infa.lt

Seimas įteisino automobilio registracijos mokestį, anksčiau vadintą taršos mokesčiu

13 gruodžio
11:30 2019
Auromobilis, greitis nuotrauka: © Arvydo Daunio | infa.lt

nuotrauka: © Arvydo Daunio | infa.lt

Seimas po svarstymo pritarė patobulintam Motorinių transporto priemonių registracijos mokesčio įstatymo projektui Nr. XIIIP-4132(2), kuriuo siūloma reglamentuoti motorinių transporto priemonių apmokestinimo transporto priemonių registracijos mokesčiu tvarką.

Mokesčio objektu būtų M1 klasei ar N1 klasei priskirtos motorinės transporto priemonės, išskyrus istorinės motorinės transporto priemonės, kuriai valdytojas atlieka registraciją, išmetamas CO2 kiekis (motorinių transporto priemonių, kurioms valdytojas atlieka registraciją, vadovaujantis Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo 27 straipsnio 2 dalies 4 punkto nuostatomis, išmetamas CO2 kiekis nėra mokesčio objektas).

Mokestį mokėtų motorinės transporto priemonės valdytojas, atliekantis jos registraciją Kelių transporto priemonių registre.

Mokesčio dydžiai, apskaičiuoti pagal mokesčio mokėtojo Kelių transporto priemonių registre registruojamos motorinės transporto priemonės išmetamą CO2 kiekį ir degalų rūšį, nustatyti šio įstatymo 1 priede.

Apskaičiuojant mokestį, mokestis būtų dauginamas iš mokestinių metų vartotojų kainų indeksavimo koeficiento.

Mokesčio dydis siektų nuo 13,5 iki 540 eurų, priklausomai nuo automobilio rūšies ir nuo anglies dioksido (CO2) emisijos, jei ji viršytų 130 gramų CO2 kilometrui.

Numatoma, kad mokestis turėtų būti sumokamas iki motorinės transporto priemonės registracijos Kelių transporto priemonių registre.

Mokestis, sumokėtas šio įstatymo nustatyta tvarka, galėtų būti grąžinamas vidaus reikalų ministro nustatyta tvarka, pateikus dokumentus, įrodančius, kad transporto priemonė greičiau negu per 90 dienų nuo pirmojo registravimo Kelių transporto priemonių registre buvo iš jo išregistruota ir išgabenta iš Lietuvos Respublikos teritorijos.

Įstatymas įsigaliotų 2020 m. balandžio 1 d.

Projektui po svarstymo pritarė 51, prieš balsavo 36, susilaikė 9 Seimo nariai.

Valdantieji tiesiog įveda baudas už automobilio pirkimą

Socialdemokratų teigimu, jo negalima net vadinti taršos mokesčiu. Nes kiekvienas automobilis reguliariai teršia aplinką tiek, kiek sudegina kuro. Įvedamu mokesčiu tiesiog baudžiami žmonės, perkantys automobilį.

„Toks mokestis yra tiesiog bauda žmogui už tai, kad jis perka automobilį.

Taip bus tiktai stabdomas Lietuvos automobilių parko atnaujinimas. Juk jau dabar mūsų gyventojai važinėja su gana senais ir aplinką labiau teršiančiais automobiliais lyginant ne tik su Europos senbuvėmis, bet ir su kaimynais, pavyzdžiui, estais“, – sako Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė.

Socialdemokratų vertinimu, valdantieji įvesdami automobilių registracijos mokesčius tiesiog desperatiškai bando užlopyti biudžeto skyles, net neišdiskutavę su visuomene.

Ne veltui tokie mokesčiai įvedami penktadienį, 13 dieną, ir dar per pilnatį. Jie tikrai atsilieps visai tautai, nes norima užlopyti biudžeto skylę, kuri jau yra juodoji. Jeigu tai – taršos mokestis, tai kodėl neapmokestinama sunkioji technika, traktoriai?

Jie ką – neteršia? Jeigu mes kalbame apie registracijos mokestį, irgi – kodėl įvedamas ne visoms transporto priemonėms, tiems patiems traktoriams?

Tai – juodosios biudžeto skylės lopymas, o ne ketinimas prisidėti prie klimato gerinimo programų“, – Seime svarstant transporto priemonių mokestį sakė socialdemokratas Algirdas Sysas.

Motorinių transporto priemonių pirmos registracijos mokesčio įstatymo projektą kritiškai įvertino ir ekspertai.

Jų išvadomis, įvedami vienkartiniai registracinio pobūdžio taršos mokesčiai stabdo sprendimą keisti automobilį.

Vairo persiuvimas atgaivins Jūsų automobilio interjerą, suteiks daugiau malonumo vairuojant. Pasinaudokite šia paslauga ir pakelkite savo auto vertę!

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 362

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. nesakysiu    -  2020-09-26, 15:23

    Nesamonė. Sumokėjus taršos mokėstį, transporto priemonė mes mažesnį co2?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....