infa.lt

„Pilietinis pasipriešinimas – tai kiekvieno žmogaus apsisprendimas”, – teigia Prezidentė

14 gegužės
21:58 2019
Dalia Grybauskaitė

nuotrauka: prezidentas.lt

Vakar, gegužės 14 d. Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Pilietinio pasipriešinimo dieną atidarė Lietuvos laisvės kovotojams ir 1949 m. Vasario 16-osios Deklaracijai skirtą parodą „19490216: Apsisprendimo šifras“.

„Ši diena pasirinkta neatsitiktinai – paminėti pilietinį pasipriešinimą, kuris gali vykti įvairiomis formomis. Su ginklu rankose, su daina, ar tiesiog priešinantis ideologijai, priespaudai, diktatūrai, kovojant už žmogaus teises. Tai – pasirinkimas, dėl ko žmogus apsisprendžia ir dėl ko gyvena“, – sakė Prezidentė.

Pasak šalies vadovės, šie metai yra ypatingi, nes minime 1949-ųjų Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio Tarybos Deklaracijos 70-metį, kurio simbolis yra Minaičių kaime (Radviliškio raj.) išsaugotas bunkeris.

Valstybės pažinimo centre įkurtos ekspozicijos centre įrengta konstrukcija, primenanti bunkerį. Įėjimas į jo vidų – vos 1,3 metro aukščio, toks, kaip ir tikruose partizanų bunkeriuose. Todėl kiekvienas, žengdamas į šį simbolinį bunkerį, kiekvieną kartą nulenks galvas už visus, kovojusius dėl Lietuvos laisvės – buvusius, esamus ir būsimus.

Bunkerio viduje – 1949 m. vasario 16 d. Deklaracija, o išorinėse jo sienose pristatomi aštuonių Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio Tarybos Deklaracijos signatarų ir aštuonių šiuolaikinėje Lietuvoje gimusių ir augusių jaunuolių gyvenimai. Pasakojamos ir aukščiausių partizaninės kovos vadų, tapusių pasipriešinimo simboliais – Jono Žemaičio-Vytauto ir Adolfo Ramanausko-Vanago, istorijos.

Parodą simboliškai pradėjo lietuvių liaudies daina „Teka teka skaisti saula“, kurią mėgdavo dainuoti partizanai. Atidaryme tai pat dalyvavo ir atsiminimais dalijosi A. Ramanausko-Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė, Vytauto apygardos Lokio rinktinės ryšininkė Ona Butrimaitė-Laurinėnienė-Daina.

Prezidentės spaudos tarnyba

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 161

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. M.    -  2019-05-15, 11:33

    Jei kartais sugalvosite pasipriešinti šiai landsberginei komuniagai, ar pastreikuoti sugalvosite, tai gausite guminių kulkyčių tokios ponios įsakymu ir baudžiamą bylutę, kad atėjote prie seimo nesusiderinęs laiko.. Taigi, šiais laikais, kaip ir nėra dėl ko priešintis, nes jus apvaginėja, praskolina, dusina ir kvailina gana elegantiškai. Kam čia priešintis? Durniams ir taip gerai.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Pilietis    -  2019-05-16, 18:52

    Taip, tik pasipriesink, tuoj atsidursi teisme ir busi ,,apdovanotas” kosminemis baudomis. Kokia elegantiska melage-sneka viena, daro kita. Tai del ko, ponia Dalia, zmogus gyvena?! Net pavalgyti normaliai negali- nera uz ka, o ka jau ten aukstesni idealai…

    Atsakyti į šį komentarą
  3. m    -  2019-05-21, 23:42

    Per mėlyno chalato valdymo laikotarpį šitaip nuskurdo žmonės, o kiek išsivaikščiojo, baisu. Ir dar ji čia reiškiasi ta konservatorių padlaižė, putino stiliuko kopijuotoja. Sėdėtų ir tylėtų, atsibodo.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...