infa.lt

Kinijos kriminalinės grupuotės platina Afrikinį kiaulių marą, versdamos ūkininkus pigiau parduoti kiaules

16 gruodžio
08:36 2019
Kiaulės kiaulidėje

youtube nuotr.

Kinijos valstybinės žiniasklaidos pranešimuose sakoma, jog kai kurie nusikaltėliai palieka užkrėstą pašarą kiaulidėse ar netgi naudojasi dronais, kad paskleistų AKM, rašo kiniečių portalas scmp.com.

Dėl šios infekcijos kiaulienos kainos smarkiai išaugo, ir grupuotės gali pasipelnyti, kontroliuodamos mėsos kontrabandą per provincijų sienas.

Kinijos nusikaltėliai pasinaudojo šalies afrikinio kiaulių maro krize, tyčia platindami šią ligą, kad priverstų ūkininkus parduoti savo kiaules už mažą kainą prieš gabendami mėsą kontrabanda ir parduodami ją kaip sveiką kiaulieną, pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida.

Kartais gaujos skleidžia gandus apie kiaulėms mirtiną virusą, o išskirtiniais atvejais jie naudojasi dronais, kad nuleistų užkrėstą pašarą į ūkius, rašo žurnalas „China Comment“, priklausantis valstybinei naujienų agentūrai „Xinhua“, remdamasis tyrimu.

Afrikinis kiaulių maras, dėl masinių skerdimų, skirtų sustabdyti jos plitimą toliau, sumažino šalies kiaulių bandas daugiau kaip 40 procentų.

Deficito pasekoje kiaulienos kainos išaugo daugiau nei dvigubai – tai sudarė galimybes nusikaltėliams tuo pasinaudoti.

Žurnalo pranešime teigiama, jog nusikaltėliai skleidžia paniką ūkininkų tarpe, kad priverstų juos parduoti savo gyvulius su nuolaida.

Kartais jie skleidžia gandus apie vietovėje plintančią ligą ir netgi gali palikti negyvas kiaules kelio pusėje, kad ūkininkai patikėtų, jog infekcija plinta.

Kai kuriais kraštutiniais atvejais gaujos netgi palikdavo užkrėstą pašarą vietinių kiaulidžių viduje, sakoma pranešime.

„Viename iš mūsų filialų kažkada buvo pastebėtas dronas, mėtęs nežinomus daiktus į mūsų paršides, vėliau apžiūrėjus tuos daiktus buvo rasta virusų“, – žurnalistams pasakojo ūkio vadybininkas.

Įsigijusios kiaules, gaujos gabena gyvūnus ar jų mėsą į kitus rajonus, kur kainos yra didesnės, nepaisant draudimo pervežti kiaulieną ar gyvulius iš kitų provincijų, siekiant kontroliuoti ligos plitimą.

Pelno marža gali siekti net 1000 juanių (143 JAV doleriai) už kiaulę, todėl perpardavėjai kaupė lėšas dideliam kiekiui pirkti.

„Kad ir kiek turite kiaulių, mes jas paimsime visas“, – cituoja dilerį pasakotojas.

Vien pietvakarinėje Yunnan provincijoje valdžia jau sulaikė 10 000, užkrėstų virusu gyvų kiaulių, kurios buvo skirtos kitoms provincijoms.

Policijos ataskaitoje tvirtinama, kad viena gauja per dieną iš vienos provincijos išvežė 4000 kiaulių.

Joje teigiama, kad kontrabandininkai papirkinėjo inspektorius ir padirbinėjo karantino pažymėjimus, siekdami pervežti gyvulius per provincijos sienas.

Vienu tokiu atveju Lichuano mieste, esančiame centrinėje Hubei provincijoje, liga pasklido po apylinkes po to, kai veterinaras išdavė pažymas užkrėstiems gyvuliams.

Kontrabandininkai siekia pasipelnyti iš kainų šuolio, kai pereitą mėnesį mėsos kaina padidėjo nuo maždaug 20 juanių už kilogramą iki 52,30 juanio.

Pasak Nomuros, nuo dabar iki mėnulio naujųjų metų švenčių sausio pabaigoje, kada laukiama paklausos piko, kainos gali išaugti nuo 65 iki 75 juanių už kilogramą.

infa.lt komentaras:

Lietuvoje kiaulių maras taip pat plinta pasiutusiais tempais, faktiškai naikindamas šalies žemės ūkį, nes kiekvienas smulkus ūkininkas augina bent kelias kiaules savo šeimai ir pardavimui. AKM nepalieka jiems galimybės išgyventi verčiantis jiems nuo amžių įprasta veikla. Tas naudinga stambiems ūkiams, kuriuose sudarytos sterilios sąlygos ir kurių gyvulių pašaruose stabiliai teikiama ES leidžiama antibiotikų dozė. Įdomu tai, kad bent jau pastaruosius 50 metų niekas Lietuvoje nėra girdėjęs apie afrikinį kiaulių marą. Rašoma, kad jis buvo išnaikintas. Ir staiga vėl buvo aptiktas 2013 metais Baltarusijos pasienyje. Keista tai, kad jis buvo išnaikintas seniau, kai techninės aptikimo ir jo užkardymo priemonės buvo gerokai prastesnės nei dabar, tačiau to nesugebama padaryti šiandien. Nesugebama ar nenorima? Nes serga ne visa Europa. Kažkodėl.

Praėjusiais metais Lietuvoje buvo sunaikintas senųjų Lietuvos kiaulių veislių ūkis, kurio kiaulės nors ir nesirgo, tačiau buvo karantino zonoje ir joms galiojo taisyklė – paskerst ir suvartot, kol nesusirgo.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 306

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Durnius rimtu veidu....

Tokiu kliedesių net skaityti neverta. Užtenka antraštės....

Aistės Gedvilienės įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/11562a80f72e11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosflp Algirdo Stonšaičio įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/3346c470f70f11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosfh5 Abiem atvejais baudėjai...

Regis programa i prezidentus nereikia ir kurti, samdyti specialistus o tiesiog paskaityti aktuolijas ir gali...

Ona

Labai gerai, kad kreipėsi, gal sumažins...

Tikrai taip. Mes visi tapome įkaitais ir skaitmeniniais vergais. Baisu pagalvoti kas bus kai panaikins...