infa.lt

Link gerovės valstybės eisime per didinamus mokesčius ir NT neapmokestinamo dydžio mažinimą

09 spalio
13:22 2019

nekilnojamo turto našta visam gyvenimui

Finansų ministerija paskelbė savo puslapyje apie savo planus didinti arba įvesti naujus mokesčius, kuriuos lanksčiai pavadino „derinti mokestinius pakeitimus” su visuomene. Siūlomus planus vėliau teiks svarstyti Vyriausybei kartu su 2020 metų biudžeto projektu.

infa.lt jau skelbė apie finansų ministerijos siūlymus-planus didinti akcizus kurui, alkoholiniams gėrimams ir elektroninėms cigaretėms, todėl dabar iškart griebsime jautį už ragų – nekilnojamo turto neapmokestinamos ribos sumažinimą, kuris pagal finansų ministerijos siūlymą mažėtų daugiau dvigubai, lyginant su dabartine tvarka, numatančia, kad nekilnojamo turto neapmokestinamoji vertė siekia 220 tūkstančių eurų.

Finansų ministras Vilius Šapoka, savo parengtame įstatymo projekte siūlo tą ribą nuleisti iki 100 tūkstančių eurų, kiek iš esmės (o vietomis ir gerokai daugiau) kainuoja naujos statybos 3 kambarių butas didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Faktiškai, šeima įsigijusi už banko paskolą naują butą automatiškai užsikrauna sau amžiną mokestį už tai, kad savo 3-4 asmenų šeimai išdrįso nusipirkti 3 kambarių butą. Tokia yra būsimos gerovės valstybės kaina. Klausimas tik, kurioje vietoje šeimos požiūriu slypi ta gerovė?

Finansų ministerija ramina, esą mokestį pajus „tik” apie 37 tūkst. asmenų, iš jų – apie 26 tūkst. Vilniuje. Dėl šių pakeitimų, valstybės biudžetas papildomai gautų apie 8 mln. Eur per metus. Iš to galima susidaryti įspūdį, kad tie 37 tūkstančiai mūsų piliečių jau „nurašyti”, kaip „nežymi” dalis, kurių atžvilgiu „gerovės valstybė” ateis ne taip greit, kaip kitiems, kurie neturi galimybės gauti banko paskolą 3 kambarių būstui.

Beje, dėl tos banko paskolos – ministro V. Šapokos pranešime apie ministerijos planus nekilnojamo turto neapmokestinamos ribos mažinimo atžvilgiu nieko nekalbama apie tai, kaip tas turtas žada būti apmokamas, jei šeima jį įsigijo už banko paskolą, kurios išmokėjimas paskirstytas, sakykim, 25 metams. Kas mokės turto mokestį?

Ar bankas, kuris yra tikrasis buto savininkas, kol butas neišpirktas, ar vis tik, kaip visada, šeima, kuri gali būti priversta pagal banko būsto išpirkimo sutartį mokėti būsto mokestį, nors bet kuriuo metu gali tą būstą prarasti, taip iki galo ir netapusi jo savininke, jei vienas jos narių prarastų darbą, susirgtų ar atsitiktų blogesnė nelaimė.

Jei bus priimti tokie nekilnojamo turto mokesčio įstatymo pakeitimai, beveik neabejotina, jog tokie būstai, kaip jau egzistuojantys ir turintys aiškiai išreikštą sąskaitose ir sutartyse kainą, viršijančią neapmokestinamą nekilnojamo turto ribą, bus apmokestinti naujuoju mokesčių, ir, prognozuojamai, tas mokestis guls ant silpniausios visuomenės grandies – prisėmusios būsto paskolą šeimos pečių.

Kalbant apie žemę – siūloma padidinti žemės vertę mažinantį koeficientą nuo 0,35 iki 0,5. Savivaldybių biudžetams tai duotų iki 7 mln. eurų pajamų.

Na, ir pabaigai finansų ministras Vilius Šapoka savo įstatymo projektu pritaria mažesniam, nei buvo žadėta neapmokestinamų pajamų dydžio (NPD) augimui ir didesniam Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) progresyvumui (iki 32 proc vietoj buvusių 27). Tai pajamas iš GPM, pasak finansų ministerijos, padidintų 78 mln. eurų.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 190

1 Atsiliepimas

  1. Mažėjant išlaidų pinigų biudžete turi daugėti?    -  2019-10-10, 09:21

    Lietuva jau neteko milijono žmonių ir gyventojai toliau emigruoja. Uždaromos mokyklos, ligoninės, pašto, sodros skyriai provincijoje, daug kitų sumažinimų. Klausimas – kodėl pinigų biudžete turi daugėti? Kas per drakonas suryja tą biudžetą?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....