infa.lt

Mokslininkai papasakojo, kas bus po branduolinio karo tarp Rusijos ir JAV

21 rugpjūčio
09:30 2019
branduolinis karas

antinews.gr paveikslėlis

Ratgerso universiteto (Rutgers), JAV Nacionalinio atmosferos tyrimų centro ir Kolorado universiteto mokslininkai ištyrė kas įvyks po pilno branduolinio karo tarp JAV ir Rusijos.

Specialistai sukūrė klimato reakcijos modelį su naujausios „Whole Atmosphere Community Climate Model, version 4“ pagalba ir sulygino savo rezultatus su vieninteliu visaapimančiu klimato modeliu, atominio karo scenarijaus atveju, kuris buvo sukurtas 2007 metais Goddardo kosminių tyrimų instituto prie NASA, mokslininkų.

„Abu modeliai demonstruoja, jog po pilnaverčio branduolinio karo tarp Rusijos ir JAV seks branduolinė žiema“, – rašo tyrėjai savo straipsnyje, publikuotame leidinyje Journal of Geophysical Research.

Pasak mokslininkų, jų modelis tiksliau atspindi branduolinio konflikto katastrofiškų pasekmių laiko ribas.

Sprogimai sukels masinius gaisrus ir didelio masto suodžių patekimai į atmosferą (virš 147 mln tonų). Suodžiai, savo ruožtu, susitelks į debesis ir apribos Saulės šviesą, kas gali tapti vidutinės temperatūros kritimo 9 C priežastimi.

Modeliavimas pademonstravo, jog prireiks apie 7 metų tam, kad suodžių uždanga pradėtų pastebimai sklaidytis – ir dar trijų metų tam, kad šviesos lygmuo pasiektų normalų lygį.

Be to, poliarinis šiaurinis srautas, cirkuliuojantis aplink Šiaurės ašigalį – sustiprės pirmaisiais po karo metais, sudarydamas aukštesnes už normalias, bet esančias žemiau nulio temperatūras – kaip Arktyje, taip ir šiaurinėje Eurazijoje.

Branduolinis karas tuo pačiu sukels didelius temperatūros svyravimus Ramiojo vandenyno ekvatoriaus paviršiniuose vandens sluoksniuose, kas padarys pastebimą įtaką klimatui.

Plataus masto branduolinė ataka taps savižudybe išdrįsusiai jos imtis šaliai, ir katastrofa likusiam pasauliui, – apibendrina galimą situaciją mokslininkai.

Tyrimo autorių nuomone, labai svarbu, kad asmenys, priimantys politinius sprendimus, turėtų pilną vaizdą to, kas laukia pasaulio branduolinio karo atveju.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 206

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....