infa.lt

M. Majauskas ir K. Starkevičius siūlo leisti iš pluoštinių kanapių gaminti ir tiekti gydomąjį aliejų

30 sausio
18:21 2019

paveikslėlis

Kanapės

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Mykolas Majauskas ir Kazys Starkevičius siūlo leisti iš pluoštinių kanapių gaminti ir tiekti produktus, kurių sudėtyje yra minimalus psichoaktyvių medžiagų kiekis.

Pagamintas iš pluoštinių kanapių aliejus itin veiksmingas mažinant chemoterapijos šalutinius poveikius, padeda kenčiantiems nuo depresijos, nemigos, nerimo ar turintiems apetito sutrikimų. Dėl mažos psichoaktyvios medžiagos tetrahidrokanabinolio (THC) koncentracijos, toks aliejus daugelyje ES šalių yra leidžiamas. Nepaisant ES praktikos ir itin žemo psichoaktyvios medžiagos THC kiekio, kanapių aliejus Lietuvoje yra griežtai draudžiamas ir jo vartojimas prilyginamas labai sunkiam nusikaltimui.

Šiuo metu bet koks kanapių aliejaus kiekis, didesnis nei 25 gramai, traktuojamas kaip labai didelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimas su tikslu platinti ir pagal Baudžiamąjį kodeksą užtraukia laisvės atėmimo bausmę nuo 10 iki 15 metų. Tuo metu kanapių aliejai yra gerai žinomi savo gydomosiomis savybėmis ir yra plačiai naudojami medicinoje daugelyje ES šalių.

„Narkotinės ir psichoaktyvios medžiagos nėra saldainiai, tačiau ne visos jos yra vienodai pavojingos. Šių medžiagų reguliavimo politika turi būti formuojama ne išankstinių nuostatų, baimių ir politinės šizofrenijos, bet žinių, mokslo ir sveiko proto. Tik taip bus galima pasiekti norimų tikslų, tuo pačiu paliekant galimybę žmonėms gauti geriausią įmanomą gydymą“, – teigia M. Majauskas.

Mykolas Majauskas ir ligoniaiLietuvos institucijos, atsakingos už rinkos kontrolę, kol kas nesiima represinių priemonių, nors pagal įstatymo raidę kanapių aliejų gaminimas, gabenimas ar vartojimas yra sunkus ir labai sunkus nusikaltimas, baudžiamas ilgais metais kalėjimo.

„Ši situacija yra ilgų metų politikos, psichotropinių medžiagų reguliavimą tvarkančios plačiausiu įmanomu teptuku, išvada. Kanapių aliejaus gamybai pritaikius jau dabar pluoštinėms kanapėms galiojantį itin žemo THC kiekio reikalavimą, Lietuvoje būtų galima legaliai gaminti, platinti ir svarbiausia saugiai vartoti kanapių aliejų“, – pažymėjo M. Majauskas.

Toks reguliavimas daro žalą ne tik žmonėms, kuriems kanapių aliejus yra labai reikalingas, tačiau ir tiems, kurie norėtų padaryti jį prieinamą. Kanapių aliejus kuo puikiausiai galėtų būti spaudžiamas iš jau dabar legaliai Lietuvoje auginamų pluoštinių kanapių. Galėtų, bet nėra, nes pagal galiojančius įstatymus, tai būtų narkotikų gamyba.

Svarbu pabrėžti, kad ne visas kanapių aliejus yra draudžiamas. Šiuo metu galima laisvai nusipirkti įvairių maisto produktų, turinčių kanapių sėklų ar kanapių sėklų aliejaus – duonos, miltų ar alaus. Tačiau kanapių aliejus, nors ir pagamintas iš Lietuvoje teisėtai auginamų pluoštinių kanapių yra griežtai draudžiamas.

„Šie apribojimai kiša pagalius į ratus tiek vietiniams pluoštinių kanapių augintojams, tiek ir didžiausiems pasaulyje kanapių preparatų gamintojams, norintiems investuoti Lietuvoje. Dabar galiojanti tvarka – ar, tiksliau, netvarka – Lietuvos ekonomikai kainuoja papildomas sveikatos apsaugos išlaidas, pramonės augimą, darbo vietas, investicijas ir papildomas įplaukas į biudžetą“, – pabrėžė K. Starkevičius.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 82

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......