infa.lt

Socialdemokratai Seime įregistravo privalomo vaikų skiepijimo įstatymo projektą

21 kovo
11:52 2019

Reaguodami į tymų infekcijos protrūkį, socialdemokratai registruoja įstatymo pataisas, kurios numato, kad skiepai vaikams iki 16 metų nuo poliomelito, tymų ir raudonukės būtų privalomi.

Penkis kartus daugiau nei pernai užsikrėtusių tymais skaičius liudija, kad Lietuva nevaldo situacijos, o kasmet nepaskiepyti nuo šios ligos kasmet lieka per 5 tūkst. vaikų, teigia socialdemokratai.

Per pastarąjį dešimtmetį tokių neskiepytų ir neatsparių tymų virusui vaikų skaičius viršijo 50 tūkst., pažymi Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

Pasak politiko, Vyriausybė nieko nepadarė, kad situacija keistųsi, todėl tokios įstatymų pataisos – reikalingos.

„Visi vaikai turi teisę į gyvybės apsaugojimą. Jei dalis tėvų užsispyrę ar vadovaujasi visiškai kitokiomis teorijomis, tada kas nors turi būti atsakingas, kad vaikas nemirtų.

Kol kas Vyriausybė savo neveiklumą dengia pseudoargumentais, taigi imamės priemonių, kurios motyvuos tėvus pasirūpinti, kad vaikai būtų paskiepyti“, – sako G. Paluckas.

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnas Julius Sabatauskas teigia, kad valstybė negali leisti, kad vaikai mirtų nuo vakcinomis išvengiamų ligų ir siūlomos pataisos turėtų būti priimtos nedelsiant.

„Žmonių gyvybėmis rizikuoti negalima. Teisė į gyvybę niekieno veiksmais negali būti suvaržoma. Tačiau asmenų, nepagrįstai atsisakančių skiepyti vaikus, skaičius auga, todėl kasmet didėja ir nepaskiepytų asmenų skaičius.

Neigiamos, mokslu nepagrįstos informacijos apie skiepus skleidimas padarė didžiulę žalą – dėl tėvų ir globėjų atsisakymo skiepyti savo vaikus daug vaikų lieka nepaskiepyta“, – teigia J. Sabatauskas.

Pagal socialdemokratų siūlymus, nepilnamečio paciento iki 16 metų atstovas pagal įstatymą privalės užtikrinti, kad šis, nesant kontraindikacijų, būtų paskiepytas nuo poliomelito, tymų, raudonukės. O skiepijimą paskyręs gydytojas informaciją apie tuos, kurie atsisako skiepytis, turės perduoti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui prie Sveikatos apsaugos ministerijos ir teritoriniam valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos skyriui.

Europos Tarybos duomenimis, visame pasaulyje skiepais kasmet apsaugoma 2,7 mln. žmonių nuo tymų, 2 mln. – nuo naujagimių stabligės ir 1 mln. – nuo kokliušo. Europoje skiepijant nuo sezoninio gripo nuo šios ligos kasmet apsaugoma apie 2 mln. asmenų.

infa.lt komentaras:

Kol kas nė vienas vaikas nuo tymų Lietuvoje nemirė. Pagal statistiką tymus platina suaugusieji. Iki šiol Lietuvoje tymais susirgo 159 žmonės, kurių tarpe suaugusieji ir medikai, tikrai ne vien vaikai.

LRT praneša, jog vakcina yra ilgalaikė, bet susirgti gali ir tie, kurie buvo skiepyti du kartus. Tai priklauso nuo individualaus imuniteto ir sveikatos būklės, amžiaus, vakcinos rūšies, teisingai atlikto pirminės vakcinacijos kurso, skiepijimosi atlikimo procedūrų (LRT inf). Kitaip tariant, oficialiai pripažįstama, jog garantijos skiepai neduoda. Tai kam ta isterija?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 201

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...