infa.lt

Noras ištrinti rinkimuose dalyvaujančiųjų pėdsakus rinkėjams tikrai nenaudingas

22 spalio
11:49 2019
Rasa Budbergytė

lsdp.lt nuotr.

Seime siūlomos įstatymų pataisos, įgalinančios po penkerių metų naikinti dalį viešosios informacijos, o po 50 metų – ir rinkimų rezultatus Vyriausiosios rinkimų komisijos svetainėje apie kandidatuojančius asmenis į Seimo narius, europarlamentarus, merus, savivaldos tarybų narius ar Prezidento postą, akivaizdžiai dar labiau mažins skaidrumą ir rinkėjų pasitikėjimą politikais, teigia Seimo narė Rasa Budbergytė.

„Kažkas labai nori ištrinti rinkimuose dalyvaujančių asmenų pėdsakus. Kodėl po penkerių metų turėtų būti pradanginami duomenys apie jų išsilavinimą, gimimo vietą, tautybę? Kyla klausimas, kodėl tie žmonės vėliau nori tuos duomenis pašalinti, jeigu jau ryždamiesi eiti į politiką viešai juos paskelbia.

Tokie informacijos apie politikus ribojimai tikrai nesuteiks daugiau skaidrumo valdžios institucijoms, patiems politikams ir nekels rinkėjų pasitikėjimo kandidatuojančiais“, – sako parlamentarė, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotoja Rasa Budbergytė.

R. Budbergytės manymu, norintys įvesti senatį politikų viešumui pamiršta, kad kandidatuojantys ir į valdžios struktūras patenkantys politikai priima sprendimus dėl Konstitucija įtvirtintų žmonių teisių, taip pat pareigų, pajamų, mokesčių, jiems teikiamų paslaugų.

Tokiais sprendimais žmonėms gali būti padaroma ir žala, kurios pasekmes jie jaus daugiau nei 5 metus. Todėl gyventojai turi teisę žinoti, kas yra ir buvo atsakingi už jų gyvenimą nulemiančius sprendimus.

„Visi žinome, kaip įvairiausios reputacijos veikėjai bandydavo ir tebebando eiti į politiką. Dažnai reikalavimai viešai deklaruoti gyvenimo faktus, duomenis rinkėjams būna rodiklis – balsuoti ar ne už tokį kandidatą.

Dabar pateiktos pataisos dėl viešinimo senaties gali suteikti galimybes manipuliuoti tokia informacija. Iš to nauda – tikrai ne rinkėjams“, – tvirtina Seimo narė.

Pasak R. Budbergytės, žmonių pasitikėjimas institucijomis, kurios teikia viešąsias paslaugas yra tikrai nepakankamas, ir tokie viešumo ribojimai dar labiau mažins tą nepasitikėjimą ir pačiomis institucijomis ir jų priimamais sprendimais.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 64

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...

Rusijos paleistos naikinančios raketos taip pat yra karinės raketos, kaip ir NATO raketos....

Nepasidalino otkatu?...

ant briaunos dar gali nukristi...