infa.lt

Gabrielius Landsbergis: „Paklauskite Jevgenijos Markovnos“

14 kovo
09:10 2019
Gabrielius Landsbergis

© infa.lt

Truputis priešistorės:

Seimo laikinosios komisijos pirmininkės Agnės Širinskienės teigimu, komisijai išklausius liudytojų parodymus paaiškėjo, kad Austėja Landsbergienė pardavė įmonę su jos valdoma žeme už vieną eurą. Tuo metu iš Registrų centro komisijos gauta žemės sklypo pirkimo sutartis liudija, kad dviejų hektarų sklypas Vilniaus mieste buvo įsigytas už 1,5 milijono eurų.

Tad laikinosios Seimo komisijos pirmininkė Agnė Širinskienė pakvietė į komisijos posėdį atsakyti į kilusius klausimus, pradžioje Austėją Landsbergienę, o jai neatvykus ir jos vyrą, Seimo narį ir TS-LKD frakcijos seniūną – Gabrielių Landsbergį, kuris irgi atsisakė atvykti, kaip priežastį pateikęs tai, jog laikinoji Seimo komisija užsiima, galimai, neteisėta veikla.

Seime, tuo tarpu, skinasi kelią įstatymo projektas numatantis pinigines baudas tiems, kas be pateisinamos priežasties neatvyksta į Seimo komisijos posėdžius.

Gabrielius Landsbergis į tai sureagavo, jog įstatymas skirtas „nubausti Landsbergiams“ ir savo Facebook paskyroje parašė sekančio turinio tekstą (neredaguotas):

Yra tokia mažiau pasakota mano šeimos legenda apie prosenelį Vytautą Žemkalnį. Legenda byloja, kad jis laikmečio dvasioje ne itin mėgęs jei jį Vilniuje kas įžūliai užkalbindavę rusiškąja šneka. Sakykime jei jo paklausdavo “Kde tut ulica Gidiminasa”, jis lietuviškai atsakydavęs ir nurodydavęs kryptį. Jei praeivis nesuprasdavęs ir klausdavęs dar sykį, į tai prosenelis atsakydavęs – “ A vi u Jevgeniji Markovni sprasite”, klausėjas nustebęs imdavo klausti – Kas gi ta Jevgenija? “O b (biesas, rusiškai xiesas) ją žino”, atsakydavęs įžūlokas Žemkalnis. Suprantu, sakysite, arogancija giminėje perduodama genais. Gal.

Tačiau šiomis dienomis ne vienas klausė – kaip gali rimtu veidu atsakinėti Širinskienei, gi jai nei teisingumas, nei Konstitucija nėra įdomūs. Tas tiesa, bet man vis tik atrodo, kad Seimas nusipelno pagarbos ir net, jei dėl laiko stokos, ar, sakykime, dėl abejonių ar Širinskienės komisija atitinka Konstitucijos dvasią neketinu dalyvauti jos posėdžiuose, jaučiu, kad turiu rimtai ir pagarbiai atsakyti komiteto pirmininkei.

Bet va pasiskaitau kito, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Vytauto Bako samprotavimus apie baudas, kurias tektų mokėti man ar mano žmonai Austėjai, jei taip sumanytų valdančioji dauguma.

Na ir noromis ar nenoromis prisimenu kaip šis, iš pirmo žvilgsnio padorus Seimo narys yra sakęs, kad trauksis net iš valstiečių frakcijos jei jau Agnė Širinskienė imsis griauti komisijų institutą kaip tokį. Nepasitraukė.

Prisimenu pažadus, net kvietimą, po garsiosios NSGK komisijos, kuri ištyrė kelių žmonių privačius, nors ir garbės jiems nepadariusius pokalbius, teikti įstatymų pataisas. Kalbėta, kad komisijos tai ne pletkininkų būrelis, o teisėkūros institutas, kurio paskirtis išnagrinėti svarbiausius Lietuvai klausimus ir pateikti įstatymus, idant nagrinėtos bėdos Lietuvoje nepasikartotų.

Susijusios temos:

G. Landsbergis atsisako atsakyti į Seimo komisijos klausimus įvardindamas jos veiklą, kaip galimai neteisėtą
A. Širinskienė kaltina G. Landsbergį slepiant informaciją apie didelės vertės sandorį ir vaidinant puolamą opozicijos lyderį
Piktybiškai nevykdantiems Seimo laikinųjų komisijų reikalavimų siūloma taikyti baudas

Kviesčiau spėti, ar pateiktos pataisos? Taip – viena. Ta, pagal kurią būtų galima Landsbergiams skirti baudas. Lietuva apvažiuota, apie pavogtus melejerdus papasakota. Tačiau nei melejardai grąžinti, nei įstatymai pataisyti. Prisimenu ir Klaipėdos uostininką Vaitkų, gavusį iš Udovickio paramą ir Baką, susirūpinusiu veidu dėsčiusį, kad pinigus vertėtų grąžinti. Ar kas grąžino? Baikit nemanau.

Ir belieka pripažinti viena, kad deja valdžios pojūtis ir ypač artėjantys rinkimai neapykanta apakino ne tik Širinskienę, bet ir parodė tikruosius neva kovotojų už teisybę veidus.

Tad matyt nebelieka nieko kito man, o šeimos tradicijos vardan, į klausimą kodėl neisiu į komisijos posėdį arba kaip reaguosiu į Širinskienės naujus kaltinimus atsakyti: “Paklauskite Jevgenijos Markovnos”.

Tuo tarpu Agnė Širinskienė savo Facebook paskyroje priminė:

Kad susidėtume visus taškus ant „i”: A. Širinskienės pataisos neegzistuoja. Pataisas registravo Seimo narys Vytautas Bakas, Seimo narys Dainius Gaižauskas, Seimo narys Jonas Jarutis, Seimo narys Audrys Šimas, Seimo narys Michal Mackevič, Seimo narys Laurynas Kasčiūnas, Seimo narys Virgilijus Alekna, Seimo narys Arvydas Anušauskas, Seimo narė Rasa Juknevičienė. Jas galima pamatyti čia: https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/bb97cdb0445f11e8b20ee164533e7a15

Pataisos buvo registruotos beveik prieš metus – 2018-04-20 ir dėl to, kad NSGK tyrimo metu, nagrinėjant MG Baltic veiklą, atsisakė liudyti visa eilė asmenų, kurie galimai darė poveikį valstybėje vykstantiems procesams.

Visi, net ir G. Landsbergis, tuomet sutarėme, kad visi yra lygūs prieš įstatymą ir privalo pateikti paaiškinimus Seimo laikinosioms ir specialiosioms komisijoms.

Tai kas gi įvyko, kad pataisos, kurias pasirašė ir TS-LKD atstovai, staiga tapo „blogomis” ir skirtomis tik „Landsbergiams”?

Ogi tas, kad mano vadovaujamai komisijai išklausius liudytojų parodymus, paaiškėjo, kad Austėja Landsbergienė pardavė įmonę su jos valdoma žeme už vieną eurą. Tuo tarpu iš Registrų centro komisijos gauta to paties žemės sklypo pirkimo sutartis liudija, jog dviejų hektarų sklypas Vilniaus mieste buvo įsigytas už 1,5 milijono eurų.

Girdint liudytojo parodymus, už kiek žemė parduota, ir matant sutartį, už kiek ji buvo įsigyta, yra natūralu, kad ir komisijos nariams, kaip bet kuriam kitam žmogui, kyla klausimų dėl to, kas slypi už tokio sandorio. Deja, bet tiek A. Langsbergienė, tiek G. Landsbergis su tyrimų komisija nebendradarbiauja, dokumentų nepateikia, į posėdžius ateiti atsisako. Suprantu, kaip tai atrodo Lietuvos žmonių akyse, kurių pasitikėjimais politikais ir taip mažas.

Galiausiai -ar prieš įstatymą visi lygūs? – retorinį klausimą užduoda Seimo narė.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 231

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Martynas    -  2019-03-14, 11:14

    Nu ir nusipolitikavo premierkonservatorius.Neina nieko suprasti, tai kiek buvo įkainuotas ir kiek buvo sumokėta už tą sklypą, ir prie ko čia diedukas?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. jURGIS    -  2019-03-14, 14:31

    TAI KA?SENELIS NEPADEDA NUGESINTI GAISRO?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...