infa.lt

KAM viceministras E. Misiūnas su JAV generolu aptarė Lietuvos kariuomenės pirkinius

04 lapkričio
18:30 2019

E. Misiūnas ir JAV generolas

Nuotraukos: A. Pliadis/ KAM

Lapkričio 4 d. krašto apsaugos viceministras Eimutis Misiūnas susitiko su Jungtinių Amerikos Valstijų sausumos pajėgų paramos štabo vadu generolu majoru Jeff Drushal. Susitikime daugiausia dėmesio skirta planuojamiems Lietuvos kariuomenės įsigijimams iš JAV, tolesnė šios šalies parama Lietuvos pajėgumų vystymui.

„Noriu padėkoti JAV, Lietuvos strateginei partnerei, už paramą mūsų šaliai. Lietuvos ir JAV bendradarbiavimas dar niekad nebuvo toks intensyvus, tikiuosi, kad ateityje jis tik dar labiau suaktyvės“, – susitikime sakė krašto apsaugos viceministras E. Misiūnas.

Jis pabrėžė, kad Lietuva tvirtai remia JAV buvimą Lietuvoje ir ypač JAV bataliono atvykimą į Lietuvą.

„Esame pasirengę suteikti JAV kariams visas reikiamas sąlygas, kad jie galėtų tinkamai treniruotis“, – sakė viceministras.

Lietuva plečia karinius poligonus, gerina karinę infrastruktūrą, kuri reikalinga tiek Lietuvos, tiek sąjungininkų kariams treniruotis. „Atlikti infrastruktūros vystymo darbai poligone didina čia galinčių treniruotis sąjungininkų pasirengimą bei sąveikumą su Lietuvos kariais,“ – sakė viceministras.

Padedant JAV, praėjusiais metais Lietuvos kariuomenės Kazlų Rūdos poligone buvo įrengta ir sertifikuota NATO standartus atitinkanti aviacijos šaudykla.

Čia orlaiviai gali treniruotis šaudyti į antžeminius taikinius, o oro atakos vadovai veikti kartu su aviacija. Poligone Pabradėje buvo įrengta sunkiosios ginkluotės įšaudymo šaudykla, kurioje inertiniais šaudmenimis gali šaudyti ir tankai. Per 2017-2019 metus į Pabradės poligoną JAV yra investavusios apie 4,1 mln. JAV dolerių.

UH-60M „Black Hawk” sraigtasparnis ir JLTV visureigis

Susitikime viceministras su JAV generolu aptarė ir šiuo metu vykdomus du Lietuvos pagrindinius įsigijimų projektus – iš JAV Vyriausybės Lietuvos kariuomenei bus nupirkta 200 šarvuotųjų kovinės paramos visureigių JLTV už maždaug 142 mln eurų.

Tuo siekiama sustiprinti esamus Lietuvos kariuomenės pajėgumus, užtikrinti Lietuvos kariuomenės mobilumą.

Sutartį dėl visureigių įsigijimo Krašto apsaugos ministerija su JAV gynybos departamentu planuoja pasirašyti dar šį mėnesį.

Kitas svarbus projektas –Lietuva iš JAV Vyriausybės planuoja įsigyti šešis sraigtasparnius UH-60 „Black Hawk“.Šie sraigtasparniai kainuos apie 300 milijonų eurų.

Įgyvendindama šį projektą Lietuva siekia atsisakyti sovietinės gamybos sraigtasparnių ir pereiti prie vakarietiškos platformos.

Derybos dėl sraigtasparnių įsigijimo su JAV Vyriausybe bus pradėtos artimiausiu metu, siekiant sutartį pasirašyti iki 2020 m. pabaigos.

Planuojama, kad pirmieji sraigtasparniai UH-60M Lietuvos kariuomenę pasiektų 2024 m. pabaigoje.

Naujieji universalūs kariniai sraigtasparniai būtų naudojami paieškos ir gelbėjimo darbams, Lietuvos kariuomenės ir NATO priešakinių pajėgų bataliono užduotims vykdyti.

Gen. mjr. J. Drushal taip pat susitiko su Lietuvos kariuomenės vadu gen. mjr. Valdemaru Rupšiu, Gynybos resursų agentūros prie Krašto apsaugos ministerijos, Gynybos štabo atstovais.

JAV yra Lietuvos strateginė partnerė ir pagrindinė Baltijos regiono saugumą užtikrinanti sąjungininkė.

Šalys bendradarbiauja įvairiose srityse, taip pat ir įsigijimų.

Savo ruožtu, JAV, įgyvendindamos paramos saugumui programas Lietuvoje, yra daug investavusios į karinius poligonus ir kitą infrastruktūrą, Lietuvos karių rengimą, kt.

Šių metų pradžioje Lietuva ir JAV pasirašė bendradarbiavimo planą, kuriuo siekiama užtikrinti veiklos tęstinumą ir tinkamą ilgalaikių projektų finansavimą.

Kadangi viešoje erdvėje kilo daug diskusijų dėl UH-60M sraigtasparnių kainų, infa.lt įdeda keletą nuorodų, kurias atsidaręs kiekvienas galės pats jas pamatyti ir palyginti:

Tiesiog fantastiška kaina (5.9$ mln), lyginant su tomis, kurias moka Lietuva, tiesa, jau senukai, pagaminimo metai prasideda nuo 1979: UH-60M Black Hawk Air Craft portale.

Wikipedijoje rasite beveik visas UH-60 sraigtasparnių modifikacijas: UH-60 Black Hawk. ir ne tik UH-60

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 362

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Remigijus    -  2019-11-04, 20:16

    Bet tai geras! Korupcija atviru tekstu. Aptarinėja pirkinius su pardavėju, o ne su vyriausybe ar Seimu. Nesuprantu tokių laisvių kariuomenei.
    Auksinių šaukštų jau pritrūko?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....