infa.lt

Viliaus Šapokos gerovės valstybės „planas chuliganas”: iš vienos ubagų kišenės išimsim, o į kitą įdėsim

13 spalio
10:56 2019
Rūta Janutienė

Facebook nuotr.

Rūta Janutienė

Sunku kažką pakeisti nieko nekeičiant, bet mes labai pasistengsime!

Viliaus Šapokos gerovės valstybės „planas chuliganas” kaip tik toks, iš kurio juokėsi Žvaneckis: iš vienos ubagų kišenės išimsim, o į kitą įdėsim. Kadangi ubagai yra žiopli, tai gal nepastebės, o jei ir pastebės, tai planas B išlieka toks pats: iš vienos ubago kišenės išimsim, o į kitą įdėsim.

Pradėkime nuo faktų. Pristatydamas mokestinius pakeitimus, Šapoka bylojo jų būsiant tokių:

  • Transporto priemonių taršos mokestis
  • Didinami akcizai etilo alkoholiui, benzinui, gazoliams, kaitinamojo tabako produktams. Per 1 ir 2 punktus +53 mln. eurų
  • Nekilnojamo turto mokesčio kartelė nuleidžiama iki 100 000 turto vertės (džiaugiantis, kad daugiausiai sumokės vilniečiai) – + apie 7 mln. į savivaldybių biudžetus
  • Komandiruotpinigių apmokestinimas GPM ir Sodros mokesčiai
  • Mažesnis NDP didėjimas ir didesnis progresinis GPM tarifas didesnėms pajamoms (32) – +78 mln.

Alio, Šapoka! O kur bankų ir prekybcentrių apmokestinimas? Kur visų rūšių pajamų vienodas apmokestinimas progresiniu tarifu?

Visi Šapokos (išskyrus NT) pakeitimai yra ir vėl nukreipti į masinio vartojimo prekes ir darbo pajamas.

Kodėl? Todėl, kad Šapoka, kaip ir visi kiti iki jo, mano, jog Lietuvoje patys nesąžiningiausi yra tie klastingi „paprasti žmonės“, kurie įsigudrina teikti paslaugas, smulkiai prekiauti ir daryti visokius kitokius baisius dalykus, išvengdami mokesčių ir taip skurdindami valstybę.

O valstybei tuo tarpu pritrūksta visko: nuo saldainių Seimui už 130 000 eurų iki teisės į viešuosius pirkimus, kurių metu galima medį kirsti už 300 eurų, o sodinti naują už 1000 eurų. Reikia pinigų ir opozicijos lyderę valdišku limuzinu su vairuotoju po Lietuvą vežioti. Trumpai tariant: mums jūsų problemos, liaudie!

Dėl pastarojo dalyko, dėl biudžeto pinigų plovimo per „viešuosius pirkimus“, yra visiškas visų partijų sutarimas, nes Audito komitete prieš kelis mėnesius tyrinėjo vieną IT kompaniją, kuri tik iš viešųjų pirkimų deklaravo 25 proc. pelno, nors pagal visokias taisykles, jei neklystu, priklauso apie 5 proc. Ar kažkas dėl to rėkė-šaukė? Ne. Todėl, kad taip ir turi būti.

Seimas ir biudžeto pinigais šeriamas verslas jau priėjo sutarimo, kas susimokės už naują madą: tą Gitano Nausėdos „gerovės valstybę“. Mokės tie, kurie mokėjo ir iki šiol: raudonsprandžiai „paprasti žmonės“.

Šapoka siūlo tęsti mokesčių (tiksliau – biudžeto kaupimo) politiką, kurios pasekmė yra Lietuvos pirmoji vieta Europoje pagal socialinę nelygybę ir skurdą.

Motyvai?

Visų pirma, kaip jau minėjau, šapokizmo pranašumas yra tas, kad jis nieko iš esmės nekeičia. Jis nemažina socialinės atskirties. Gal tik šiek tiek pablogina vadinamosios viduriniosios klasės gyvenimą, bet, kadangi ta klasė Lietuvoje yra negausi ir neesminė, tai kas čia labai ims į galvą, kad keliasdešimt tūkstančių jaunų prakutusių vilniečių ėmė paskolas, pirko nekilnojamą turtą ir dabar už tai susimokės?

Parodomasis yra Šapokos motyvas dėl to automobilių taršos mokesčio. Jis įvedamas, nes „ES po to skirs baudas, jei neįvesim“. Ką tai sako? Tai sako, kad ir vėl niekas nesiderėjo su ES, nors ta pati ES mums davė ir argumentą: Lietuvoje yra labai didelė socialinė atskirtis ir skurdas! Be to, viešasis transportas tik Vilniuje dar kažką gelbsti, o provincijoje – ne. Neturi ratų – gali sau pūti per žiemą kaime, į kurį neužvažiuoja joks viešasis transportas. O ligoninė, o paštas? Sukis, žmogau, nes valstybei IRGI sunku.

Šapokos „pakeitimų“ paketas ir rodo, kad paskutiniais metais iki rinkimų nuspręsta … nieko nekeisti. Mat norint keisti, reikėtų imtis iš esmės:

1. Reikėtų turėti priemonių planą (ne tik mokestinių), kaip Lietuvoje laipsniškai mažinti turto, verslo koncentraciją vienose rankose.
Pirmas pavyzdys – švediški bankai. Didžiausias pelnas ES, didžiausi įkainiai. Dabar dar vienpusiškas sprendimas naikinti operacijas grynaisiais. Jau seniai sunaikinti skyriai nors kiek toliau nuo didmiesčių. Visi klientai dirba kasininkais elektroninėje bankininkystėje. Nenuostabu, kad pelnai dideli, o įtakos užtenka, kad užsukti Vitą Vasiliauską kritikuoti kalbėjimą apie galimą bankų apmokestinimą. Jei Lenkijoje bankai moka, tai gal ir mūsiškiai nesužvarbs atpjovę savo lašinio vargstantiems klientams?

Antras pavyzdys – iš žemės ūkio, iš sopulingosios Žiemgalos. Ten (ir ne tik, bet ten – vienos geriausių žemių Lietuvoje) yra labai turtingų žmonių, kurie valdo dešimtis tūkstančių hektarų, bet naudojasi visomis „ūkininkų“ privilegijomis. Jie nuvarinėja nuo žemės 500 ir mažiau ha turinčius „smulkius“ ūkininkus, o visa likusiosi „flora ir fauna“ žaidime tiesiog nedalyvauja.

Ten beveik nėra perdirbimo, todėl nėra šansų susirasti alternatyvų pragyvenimo šaltinį. Arba eini „ant algos“, arba renki akmenis (10 eur. para) ir gyveni iš pašalpos, kurią gausi, jei klausysi vietos valdžios – liberalų. T.y. „likusieji“ tiesiog palikti degraduoti ir išmirinėti kaimuose be vandentiekio, kanalizacijos, viešojo transporto – t. y. visų civilizacijos požymių. O brangių darbuotojų agroverslui reikia nedaug, nes, kai į lauką išrieda John Deeras (pirktas už ES pinigus ir uždarantis eismą dviejų juostų kelyje, kai keliauja į kitą lauką), tai viskas pasidaro visiškai aišku. Tą robotizaciją, apie kurią kliedi pasaulis (ji atims darbą iš žmonijos), ir gąsdina Kuodis, ir jos socialines pasekmes žemės ūkio regionuose galima apžiūrėti savo akimis.

Jei norima šitą situaciją keisti, reikia laipsniškai daryti koncentraciją nepatrauklia: mažinti didiesiems ES paramos prieinamumą, lengvatas ir t.t. Utopija? Ne, Olandija.
Regionų atskirties mažinimas turėtų tapti Vilniaus ambicija, nes patys jie jau nieko nepakeis. Lietuva praranda ištisas teritorijas. Granito trinkelėmis tuštėjančių miestelių aikštes išklojome, o tie, kurie jomis vaikščiotų, emigravo.

2. Greta laipsniško koncentracijos nuvainikavimo, reikia turėti dar vieną planą, kuris ne medžiotų ir baustų smulkius pogrindžio ir legalius verslininkiukus, bet darytų tokį gyvenimo būdą, kai uždirbi sau ir savo šeimai, patrauklia, valstybės remiama alternatyva. Tam kaip tik ir reikia mokestinę naštą perkelti ant prekybcentrių, 1000 ir daugiau ha turinčių „ūkininkų“ koncernų,bankų, Dargių, Avulių. Čia, pirma. Antra, reikia naikinti priežiūros tarnybų biurokratiją, kurios 99 atvejais iš 100 neleis įsteigti restorano, tačiau neprisiims jokios atsakomybės, jei tame viename kas nors pavalgęs susirgs salmonelioze. Tikrintojai Lietuvoje yra korupcijos, neteisėtos konkurencijos, reiderizmo, o ne tvarkos šaltinis.

3. Reikia pasirūpinti ir statybų megaverslais, kurie atima iš jaunimo pigią alternatyvą patiems pasistatyti būstą. Statybų lobistai patį statybų procesą politikų rankomis taip subiurokratino, įlicencijavo, kad paprastas vieno aukšto karkasinis namas, kurį mano pažįstama jauna šeima pasistatė savom rankom už 30 000 eurų (100 kv .m), tampa misija neįmanoma. Per pirštus korumpams!

4. Reikėtų labai iš esmės tvarkytis su švietimo ir mokslo reikalais, nes dabartinė jos būklė naikina pagrindinį visų laikų Lietuvos resursą: išsilavinusius, kritiškai mąstačius piliečius, kurie atsakingai rūpintųsi savo namais – valstybe.

Sąrašą reikėtų tęsti. Kažką išbraukti, daug pridurti. Tačiau tai būtų kelias tos gerovės valstybės kryptimi. Alternatyva yra Šapokos planas: iš vienos to paties ubago kišenės išimsim, į kitą – įdėsim. Jo privalumas tas, kad jis nieko nekeičia.

šaltinis: Facebook

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 348

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Raktinė frazė čia yra    -  2019-10-13, 13:25

    „jei norima šitą situaciją keisti”. Kas tie norėtojai? Dargiai, avuliai, vasiliauskai nėra norėtojai. Sopulingosios Žiemgalos bobutės sunkiai suvokia, ko galima būtų norėti ir kaip tų norų realizacija susijusi su jų balsavimu. Mano, Jūsų ir kitų norėtojų balsai į dangų neina, nes tų, kas suvokia ir žino, yra mažuma. Reziume – niekas nieko nenori, o kas nori – panorės ir praeis.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...