūlomi pakeitimai gali būti priimti tik po nacionalinio referendumo.

Leidinio pašnekovai neatmeta, kad, galbūt ,būtų galima apsieiti ir be to: kaip teigė informuotas šaltinis „Kommersant“, Konstitucijos pataisos galėtų būti pateiktos jau šį pavasarį. Vakar tapo žinoma, kad jau buvo sudaryta darbo grupė, pasiūlymams dėl Pagrindinio įstatymo pakeitimo rengti.

Michailas Mišustinas

Naujasis Rusijos premjeras, Michailas Mišustinas | Reuters

Kaip jau pranešėme, Vladimiras Putinas pasiūlė federalinės mokesčių tarnybos vadovui Michailui Mišustinui ministro pirmininko postą. Pasiūlymas buvo pateiktas darbinio susitikimo metu.

Michailas Mišustinas sutiko su pasiūlymu. Rusijos valstybės vadovas pateikė Mišustino kandidatūrą Valstybės Dūmai.

Ekonomikos mokslų daktaras, Michailas Mišustinas, yra 53 metų amžiaus. Jis beveik 10 metų vadovauja mokesčių tarnybai. Vedęs, turi tris vaikus ir domisi ledo rituliu.

Anksčiau, dar prieš tai, atsistatydino Rusijos vyriausybė. Tai paskelbė ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas susitikime su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu praėjus kelioms valandoms po pastarojo pranešimo Federalinei asamblėjai.

Savo pranešime valstybės vadovas pasiūlė daugybę dabartinės konstitucijos pataisų, kurios radikaliai keičia šalies politinę sistemą. Medvedevas pažymėjo, kad pateikti pasiūlymai pakeis vykdomosios valdžios, įstatymų leidžiamosios ir teisminės galių pusiausvyrą.

„Šiame kontekste akivaizdu, kad mes, kaip Rusijos Federacijos vyriausybės nariai, turėtume suteikti savo šalies prezidentui galimybę priimti visus reikiamus sprendimus, ir, esant tokioms sąlygoms, manau esant teisinga pagal Rusijos Federacijos Konstitucijos 117 straipsnį, kad Rusijos Federacijos vyriausybė dabartinėje sudėtyje atsistatydino “, – sakė D. Medvedevas.

Vladimiras Putinas padėkojo vyriausybės nariams už bendradarbiavimą, „nors ne viskas pavyko”.

Rusijos vadovas teigė, kad artimiausiu metu susitiks su kiekvienu kabineto nariu. Kol kas jis prašo jų tęsti atliekant savo pareigas pilna apimtimi.

Kremliaus vadovas taip pat paskelbė ketinantis įvesti Rusijos Federacijos Saugumo tarybos pirmininko pavaduotojo postą ir pasiūlyti jį Medvedevui. Šiame poste, pasak Putino, jis gali užsiimti gynybos ir saugumo temomis.

Rusijos vyriausybės atsistatydinimas buvo visiška staigmena Rusijos politikams ir vyriausybės pareigūnams.

Visų pirma, Valstybės Dūmos tarybos nariai apie tai sužinojo posėdžio metu tuo pačiu metu, kai pasirodė pirmieji pranešimai žiniasklaidoje. Apie tai pasakojo pirmasis tarybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Žukovas.

„Aš apie tai žinau ne daugiau kaip jūs“, – sakė jis žurnalistams.

Laikinai einantis federalinio ministro pareigas „The Bell“ taip pat sakė, kad niekas nieko neįtarė. „Kaip griaustinis iš giedro dangaus. Jokie požymiai ryte nežadėjo, ir Manieže nebuvo jokios užuominos apie šią žinią”, – aiškino jis.

„Open Media“ portalo pašnekovai iš vyriausybės aparato taip pat kalbėjo apie netikėtą atsistatydinimą. Anot vieno iš jų, nei ministrai, nei departamentų darbuotojai apie tai nieko neįtarė. Jis pridūrė, kad ryte „jie ruošėsi normaliai darbo dienai“.

Tuo pat metu, pasak Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojo Petro Tolstojaus, vyriausybės atsistatydinimas neturės įtakos prezidento pranešimo Federalinei asamblėjai įgyvendinimo dinamikai.

Tolstojus priminė, kad prezidento pranešimas buvo „kreipimasis į visas valdžios atšakas“. „Mes visi stengsimės, kad tai būtų įgyvendinta kuo greičiau“, – sakė jis.

Anot politiko ir visuomenės veikėjo, Aleksejaus Navalnio opozicijos prezidentinės kampanijos rinkimų štabo vadovo per 2018 m. Rusijos prezidento rinkimus, Leonido Volkovo „viskas susiveda į Putino valdymo iki gyvos galvos užtikrinimą, pratęsiant stagnaciją. Jokia kita užduotis dabar nesprendžiama, tik padaryti Putinu „Elbasy“ („Елбасы“ – nacijos žmogumi)“.

Amerikos naujienų agentūros „Reuters“ apžvalgininkai laikosi tos pačios nuomonės.

Rusijos ministro pirmininko atsistatydinimas Kremliaus vadovui suteiks galimybę atlikti būtinus galios struktūros pokyčius, kad 67 metų Putinas „galėtų toliau valdyti naujose pareigose pasibaigus dabartinei kadencijai 2024 m.“, rašo leidinys.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 274

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. regis    -  2020-01-16, 18:14

    Putinui jokių scenarijų nereikia, jis juos ore sukuria. Kaip nori – taip ir padaro. Tik spėk žagsėt.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....