infa.lt

Vyriausiasis Izraelio rabinas repatriantus iš buvusios SSSR pavadino „nekenčiančiais religijos gojais“

08 sausio
08:20 2020

Izraelio vyriausiasis rabinas Yitzhakas Yosefas | Nuotr: Jonathanas Zindelis, „Flash 90“,

Izraelyje kilo skandalas po vyriausiojo sefardų rabino Yitzhako Yosefo provokuojančio pareiškimo, kuriuo jis naujus imigrantus iš buvusios SSSR šalių pavadino „nekenčiančiais religijos gojais“ .

Yitzhakas Yosefas šį pareiškimą pateikė Jeruzalėje per susitikimą su rabinais, išvykstančiais misijos į diasporą. Susitikimas įvyko praėjusią savaitę, tačiau sefardų žydų religinio vadovo žodžiai tapo žinomi tik dabar.

Kaip informuoja Izraelio informacinis portalas „Mako“, instrukcijų metu Yosefas sakė esantiems, kad naujieji rusakalbiai šalies piliečiai „buvo auklėjami neapykantos religijai dvasia“, kad „susilpnintų ultraortodoksų galią Izraelyje“. „Jie visi yra komunistai ir eina į bažnyčią kiekvieną sekmadienį“, – pusiau juokaudamas pridūrė rabinas.

Įstatymą apie grąžinimą jis pavadino probleminiu, nes, anot jo, jis leidžia „į žydų valstybę atvežti dešimtis ar šimtus tūkstančių gojų“.

Aukšto rabino teiginius jau pakomentavo kai kurie politikai, o pirmiausia partijos „Mūsų namai Izraelis“ lyderis Avigdoras Liebermanas. „Vyriausiasis rabinas, kuris turėtų būti dvasiniu pavyzdžiu visai visuomenei, leidžia sau grubius izraeliečių įžeidimus. Vyriausiojo rabino žodžiai negali būti apibūdinami kitaip, kaip rasizmas ir antisemitizmas, ir jie negali likti nenubausti. Mes reikalaujame nedelsiant pašalinti rabiną Yosefą iš pareigų “, – sakė L. Liebermanas.

Į Yosefo pareiškimą atsiliepė ir vienas iš Kaholo-Lavano partijos bloko lyderių Yairas Lapidas. „Buvusios Sovietų Sąjungos šalių repatriantai saugo mūsų gyvybes dirbdami gydytojais ir slaugytojomis. Jie yra mūsų aukštųjų technologijų pramonės pagrindas, o jų indėlį į Izraelio ekonomiką ir visą visuomenę sunku pervertinti. Mes ir repatriantai esame broliai ir seserys. Alija (aliyah) yra svarbiausia sionizmo vertybė. (…) Rabinas Yosefas turi atsiprašyti už savo žodžius “, – sakė Lapidas.

Yosefą sukritikavo ir Lapido vienpartietis, atsargos generolas majoras, parlamentaras Elizeris Sternas. „Alija iš buvusių SSSR šalių yra vienas pagrindinių stebuklų, nutikusių Izraelio žmonėms. Jos dėka valstybė gali sau leisti išlaikyti visas religines institucijas, kuriomis su malonumu rabinas Yosefas naudojasi kaip politinė marionetė”, – pasakė Sternas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 461

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....