infa.lt

Žmogaus teisių komitetas nutarė užsiimti gydymo sritimi ir apibrėžti reikalavimus liaudies bei alternatyviajai medicinai

20 rugsėjo
18:46 2019

Rugsėjo 18 d. posėdyje Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) svarstė Papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros įstatymo projektą Nr. XIIIP-3570 ir lydinčiuosius įstatymų projektus. Teisės aktai parengti siekiant reguliuoti natūraliosios ir liaudies medicinos, taip pat sveikatos rekreacijos srities paslaugas, galinčias kelti vidutinę ir didelę riziką žmogaus sveikatai.

Komitetas pagrindiniam įstatymo projektui ir lydintiesiems įstatymo projektams pritarė. ŽTK išvadoje siūloma atsižvelgti į posėdyje dalyvavusių ekspertų pastabas dėl kvalifikacinių reikalavimų sveikatos priežiūros paslaugas teikiantiems asmenims proporcingumo ir aiškumo, taip pat būtinybės užtikrinti aiškią kvalifikacijos įgijimo ir tobulinimo sistemą.

Visuomenės domėjimasis papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros (toliau – PA sveikatos priežiūra) paslaugomis, šios verslo srities nereglamentuota paslaugų plėtra, kartu sparčiai besivystančios šios srities paslaugų teikimo technologijos, tarp jų – grožio ir paslaugų, įpareigoja valstybę imtis veiksmų, padedančių užtikrinti šių paslaugų saugumą ir kokybę.

Įstatymo projekte apibrėžta PA sveikatos priežiūros sąvoka, nustatoma PA sveikatos priežiūros paslaugų apimtis, paslaugų teikimo sąlygos.  Taip pat apibrėžti asmenų, teikiančių šias paslaugas, kvalifikacijos reikalavimai, šių asmenų teisės, pareigos ir atsakomybė.

Priėmus įstatymą, tikimasi  integruoti PA sveikatos priežiūrą į Lietuvos nacionalinę sveikatos sistemą. Taip būtų sudaryta galimybė visuomenei kokybiškomis ir saugiomis priemonėmis puoselėti fizinę ir dvasinę gerovę, palengvinti ligų sukeltus negalavimus. Siekiant šių tikslų būtų plėtojami PA sveikatos priežiūros srities moksliniai tyrimai, kvalifikuotai panaudojamos per amžius žmonijos sukauptos žinios.

Projektas inicijuotas įvertinus PA sveikatos priežiūros puoselėjimo būtinybę – pasiekti daug žadantys rezultatai taikant PA sveikatos priežiūros paslaugas žmonėms, turintiems neurologinių raidos sutrikimų (pvz., autizmas). Visuotinai pripažįstama, kad taikant PA sveikatos priežiūros paslaugas (pvz., menų terapiją, delfinų terapiją, kaniterapiją ir kt.) gerėja tokių asmenų socialiniai įgūdžiai ir elgsenos vystymosi raida.

Posėdyje dalyvavo Lietuvos nacionalinės dermatokosmetalogų ir estetinės mezoterapijos specialistų asociacijos viceprezidentė Rūta Čilinskienė. R. Čilinskienė iškėlė klausimą dėl įstatymo projekte nustatytų kvalifikacinių reikalavimų proporcingumo PA sveikatos priežiūros veikla besiverčiantiems  asmenims.

Anot viceprezidentės, paprastai ir elementariai kosmetologinei procedūrai atlikti neturėtų būti  reikalavimo įgyti aukštąjį medicininį išsilavinimą. Tačiau sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis atkreipė dėmesį ir į tai, kad iš pažiūros paprasta procedūra, tokia kaip blakstienų augimą skatinančio tepalo naudojimas, gali lemti jauno žmogaus apakimą.

Lietuvos fitoterapijos sąjungos prezidentas Ovidijus Vyšniauskas pasigedo sistemiškumo nustatant kvalifikacinius reikalavimus PA sveikatos priežiūros paslaugas teikiantiems asmenims. Pasak O. Vyšniausko,  trūksta aiškumo nustatant kvalifikacijos tobulinimo organizavimą ir vykdymą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 201

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. ...    -  2019-09-20, 20:02

    nesiplėsiu, tik trumpai pasakysiu padėjo tik žolelių arbatos.
    Dar ką patebėjau, tai pastaruoju metu vis daugiau žmonių pamato, kad naturalios gamtos dovanos tikrai veikia, tuo tarpu kapitalą kraunatys chemikalai kenkia.
    Tad nieko nuostabaus, kad mėginama uždėti apynasrį gamtos dovanoms, nes tas galima už dyka laukuose ir miškuose pasirinkti.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Algirdas    -  2019-09-21, 01:13

    „Visuomenės domėjimasis papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros (toliau – PA sveikatos priežiūra) paslaugomis, šios verslo srities nereglamentuota paslaugų plėtra…”
    Verslo? Sveikatos priežiūra prilyginama verslui. Na kaipgi kitaip, kaip kitaip prižiūrėti, reguliuoti, reglamentuoti, rūpintis… tfu, jomaj… pyp pyyyyp. Ir, be abejo, ruošti specialistus, rūpintis jų kvalifikacija, prikurti priežiūros įstaigų, na ir bausti jeigu ne pagal raštą gydo. Eina jie ššš… šonan, norėjau pasakyti. Iš tiesų tai norėjau pasakyti kur kas riebiau, bet tiek to. O kaip bus? O bus taip pat kaip dabar jau yra. Žiūrėkim į tuos gydytojus kurie operuoja arba tablietkom gydo, chemija tskant. Jeigu nors vienas iš jų pradėtų užsiiminėt saviveikla ir taikyti gydymo būdą kuris nėra SAM patvirtintas, toks gydytojas greit netektų gydytojo licenzijos ir negalėtų verstis gydytojo praktika, visos durys užsidarytų amžinai. 5 metai mokslų, 2 metai internu, dar kažkiek praktikos ir viskas šuniui po uodega, eik kaminų valyt. Kas šiuo atveju pasirinks savarankiškumą, o kas paklus „mokslo patvirtintiems” reikalavimams? Tai štai kaip liaudies gyduoliai ir kitokie žolinčiai, anot valdžiažmogių nuo dabar jūs jau verslininkai ir sveikatos priežiūros specialistai reikalingi globos, griežtos priežiūros ir gydyti galėsite tik pagal raštą, o jeigu tęsit po senovei turėsit reikalų per valdiškus namus.

    Atsakyti į šį komentarą
    • to - Algirdas    -  2019-09-21, 08:43

      tokių veiksmų pasekoje atsiras žmonių grupė kurių visi individai bus savarankiški, labai daug išmanatys, neįtikėtinai sveiki, viską darantys patys.
      Jie bus žmonijos ateitis. Visi kiti išmirs. Tai nenuginčyjamas gamtos dėsnis.

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...