infa.lt

Siūlymui riboti „šampaną vaikams“ pastabų neturėjo nei ES, nei PPO

14 kovo
15:00 2019

Lietuvos standartizacijos departamentas paskelbė, jog Alkoholio kontrolės įstatymo 28 straipsnio pakeitimo įstatymo projekto notifikavimo procedūra Europos Komisijoje (EK) ir Pasaulinėje prekybos organizacijoje (PPO) baigėsi nesulaukus pastabų nei iš EK, nei iš PPO, nei iš šalių narių.

„Užbaigta notifikavimo procedūra reiškia, kad Seimas dabar galės tęsti įstatymo projekto priėmimo procedūras ir tai leis iš rinkos pašalinti vaikams žalingus alkoholio vartojimo įpročius formavusius produktus“, – sakė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė.

Pagal galiojančias taisykles Europos Komisijai ar kitai valstybei narei per 3 mėnesius nuo pranešimo apie techninio reglamento projektą gavimo nepateikus išsamios nuomonės apie tai, kad techninio reglamento projekto priėmimas gali trukdyti laisvam prekių judėjimui vidaus rinkoje, sustabdymo pareiga baigėsi 2019 m. kovo 12 dieną. Todėl įstatymo projektas gali būti priimtas.

Pasaulinėje prekybos organizacijoje, kurios nare Lietuva oficialiai tapo 2001 metais, notifikavimo procedūra vyksta 2 mėnesius, per kuriuos pastabų taip pat negauta.

Pasak įstatymo projektą dar 2016 metais pasiūliusios Astos Kubilienės, „vaikiškas šampanas“ ir kiti alkoholį imituojantys gėrimai ugdo jaunimo įprotį vartoti alkoholį, skatina šio žalingo įpročio paplitimą visuomenėje ir yra susijęs su platesne visuomenės problema – suaugusiųjų tolerancija jaunimo alkoholio vartojimui, kuomet tėvai duoda ragauti alkoholinių gėrimų švenčių metu, o suaugusieji atlaidžiai žiūri į alkoholio pardavimą nepilnamečiams.

Dėl projekto abejones yra išreiškusi Vyriausybė, tačiau sėkminga notifikavimo procedūra turėtų jas išsklaidyti ir tikimasi, kad jau šioje pavasario sesijoje įstatymo projektui bus pritarta.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė atkreipia dėmesį, jog šiuo klausimu yra pakankamai daug mokslo tyrimų, kurie patvirtina, jog vaikai imituoja suaugusiųjų elgesį. Galimybių apribojimas formuotis tokiems žalingiems įpročiams ilgu laikotarpiu sudarys sąlygas kovoti ir prieš visos visuomenės ydas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 133

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....