infa.lt

Konservatoriai apie Lukiškių aikštę: „Ar Lietuvos partizanai bus išgirsti?“

14 sausio
17:38 2019

Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas atkreipia dėmesį į kai kurių Seimo valdančiųjų neveiksnumą tvarkant Lietuvos valstybės reprezentacinę Lukiškių aikštę. Seimo narių pareiškimą paskatino partizano ir politinio kalinio Jono Kadžionio-Bėdos pasisakymas iškilmingame sausio 13-osios Lietuvos Respublikos Seimo posėdyje. Laisvės premija atsiėmusių septynių Lietuvos partizanų vardu kalbėjęs Jonas Kadžionis-Bėda pasmerkė valdančiųjų elgesį dėl nederamo Lukiškių aikštės tvarkymo pagerbiant ir įamžinant Lietuvos laisvės kovas valstybės simboliu – Vyčiu. Partizanas pakvietė valdančiuosius imtis atsakomybės dėl tinkamo aikštės sutvarkymo.

„Lukiškių aikštės klausimo vilkinimas yra nepateisinimas. Todėl su kolegomis įregistravome Lukiškių aikštės Vilniuje įstatymo projektą Nr. XIIIP-1475, kuriam daugiau nei prieš metus po pateikimo buvo pritarta Seime. Vyriausybė išvada taip pat buvo teigiama. Po pateikimo Lukiškių aikštės įstatymo projektą turėjo apsvarstyti Seimo Kultūros komitetas. Tačiau Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis net jubiliejiniais Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio metais nerado laiko apsvarstyti minėto įstatymo projekto, tokiu būdu vilkindamas sprendimą dėl Lukiškių aikštės ir įnešdamas dar daugiau sumaišties“, – teigė A. Ažubalis.

Parlamentaro L. Kasčiūno teigimu šiuo metu yra geriausias laikas tinkamai sutvarkyti Lukiškių aikštę.

„Lietuvos sostinėje Vilniuje vis dar nėra aikštės, kuri savo paskirtimi būtų pritaikyta tinkamai organizuoti valstybines šventes. Vilniui pradedant pasiruošimo darbus miesto 700-ųjų metinių minėjimui ir šiais metais minint 1949 m. partizanų deklaracijos 70-ąsias metines, Lukiškių aikštės sutvarkymas yra ypač svarbus: Vilnius savo istoriniu ir kultūriniu paveldu kaip niekas kitas liudija ilgą ir net sunkiausiu laikotarpiu nenutrūkusią Lietuvos valstybingumo istoriją. Kai kurių Seimo valdančiųjų neveiksnumas ir klausimo „marinavimas“, verčia dar kartą atkreipti dėmesį į šią situaciją ir paraginti Seimo narius imtis neatidėliotinų veiksmų Lukiškių aikštės sutvarkymui“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Pasak Seimo narių, kultūriniai simboliai apibrėžia valstybės ir tautos tapatybę ir jai būdingus bruožus bei skirtumus su kitomis tautomis, todėl viešosios erdvės užpildymas yra vienas iš instrumentų formuoti kolektyvinę tapatybę ir tai yra nuo seno neginčytina taisyklė. Anot L. Kasčiūno, tai įrodo faktas, kad net postmodernios Vakarų valstybės vis dar stato aiškius paminklus svarbiausiems jų istorijos veikėjams ar įvykiams.

Vertindami visuomenės reakcijas, A. Ažubalis ir L. Kasčiūnas kviečia nedelsti ir nacionaliniu teisės aktu įtvirtinti pagrindinės valstybės reprezentacinės Lukiškių aikštės statusą ir turinį. Priėmus Lukiškių aikštės Vilniuje įstatymą, pasak parlamentarų, neliks vietos atskirų institucijų ar Vilniaus miesto savivaldybės savivalei ir galimam valstybės lėšų švaistymui.

„Pats laikas susitelkti ir priimti sprendimus, kurie svarbūs tiems žmonės, kurių gyvenimo auka paklojo pamatus mūsų valstybingumo išsaugojimui“, – rašoma Seimo narių pranešime.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 214

Atsiliepimų 3

  1. Žodžio laisvė...    -  2019-01-14, 17:57

    Kodėl segatės „neužmirštuolę”?Mane tai žeidžia
    nes žmonės per Kruvinąjį Sausį turėjo trispalvės ženkliukus ir trispalves vėliavas.
    Vadinasi segėdami „žydrąsias” žymes,atmetate
    Tautos simbolius.Lukiškių aikštei – tik VYTĮ.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS    -  2019-01-15, 10:10

    Komunistas Brazauskas atsiprašė žydų. Nei Brazauskas nei komunistė Grybauskaitė neatsiprašė lietuvių (miško brolių, …) už karą po karo. L. l. blogai

    Atsakyti į šį komentarą
  3. xxxx    -  2019-01-16, 21:16

    Gaila, kad kovoję už Lietuvos laisvę neturėjo drąsos pasakyti Grybauskaitei, kad ji yra viena tų, prieš kuriuos jie kovojo ir pralaimėjo.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....