infa.lt

Giliai po žemėmis atrastos nežinomos iki šiol gyvybės formos

15 gruodžio
09:49 2018

Nematodas (eukariotas) mikroorganizmų biofilme – nežinomas nematodas (Poikilolaimus sp.), Kuris gyvena 1,4 km žemiau paviršiaus. | Foto: Gaetan Borgonie / AFP / „Getty Images” / „Extreme Life”

Tarptautinis mokslininkų susivienijimas „Giluminė anglies observatorija“ padarė sensacingą pareiškimą atsidariusioje pereitą savaitę kasmetinėje Amerikos Geofizinės Sąjungos konferencijoje. Pasirodo, Žemės gelmės yra apgyvendintos milžiniškomis masėmis organizmų, sudarančių originalias ekosistemas. Gyvos būtybės aptiktos iki 5 km gylyje po kontinento paviršiumi ir daugiau kaip 10 km gilumoje po pasaulio vandenynu.

„Prieš 10 metų mes galvojome, jog gyvybė sutinkama tik nedideliuose rinktiniuose Žemės kampeliuose. Dabar mes žinome, jog ji sutinkama praktiškai visur. Galima pasakyti, jog mes tik pradėjome tirti šią „tamsiąją biosferos medžiagą“, jos giluminę dalį“, – sako Karen Lloyd iš Tenesio Universiteto.

Specialistų duomenimis, pilna gyvų būtybių biomasė po kontinento paviršiumi ir okeano dugnu, sudaro nuo 15 iki 23 gigatonų perskaičiavus grynos anglies kiekiu. Palyginimui – Žemės paviršiaus mikrobų biomasė skaičiuojama viso 80 gigatonų, o suminė žmonijos masė – 0,06 gigatonos anglies.

Susivienijimo dalyvių nuomone, žymą dalį požeminės gyvybės sudaro organizmai, kurie iki šiol nepriskirti prie žinomų grupių, kurių negalima kultivuoti laboratorinėmis sąlygomis. Kai kurie iš jų mėgsta aplinką su aukštų sieros lygmeniu, o kai kurie hidroterminius šaltinius su 121 laipsnio pagal Celsijų temperatūra. (Primename, Žemės paviršiaus bakterijos žūva esant 100 laipsnių Celsijaus (virimo) temperatūrai – infa.lt).

Sensacingas mokslininkų pranešimas – tai plataus masto tyrimas, į kurį įtraukti ir jau anksčiau publikuoti rezultatai. Tačiau tik dabar tapo įmanoma įvertinti vieningą stulbinantį Žemės gelmių biosferos paveikslą.

Apie praktinę atradimo svarbą galima spręsti pagal mokslinį darbą, paskelbtą žurnale Nature dar vasarą. Medžiagoje įvertinti bandymai įpompuoti po Žeme anglies dioksido dujas – viena iš geoinžinierijos technologijų, į kurią dedamos viltys, siekiant sumažinti šiltnamio dujų koncentraciją atmosferoje, tuo sulėtinant klimato atšilimą.

Tačiau paaiškėjo, jog požeminė gyvybė reaguoja į anglies dvideginio dujų jos aplinkoje padaugėjimą audringu dauginimusi, tad biomasės augimas paprasčiausiai blokuoja dujų plėtimosi kelius požeminėse uolienose.

Komanda „Giluminė anglies observatorija“ egzistuoja jau 10 metų ir vienija 1200 mokslininkų iš įvairių mokslo sričių: nuo geologijos ir mikrobiologijos iki chemijos ir fizikos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 886

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...