infa.lt

Kodėl voveraitės niekada nebūna sukirmijusios?

Kodėl voveraitės niekada nebūna sukirmijusios?

rugpjūčio 21
01:01 2015

paveikslėlis

Voveraitės (voveruškos) nedomina kirminų ir šis dalykas žymiai supaprastina mūsų santykius su šiais grybais virtuvėje. Juos tereikia tik lengvai pavalyti nuo spyglių ir lapų, nukratyti smėliuką – ir galima kepti. Daugelis galvoja, jog prieš tai voveraites reikėtų virti, kad pasišalintų rūgštokas prieskonis. Tačiau tai visiškai nebūtina. Geriausia šiuos grybus paprastai kepti – ir jokio rūgštoko prieskonio nebus. Voveraitės miškuose atsiranda jau liepos mėnesį, kartais netgi birželio, ir laikosi iki spalio.

Sudėtis ir savybės

Voveraitės, kaip ir balti grybai turtingos vitaminais bei mineralais. Ryškiai oranžinė grybo spalva įtakojama didelio karotino kiekio.

Jos išlieka nepaliestos kirmėlių ir vabzdžių, dėka to, jog turi ypatingos medžiagos – polisacharidų (hinomannoza), kuri ardo įvairių parazitinių kirmėlių kiaušinių kapsules, tokiu būdu neleisdama jiems vystytis.

Europoje voveraičių ekstraktais gydomos kepenų ligos ir hepatitas C. Aktyvi voveraičių medžiaga – ergosterolis, kuris efektyviai veikia kepenų fermentus. Šiuo metu Vakaruose grynas ergosterolis naudojamas kepenų valymui. Be to, paskutiniai tyrimai parodė, jog rūgštis ( траметонолиновая?) esanti voveraitėse, sėkmingai veikia hepatito virusą.

Ryšium su aukštu vitaminų, amino rūgščių ir mikroelementų kiekiu voveraitės padeda gerinti regėjimą, o taip pat ir nuo daugelio akių ligų.

Medžiagos esančios voveraitėse naudojamos fungoterapijoje (gydymas grybais). Esant teisingam paruošimui voveraitės padeda gydyti nutukimą.

Nuo senovės laikų voveraičių užpiltinėmis gydomi furunkulai, pūliniai ir angina. Įrodyta, jog turinčios antibiotinių medžiagų voveraitės sustabdo tuberkuliozinių lazdelių augimą.

Vakarų farmacijos kompanijos perka voveraites, išskiria iš jų hinomannoza ir naudoja šią medžiagą grynų pavidalu medicininių antihelmintinių preparatų sudėtyje.

Hinomannoza – termiškai jautri medžiaga, suyranti jau esant 60 laipsnių vandens temperatūrai. Šalto sūdymo metu ją suardo natrio druska. Todėl gydymo tikslams voveraites naudoti reikia sausų miltelių pavidalu, kapsulėse ar kaip užpiltinę.

Voveraitės, skirtingai nuo kitų grybų, nekaupia radioaktyvių medžiagų, o atvirkščiai, prisideda prie radionuklidų pašalinimo iš organizmo (?).

Šie grybai turi priešvėžinį ir imunitetą stimuliuojantį poveikį, padeda uždegiminių susirgimų atvejais, o vitamino A turi gerokai daugiau nei morkos. Todėl Kinijoje preparatai iš voveraičių naudojami vištakumui gydyti.

Išdžiovintos voveraitės nepraranda nei spalvos, nei aromato, išsilaiko ilgai, o paruošiamos taip pat greitai, kaip ir šviežios, – tereikia tik 10-15 minučių užpilti vandeniu ar buljonu, o po to dėti į keptuvę ar puodą.

 

komentarai 3

  1. hasan    -  2016-08-30, 11:40

    Retais atvejais kirmeles pasitaiko. dideles kotukuose.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. anoniminis    -  2019-04-29, 23:28

    As irgi radau didele kirmele kotuky

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Anonimas    -  2019-09-17, 15:35

    gal todėl kad nevaikšto žeme ir valgo riešutus???

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą

Atšaukti atsakymą.

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.


Taip pat skaitykite:

Naujienų Prenumerata

-

Gauti naujienlaiškį el-paštu

Įrašykite savo pašto adresą:

Paslauga nuo Google FeedBurner

Apklausa

Ar tikite, jog po Alytaus gaisro aptarimo vyriausybėje, kas nors šioje srityje pasikeis į gerą?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Domenai ir hostingas

Pasidalinkite su savo draugais

Sveiki, verta dėmesio: *Kodėl voveraitės niekada nebūna sukirmijusios?* - nuoroda: https://infa.lt/2793/kodel-voveraites-niekada-nebuna-sukirmijusios/