infa.lt

Rizikos grupėje vyrai: „tylusis infarktas“ – kaip jį atpažinti

01 lapkričio
21:35 2019

Medicinoje yra tokia sąvoka kaip tylusis ar nematomas širdies infarktas (SMI – silent myocardial infarction), širdies raumens pažeidimas, kuris vyksta beveik be simptomų, tačiau gali sukelti labai liūdnas pasekmes.

2015 m. kardiologai atliko tyrimą, kurio rezultatai pademonstravo, jog maždaug 50% visų infarktų nėra lydimi būdingų skausmų, o vyrai „tylųjį širdies infarktą“ patiria 5 kartus dažniau nei moterys.

Nepaisant to, kad liga vadinama „tylia“, ji kelia tokią pačią grėsmę žmonių sveikatai ir gyvybei kaip ir įprastas infarktas.

Kaip atpažinti SMI ir užkirsti kelią fatališkoms pasekmėms, pasakojo Harvardo universiteto klinikų profesorius dr. Jorge Plutzky.

Pasak kardiologo, „tylųjį širdies priepuolį“ gali lydėti diskomforto pojūtis krūtinės srityje, lengvas gerklės skausmas ar dusulys.

„SMI simptomai gali būti tokie lengvi ir trumpi, kad dažnai priimami kaip įprastas diskomfortas ar kitos ne tokios rimtos problemos – tad dažnai vyrai juos tiesiog ignoruoja“, – sako profesorius.

Jis atkreipia dėmesį, kad spaudžiančio skausmo pojūtis, kuris trunka keletą minučių arba greitai išnyksta, bet vėl grįžta; nemalonūs pojūčiai vienoje ar abiejose rankose, nugaros, pilvo, kaklo ar apatinio žandikaulio srityje; staigus šaltas prakaitas, galvos svaigimas ar pykinimas – visi šie simptomai gali būti infarkto požymiai.

„Turint omenyje tai, jog daugelis pacientų, išgyvenusių tylųjį infarktą, iš karto nesikreipia į gydytoją, – jiems padidėja antrojo priepuolio rizika, kuri gali būti daug rimtesnė“, – aiškina Plutzky.

Kartais širdies raumens infarktas vyrams nustatomas tik praėjus kelioms savaitėms ar net mėnesiams po priepuolio – atliekant reguliarų patikrinimą ar nuvykus į ligoninę, turint nusiskundimų dėl lėtinio nuovargio, nuolatinio dusulio ar užsitęsusio rėmens.

Profesorius pabrėžia, kad diagnozuoti SMI nėra sunku – dažniausiai tam užtenka normalios širdies kardiogramos ar ultragarso. Jis ragina nenumoti ranka į „nesunkius“ simptomus, rizikuojant savo sveikata ir gyvybe.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 747

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...

Rusijos paleistos naikinančios raketos taip pat yra karinės raketos, kaip ir NATO raketos....

Nepasidalino otkatu?...