infa.lt

„Aš nežinau ką reiškia norėti sekso“. Ar sudėtinga gyventi, jei esi aseksualus

16 rugsėjo
09:30 2019

iliustracija: Sumi Senthinathan

„Aš galiu būti priimta kaip normalus, seksualus žmogus“.

Diane Xie visiškai nesijaudina dėl to, kad neturi seksualinio potraukio, ir neįsivaizduoja, kad kada nors užmegztų seksualinius santykius su kuo nors, rašo BBC.

„Niekada nežinojau, kas tai yra norėti sekso su kuo nors“, – sako ji.

„Bet aš manau, kad būti laisvam nuo seksualinio potraukio visai nėra blogai, nes, mano manymu, seksas iš tikrųjų yra beprasmis”.

Kinijoje nėra tikslių duomenų, kiek žmonių identifikuoja save kaip aseksualius. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje, remiantis Kanados psichologijos profesoriaus Anthony Bogerto skaičiavimais, aseksualai sudaro apie 1 procentą šalies suaugusių gyventojų.

Remiantis šiais vertinimais ir tuo, kad Kinijoje yra daugiau nei milijardas, vyresnių nei 20 metų žmonių, iš kurių aseksualai, Kinijos tyrėjų duomenimis, sudaro apie 11 milijonų žmonių.

Kinijos aseksualai aktyviai bendrauja internetiniuose forumuose, socialiniuose tinkluose. Jie reguliariai keičiasi patirtimi ir netgi yra sukūrę savo žodyną.

Savo aseksualumo suvokimas

Dianai iš Šanchajaus ir kitoms Kinijos gyventojoms moterims, laikančiomis save aseksualiomis, šis statusas yra jų socialinė orientacija.

Tai nėra tas pats kaip celibatas, kuris yra sąmoningas pasirinkimas ar seksualinė disfunkcija (tada žmonės patiria kančias dėl seksualinio potraukio stokos).

Diane yra šiek tiek daugiau nei 20 metų. Ji studijavo Honkonge, JK ir Nyderlanduose.

Pirmą kartą savo aseksualumą pajuto po susitikimo su vaikinu iš Olandijos, su kuriuo susipažino universitete.

Ją sutrikdė tai, kad prieš pasimatymą nepajuto jokių seksualinių pojūčių, nepaisant to, kad mėgavosi romantiškais jausmais. Tada ji pradėjo ieškoti savo būsenos simptomų internete.

Taip ji pateko į didžiausią pasaulyje internetinę aseksualų bendruomenę – AVEN tinklą (Asexual Visibility and Education Network). Perskaičiusi aseksualumo apibrėžimą, Diane suprato, kad čia kalbama apie ją.

„Kiekviena mano aplinkos mergina tiesiog iš proto eina dėl įžymybių, vaikinų, romantiškų pasimatymų, o aš aš nieko panašaus nejaučiu“, – aiškina ji.

Anot Diane, jai, kaip kinei, buvo labai sunku pasakyti tėvams, kad ji yra aseksuali. Kinijos kultūroje didelė reikšmė teikiama šeimai, o tėvai labai nerimauja, kad jų vaikai gali likti nesusituokę ir bevaikiai.

Stiprus valdžios spaudimas

Poreikį kurti šeimą ir gimdyti vaikus taip pat propaguoja pati valstybė, Kinijos valdžia yra rimtai susirūpinusi dėl demografinės krizės.

Ypač didelį susirūpinimą kelia per didelis vyrų skaičius šalyje, atsiradęs įgyvendinant vieno vaiko politiką ir praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje vykusių abortų, atsižvelgiant į būsimo vaiko lytį, praktiką. Daugeliui jų nepavyks rasti nuotakos.

„Aš daug kartų bandžiau tėvams apie viską papasakoti. Galų gale mama suprato mane ir pažadėjo nestumti manęs į santuoką, kurioje būčiau nelaiminga. Bet mano tėvas yra labai užsispyręs. Jis mano, jog, jei sutiksiu ką nors, kas man patiks, aš galėsiu jausti seksualinį potraukį šiam asmeniui “, – sako Diane.

Kinijoje žmonės, laikantys save aseksualiais, dažnai atleidžiami iš darbo po smulkių apklausų. Ir nepaisant to, kad šalyje atliekami kai kurie aseksualumo reiškinio tyrimai, informacijos apie tai nėra pakankamai.

Santuoka – spąstai

Diane – viena iš daugelio Kinijos moterų, kurios peržiūri ne tik savo požiūrį į seksą, bet ir santuokos bei motinystės vertę.

„Manau, kad santuoka moterims nenaudinga, iš tikrųjų tai yra didžiuliai spąstai joms“, – sako Diane.

„Jei žmonės galėtų daugintis be vedybų ir sekso, jie turėtų daugiau asmeninės laisvės“, – sakė ji.

Interviu su Diane užbaigiu klausdama, ar ji pagalvojo apie galimybę užmegzti romantiškus santykius su kuo nors ir ar jaučiasi vieniša.

Ji sako, jog turi artimų draugų, tačiau mano, kad visą likusį gyvenimą bus vieniša, nes jai bus sunku sutikti tokį patį aseksualą kaip ji pati, su kuriuo galėtų užmegzti romantiškus santykius.

Romantiški ar aromantiški?

Atsirandant vis daugiau internetinių aseksualų bendruomenių, Kinijoje aseksualumas vis labiau tampa žinomas kaip seksualinės orientacijos forma.

„Douban“ socialiniame tinkle, aseksualumui skirtoje grupėje daugiau nei 10 tūkst. narių.

Populiariose Kinijos programose „Zhihu“, „WeChat“ ir „QQ“ aseksualų skaičius atitinkamose bendruomenėse yra matuojamas dešimtimis tūkstančių.

Kinijoje net atsirado aseksualų pažinčių ir vedybų svetainių, pavyzdžiui, www.wx920.com.

Profesorė Day Wong pastaruosius 5 metus tyrinėjo seksualines mažumas Kinijoje. Jos tyrimas sutelktas į įvairius savo aseksualumo identifikacijos būdus.

Pasak Wong, yra kelios aseksualumo kategorijos, tačiau jai atrodo, kad būtina praturtinti klasifikaciją tarp seksualumo ir aseksualumo.

Romantiški aseksualai neturi seksualinio potraukio, tačiau jie jaučia romantiškus jausmus. Kai kurie apibūdina tokį jausmą „platoniškos meilės“ terminu. Galite būti hetero-romantiški, homo-romantiški ar bi-romantiški.

Taip pat yra panromantikų, kuriuos romantiškai traukia kiti žmonės, nepriklausomai nuo jų lyties ir seksualinės orientacijos.

Aromantiški aseksualai gali pripažinti draugystės galimybę arba iš principo atsisakyti meilės žmonėms, įskaitant šeimos narius ir tėvus.

Xu gyvena Pekine, ji laiko save panromantiška aseksuale, apie ką ir pranešė universitete savo draugui jaunuoliui, ne aseksualui. Jie vis dar kartu.

„Jis gerbia mano norą neturėti intymių santykių. Mane tenkina tokie santykiai”, – sako Xu.

„Aš nejaučiu, kad užsiimti seksu būtų malonu, bet mano vaikinas yra heteroseksualus, jis turi seksualinį potraukį, todėl mums buvo sunku rasti sprendimą“.

Xu atrodo optimistiškai ir nemano, kad jos aseksualumas jai sukels sunkumų.

„Nemanau, kad tai liga. Galima gyventi laimingai būnant aseksualia. Nereikia tame ieškoti patologijos”, – sako ji.

Tačiau ji dar turi apie tai informuoti tėvus. Ji sako, kad jau kartą bandė, o tada tėvai viską nuleido juokais.

Stigmos

Anot profesorės Wong, aseksualios moterys susiduria su tam tikromis Kinijos kultūros problemomis.

Remiantis 2015 m. internetine Kinijos aseksualų apklausos duomenimis, 80% respondentų buvo moterys, daugelis jų turėjo aukštąjį universitetinį išsilavinimą.

„Kinijoje po reformų atsidarė daugybė seksualinės sveikatos klinikų, akcentuojančių harmoningos santuokos svarbą. Todėl, jei nejaučiate seksualinio potraukio, būsite pasmerkta, jums bus priklijuota etiketė, nes keliate grėsmę šeimos darnai ir socialiniam stabilumui”, – aiškina Wong.

Internetinėse aseksualių žmonių grupėse, kuriose bendravimą stebi profesorė Wong, ji ​​sutinka heteroseksualius vyrus, sakančius kažką panašaus: „Jei mylėsiesi su manimi, pasijusi visai kitaip“.

„Tai iš tikrųjų yra seksizmo forma – ta mintis, kad vyrai geriau moka užsiimti seksu ir gali išmokyti tave būti seksualia moterimi.”

Dabar Kinijoje pastebimas šeimų be vaikų skaičiaus augimas,, kuriose abu partneriai uždirba.

Tai yra šeimos idealas kai kurioms aseksualioms poroms – santykiai su santuokos privalumais, bet be sekso.

Aseksualų internetiniai forumai suteikia šiems žmonėms bendravimo su kitais aseksualais galimybę, dažnai pirmą kartą gyvenime.

Guo Xu prisimena savo susitikimą universitete su homo-romantišku aseksualu, kuris jai pasakė, kad neturi su kuo pasikalbėti apie savo jausmus ir savęs identifikavimą.

„Mane labai sujaudino jo istorija, nes būtent taip jaučiasi aseksualai – tarsi turėtume paslėpti šią informaciją apie save“.

Xu pabrėžia apie galimybės kalbėti apie save svarbą ir būti priimtai kitų žmonių.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...