infa.lt

Seimas pritarė pataisoms, gerinančioms pranešėjų (skundikų) teisines garantijas

18 gruodžio
15:33 2018

skundikas, skundas, pranešėjas

Seimas po svarstymo bendru sutarimu pritarė projektams, kuriais siekiama užtikrinti sėkmingą kitų metų sausio 1 d. įsigaliosiančio Pranešėjų apsaugos įstatymo veikimą – pranešėjų apsaugą nuo neigiamo poveikio ir galimų neigiamų padarinių.

Administracinių nusižengimų kodekso (projektas Nr. XIIIP-2820(2), Civilinio proceso kodekso (projektas Nr. XIIIP-2823(2) ir Administracinių bylų teisenos įstatymo (projektas Nr. XIIIP-2825(2) pakeitimais siekiama įtvirtinti bendrą principą, kad ginčui perskėlus į teismą pranešėjas (skundikas) nebūtų įtraukiamas į teisminius procesus. Tai būtų daroma tik išimtiniais atvejais ir tokiu atveju turėtų būti pranešėjui užtikrintos sąlygos, kad nebus atskleistas jo konfidencialumas. Numatoma, kad minėtų liudytojų parodymai negalėtų būti vieninteliai ir lemiami įrodymai priimant galutinį teismo sprendimą.

Darbo kodekso pataisa (projektas Nr. XIIIP-2824(2) siekiama užtikrinti veiksmingesnę pranešėjų apsaugą darbo santykiuose, kad darbuotojui pateikus informaciją apie pažeidimą tai nebūtų laikoma veiksmais, pažeidžiančiais darbdavio turtinius ar neturtinius interesus. Darbuotojas negalėtų būti dėl to persekiojamas, jam taikomos jo interesus pažeidžiančios priemonės arba atleidžiamas.

Baudžiamojo kodekso pataisomis (projektas Nr. XIIIP-2821(2) yra numatomas atleidimas nuo baudžiamosios atsakomybės tais atvejais, kai yra įtarimas padarius korupcinio pobūdžio nusikalstamą veiką ir aktyviai pačiam prisidedama prie tos veikos atskleidimo.

Administracinių nusižengimų kodeksą derinant su Baudžiamuoju kodeksu, pirmajame siūloma įtvirtinti, kad asmuo, padaręs administracinį nusižengimą, atleidžiamas nuo administracinės atsakomybės, jeigu jis pripažintas pranešėju pagal Pranešėjų apsaugos įstatymą ir prisipažino padaręs administracinį nusižengimą, ir aktyviai padėjo išaiškinti kito asmens padarytą administracinį nusižengimą, ir administracinis nusižengimas, kurį asmuo padėjo išaiškinti, dėl savo pobūdžio laikytinas pavojingesniu, nei jo paties padarytas administracinis nusižengimas.

Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisomis (projektas Nr. XIIIP-2826(2) siūloma neapmokestinti gauto atlygio už kompetentingai institucijai Pranešėjų apsaugos įstatymo nustatyta tvarka pateiktą vertingą informaciją apie pažeidimus.

Administracinių nusižengimų kodekse taip pat siūloma įtvirtinti atsakomybę už Pranešėjų apsaugos įstatymo reikalavimų pažeidimus. Numatoma, kad nustatytų pranešėjų apsaugos reikalavimų pažeidimas užtraukia baudą nuo vieno šimto keturiasdešimt iki trijų šimtų eurų (pakartotinis pažeidimas užtraukia baudą užtraukia baudą nuo trijų šimtų iki penkių šimtų eurų).

Jei dėl tokio administracinio nusižengimo buvo atskleista informacija apie pažeidimą pateikusio asmens tapatybę arba už draudimo daryti neigiamą poveikį pranešėjams nesilaikymą, baudžiama nuo vieno tūkstančio iki dviejų tūkstančių eurų (pakartotinis pažeidimas užtraukia baudą nuo dviejų tūkstančių iki keturių tūkstančių eurų.)

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 120

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Andrius    -  2018-12-18, 15:41

    Nu, žiūrėk, Seime, tau toliau gyventi su skundikais. Duodi jiems neribotą laisvę Be JOKIOS ATSAKOMYBĖS, o ar žinai, kad tai bobučių neturinčių ką veikti ir žiūrinčių pro langą nuostabiausias užsiėmimas PLIATKINTI??? Jos dabar „jausis” DARANČIOS GERĄ LIETUVAI užėmus „garbingą skundiko poziciją”. Kaupi neigiamus balus prieš save, mylimas mūsų Seime. Pažiūrėsime, kiek dar streikų TU čia susilauksi.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...