infa.lt

VTAĮT: Tėvai gali palikti vaikus pas senelius atostogoms be jokių įgaliojimų, jei jie patys randasi Lietuvoje

14 rugsėjo
21:19 2019
Mamos ir senelės

nuotr.: Arvydo Daunio | infa.lt

VTAĮT reaguodama į viešojoje erdvėje sklindančią informaciją apie tai, jog dažnai tėvai išvykdami į užsienį palieka vaikus seneliams, informavo apie tai, kad tėvų teisė ugdyti ir pareiga rūpintis vaiku negali būti perleidžiama, o vaiko atidavimas prižiūrėti kitiems asmenims ilgesniam laikui yra vaiko teisių pažeidimas.

Tačiau tuo pačiu VTAĮT pabrėžia, jog tėvams esant Lietuvoje, jokių įgaliojimų ar leidimų palikti vaiką seneliams atostogoms nereikia.

VTAĮT INFORMACIJA:

Teisės aktai nedraudžia palikti vaiko atostogoms pas senelius, tačiau kiekvienu konkrečiu atveju būtina įvertinti, kuriam laikotarpiui ir kokiu tikslu vaikas yra paliekamas, ar tai yra trumpas atostogų laikotarpis, ar vaiko atidavimas prižiūrėti kitiems asmenims ilgesniam laikui, ar vaiko tėvai jo buvimo pas senelius laikotarpiu teikia vaikui išlaikymą, bendrauja su vaiku telefonu ar kitomis priemonėmis ir kt. aplinkybės.

Remiantis Lietuvos Respublikos civiliniu kodeksu, tėvų teisės ir pareigos nėra perleidžiamos, išskyrus atvejus, kai atsižvelgiant į vaiko interesus, tėvų valdžia yra laikinai ar neterminuotai apribota arba vaikas atskirtas nuo tėvų įstatymų nustatyta tvarka.

Taigi įgaliojimai, kuriais tėvų teisės ir pareigos būtų perleidžiamos kitiems asmenims, nėra galimi, o vaiko atidavimas prižiūrėti kitiems asmenims ilgesniam laikui, t. y. tėvų nusišalinimas nuo vaiko ugdymo, priežiūros ir kitų pareigų, yra vaiko teisių pažeidimas.

Pažymime, jog palikus vaiką pas senelius ilgesniam laikui, vaikas lieka be įstatyminio atstovo. Asmuo, nesantis vaiko įstatyminiu atstovu, pagal galiojančius teisės aktus neturi teisės, pavyzdžiui, vesti vaiko į gydymo įstaigą, priimti sprendimų dėl jo tolesnio gydymo, gauti informaciją apie vaiką iš gydymo, ugdymo įstaigos, registruoti vaiko į ugdymo / gydymo įstaigą ir kt. ?

Pažymime, jog remiantis Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymu, yra reaguojama į visus galimus vaiko teisių pažeidimus, todėl gavus minėtą pranešimą, vaiko teisių apsaugos specialistai privalo į jį reaguoti, susisiekti su vaiko tėvais ir atlikti kitus teisės aktuose numatytus veiksmus.

Papildyta:

Atsakydami į dažniausius, daugumos užduotus, klausimus, norime akcentuoti, jog:

1) tėvai, neišvykdami iš Lietuvos, gali palikti savo vaikus atostogoms pas senelius (įstatymai nenumato konkrečių laiko terminų, bet švietimo įstaigose ilgiausios atostogos yra iki trijų mėnesių), kurie sugeba tinkamai pasirūpinti vaikų saugumu, jų interesų ir poreikių užtikrinimu ir tėvai yra užtikrinti, kad tuo gebės pasirūpinti seneliai;

2) tėvai, išvykdami iš Lietuvos ir palikdami savo vaikus pasirinktiems asmenims (tai gali būti seneliai, kiti artimi giminaičiai ir pan.) ne ilgesniam kaip aštuoniolikos mėnesių terminui nuo išvykimo, prieš 30 kalendorinių dienų iki išvykimo turi pateikti prašymą savo gyvenamosios vietos savivaldybės administracijai dėl laikinosios globos nustatymo.

– Tai svarbu, nes tėvai, fiziškai neturėdami galimybių pasirūpinti savo vaikų poreikiais ir interesais, turi sudaryti tinkamas sąlygas tai padaryti kitiems asmenims;

Taigi, jeigu tėvai sugeba pasirūpinti, jog vaikai, atostogaudami pas senelius, bus saugūs, sveiki ir laimingi, jokių įgaliojimų ir leidimų nereikia, nes nutikus skubiam atvejui, jie bet kuriuo metu patys turės galimybę prisiimti atsakomybę už savo atžalas (jie bus Lietuvoje).

Bet išvykę į užsienį (net ir savaitei, dėl savo pačių ramybės ir vaikų saugumo) ir palikę vaikus prižiūrėti kitiems asmenims, patys neturėdami sąlygų operatyviai pasirūpinti savo vaikų interesais (sutikite, nelaimė gali nutikti ir per vieną dieną), tėvai privalo tai įgyvendinti teisiškai – pasirūpinti laikinąja vaikų globa tėvų prašymu.

SVARBU: VTAS specialistai netikrina, nevaikšto po namus savo iniciatyva, tik reaguoja į pranešimus.

Ir naujausias VTAĮT pranešimas-papildymas (2019.09.14):

Gerbiami tėveliai ir seneliai,
atsiprašome, kad biurokratinis ir sausas įrašas sukėlė jums tiek nerimo.
Atsiprašome, kad biurokratiškai pristatydami teisės aktus nepateikėme jums ir aiškių tų teisės aktų taikymo aplinkybių.

UŽTIKRINAME, KAD VAIKO PALIKIMAS SENELIAMS PER ATOSTOGAS AR IŠVYKUS NĖRA IR NEGALI BŪTI PRIEŽASTIMI NUSTATYTI GRĖSMĘ VAIKO SAUGUMUI.

Atsiprašome senelių, jei jiems kilo bent menkiausia mintis, kad mes abejojame jų gebėjimu pasirūpinti anūkais.
Senelių ir anūkų santykiai yra labai svarbūs ir mes esame dėkingi seneliams už jų dėmesį ir meilę mažiesiems.

Laikinosios globos TĖVŲ PRAŠYMU įforminimas yra TĖVŲ TEISĖ ir tai reikalinga įgyvendinti tik atvejais, kai norima gauti tas paslaugas, kurioms reikia tėvų sutikimo – medicinos įstaigose (jei asmuo nenurodytas, kaip galintis gauti medicininius duomenis), keičiant mokyklą ar ikimokyklinio ugdymo įstaigą ir kt.

Jei buvimo pas senelius metu kitoms įstaigoms nereikalingas tėvų raštiškas patvirtinimas, dokumentų forminimas nėra būtinas.

Labai atsiprašome!

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 2 946

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. KAM TIE DUOMENIS    -  2019-09-16, 12:08

    Tėvai RANDASI kaip grybai po lietaus. Kas jus mokė lietuvių kalbos?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Patriotas    -  2019-09-16, 12:58

    Ačiū tėvynei, kad leido vaikus palaikyti pas senelius be įgaliojimo. Už tokią tėvynę kausimės iki paskutinio kraujo lašo.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. kas mūsų laukia?    -  2019-09-16, 16:24

    gražių paveiksliukų galerija:

    liaudiesmenas.livejournal.com

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....

Apie kiekvieną žymų žmogų internete pilna "teisybės" ir jos skleidėjų. Kam tas apskritai daroma? Kokia...

A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...