infa.lt

Lietuva susitarė su Vietnamu dėl neteisėtai į Lietuvą atvykusių vietnamiečių grąžinimo

23 sausio
18:48 2019

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas oficialaus vizito į Vietnamo Socialistinę Respubliką metu pasirašė Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Vietnamo Socialistinės Respublikos Vyriausybės susitarimą dėl piliečių grąžinimo (toliau – Readmisijos susitarimas).

Readmisijos susitarimas yra svarbus siekiant veiksmingiau kovoti su neteisėta migracija. Specialistai pastebi organizuotų nusikalstamų grupuočių, užsiimančių su neteisėta migracija susijusia veikla, suaktyvėjimą. 2018 m. laikotarpiu Lietuvoje buvo nustatytas 331 neteisėtas migrantas, iš jų 149 (arba 45 %) sudarė Vietnamo piliečiai. Kaip ir absoliuti dauguma kitų neteisėtų migrantų, Vietnamo piliečiai renkasi Lietuvą kaip tranzito valstybę, vykstant į tikslo valstybes (pvz., Lenkiją, Vokietiją ir kt.).

„Grąžinimo procedūra yra gana sudėtingas procesas, todėl džiaugiuosi, kad po ilgų derybų pasirašytas susitarimas su Vietnamu, padėsiantis efektyviau ir operatyviau atlikti reikiamas procedūras identifikuojant asmenis, išduodant reikiamus dokumentus bei atliekant kitas grąžinimo procedūras“, – sako vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Lietuvoje sulaikyti Vietnamo piliečiai apgyvendinami Užsieniečių registracijos centre. Jei asmenys turi asmens tapatybės dokumentus ir nėra kitų kliūčių jiems išsiųsti į kilmės šalį, išsiuntimo procesas vidutiniškai užtrunka nuo 1 iki 2 mėn. Tačiau šiuo metu dažnai susiduriama su neteisėtai Lietuvoje esančių bei sulaikytų Vietnamo piliečių asmens tapatybės nustatymo ir grįžimo dokumentų gavimo problema, todėl neteisėti migrantai, kartais Lietuvoje išbūna ir metus, ir ilgiau.

Ministras susitiko su Vietnamo Viešojo saugumo, Vidaus reikalų ir Užsienio reikalų ministrais, apsilankė ir Imigracijos departamente, su kuriuo Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) yra užmezgusi tiesioginius ryšius, taip pat 2017 m. įsteigta „karštoji linija“.

„Esame viena iš Europos Sąjungos išorės sieną turinčių ir ją saugančių šalių. Todėl sienų apsauga ir kontrolė, taip pat vidaus saugumo užtikrinimas yra svarbus prioritetas, kuris neatsiejamas nuo sureguliuotų, teisėtų ir valdomų migracijos procesų bei sunkiai įsivaizduojamas be tarptautinio bendradarbiavimo“, – teigia vidaus reikalų ministras E. Misiūnas.

Numatoma, kad užmegzti ryšiai užtikrins aktyvų Lietuvos ir Vietnamo institucijų bendradarbiavimą ir padės užtikrinti sklandų Readmisijos susitarimo įgyvendinimą.

Vizito metu taip pat pasirašytas Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Vietnamo Socialistinės Respublikos Vyriausybės susitarimas dėl vizų režimo panaikinimo diplomatinių pasų turėtojams. Šis susitarimas palengvins keliones abiejų valstybių diplomatams.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 42

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....