infa.lt

Artėja ilgasis Joninių savaitgalis. Keliausime prie jūros ar į tėviškę. Pricer.lt atliko degalinių kainų tyrimą

20 birželio
12:30 2019

Auromobilis, greitis

Birželio 23 dienos vakare švęsime Jonines – ilgiausios dienos ir trumpiausios nakties šventę. Senovėje ši naktis buvo laikoma stebuklinga, apipinta įvairiais pasakojimais, legendomis ir papročiais. Ieškota paparčio žiedo, kuris jį radusiajam turėjo lemti didelius turtus, išmintį ir ilgą gyvenimą. Šiais laikais Joninių šventė – tai ilgasis savaitgalis vasarą, suteikiantis galimybę puikaus oro sąlygomis atsipūsti nuo darbų prie jūros ar gamtoje. Šia proga kainų palyginimo portalo Pricer.lt komanda pasidomėjo padėtimi naftos versle bei užfiksavo degalų kainas populiariausiose degalinėse.

Žaliavinės naftos rinkos tendencijos panašios į „ameriketiškus kalnelius“ – po kainos kilimo seka nuosmukis ir stabilizavimosi ženklų nematyti. Žaliavinės naftos kainos nuo 2019 m. vasario 11 d. pradėjo kopti aukštyn ir laikėsi aukštumoje iki birželio mėnesio pradžios. Pasaulio biržose Brent naftos kaina nuo 54,54 eurų už barelį (2019-02-11) kilo iki 66,88 eurų (2019-04-24). Gegužės mėnesį Brent naftos kaina svyravo nuo 60 iki 65 eurų už barelį. Jonines pasitinkame palankia tendencija – nuo birželio pradžios Brent naftos kaina gana stipriai smuko į 53 – 56 eurų už barelį lygį.

Naftos kainų smukimą skatino JAV besitęsiantys ir besiplečiantys ekonominiai karai ir sankcijos – papildomai pradedamas prekybos karas su Meksika. Didėja nuogąstavimai dėl pasaulio ekonomikos augimo lėtėjimo bei energijos išteklių paklausos susitraukimo. Prie naftos kainų mažėjimo prisidėjo ir žinia apie padidėjusias JAV komercinės naftos atsargas.

Iš kitos pusės, žaliavinės naftos kainos augimą gali paskatinti OPEC+ valstybių atstovų susitikimas, kuriame bus svarstomas susitarimo dėl gavybos mažinimo likimas, numatytas liepos pradžioje. Rusijos atstovai įvardino juos tenkinantį naftos kainos lygį – 54-58 eurų už barelį. Saudo Arabijos atstovai mano, kad egzistuoja didesnis kainų kilimo potencialas.

Egzistuoja ir karinės priešpriešos Persijos įlankoje rizika, kuri gali paskatinti staigų naftos kainų šuolį.

Nuo birželio pradžios pradėjo mažėti ir didmeninės degalų kainos Lietuvoje. Didmeninė A95 benzino kaina vienkartiniams sandoriams bendrovėje „Orlen Lietuva“ krito 7,8 % iki 1,062 euro už litrą, palyginus su gegužės mėnesiu, o didmeninė dyzelinio kuro kaina vienkartiniams sandoriams krito iki – 0,982 euro už 1 litrą dyzelino, kas sudaro 6,7 %.

Nors jau kelias savaites stebime gana žymius žaliavinės naftos ir didmeninių degalų kainų kritimus, birželio mėnesį vidutinės degalų kainos degalinėse keitėsi nežymiai. Pricer atliekamas degalų kainų tyrimas parodė, kad vidutiniškai 1 litras A95 benzino vairuotojams per paskutinį mėnesį atpigo tik 1,1%, o 1 litras dyzelinio kuro – 2,7%. Galimai tai degalinių noras pratęsti pelningą laikotarpį ir per Jonines, kai degalų paklausa padidėja.

Birželio mėnesio Pricer.lt degalų kainų analizė rodo, kad tyrimo dieną pigiausias A95 benzinas Vilniuje buvo degalinėje „Ecoil“ – 1,14 euro (Ecoil siurprizas!), o Kaune – degalinėje „Jozita“ – 1,150.

Tai jau antras kartas per Pricer tyrimo istoriją, kai mažiausia benzino kaina fiksuojama sostinėje, o ne Kaune.

Pigiausių degalų kainų reitingas

Brangiausias A95 benzinas buvo parduodamas degalinėje „Circle K“ – 1,316.

Pricer.lt tyrimo metu pigiausiai dyzelinu prekiavo degalinė „Jozita“, kur 1 litro degalų kaina buvo 1,03 euro, brangiausias dyzelinas buvo parduodamas degalinėje „Circle K“, kur 1 litras dyzelino kainavo 1,216 euro.

Mažiausia automobilinių dujų kaina buvo „Jozitoje“ – 0,48 euro, brangiausia – degalinėje „Viada“ – 0,589 euro.

Pricer birželio mėnesio pigiausių degalų reitinge siurprizą pateikė Ecoil, netikėtai užėmusi pirmą vietą mažiausios A95 benzino kainos kategorijoje, kitose kategorijose vienareikšmiu lyderiu ir toliau išlieka degalinė „Jozita“, kurioje tiek dyzelino, tiek suskystintų automobilinių dujų kainos užfiksuotos mažiausios Kaune ir Vilniuje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 109

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...