infa.lt

Esi prieš Barnevernet praktikų taikymą Lietuvoje? – Tai tu už smurtą prieš vaikus

13 gruodžio
20:00 2018

nuotr. © Arvydas Daunys

Laurynas Milaševičius

Kas yra logika?

-Esi prieš Barnevernet praktikų pritaikymą Lietuvoje?
-Taip, nenoriu eksperimentų taikant Norvegišką sistemą su šimtąja dalimi resursų, kuriuos turi viena turtingiausių šalių pasaulyje ir vis tiek buksuoja, yra kritikuojama visame pasaulyje, prieš kurią vyksta protestai skirtingose šalyse.
-Tai tu tiesiog už smurtą prieš vaikus.

Pasigūglinkit įvedę „logika vilkas kiškis” , jeigu dar negirdėjote šio anekdoto. Turėtų būti pirma nuoroda.

Kartais pasijuntu gyvendamas kognityvinio disonanso kulminacijoje. Kita vertus, tai, galbūt, tik įžanga. Norėčiau pasidalinti papildomai mintimis, nes antradienį Seime bus svarstomi saugikliai prieš praktiką prevenciškai atskirti vaikus nuo tėvų.

M. Puidoko pasirinkta forma, profesionalumas ir nuoširdumas džiugina. Liūdina, kad Seime nėra palaikymo. Gąsdina didžiulis suinteresuotų grupių spaudimas bet kaip prasisukti, prastūmus įstatymą su visais poįstatyminiais aktais, t.y. aklai, neturint finansavimo, nepasiruošus įgyvendinimui, įvesti į Lietuvos praktiką norvegišką tvarką, kuri sulaukusi protestų daugelyje vakarietiškų šalių visame pasaulyje (nuorodos į Forbes, BBC ir kt. bus komentaruose).

Jeigu perskaitysite apačioje esančius šaltinius, suprasite, kad jau dabar bandoma veikti pagal norvegišką sistemą. Perkopijuoti ir taikomi net plačios diskusijos Norvegijoje ir visame pasaulyje sulaukę konfidencialumo įsipareigojimai tylėti, abipusiai tėvams ir tarnybai, jeigu įvyko „atvejis“. Tą parodė ne tik Krušinskų „atvejis“. O tai, kad Ismailovas atsipirko papeikimu – kitaip, nei pasityčiojimu iš sunerimusios visuomenės, pavadinti negaliu.

Žiūrint laidas, matosi stručio sindromas, kai, jei net deklaruojama, kad norima išgirsti kitą pusę, akivaizdžiai matosi, jog išgirsti nenorima, viskas pasislepia tarsi už psichotropinės širmos, pavadinimu „jeigu netiki, kad visa, ką darau, darau dėl vaikų gerovės, esi tiesiog už smurtą“. Čia turiu omenyje Mindaugo Puidoko diskusiją su A. Tapinu ir E. Jakilaičiu. Akivaizdžiai matėsi, kad abu Mindaugo oponentai oponavo neturėdami/nenorėję turėti informacijos, nepasiruošę.

O viskas bandoma išversti, kad jis populistiškai keliasi reitingus. Na, man taip neatrodo. M. Puidoko diskusijoje su Dovile Šakaliene labai norėjosi paoponuoti atitinkamo „lygio“ kontrargumentu D. Šakalienei, kai ji kontratakavo jį klausimu – ar prisiims atsakomybę už sekančius Matukus, kontraklausimu – ar Dovilė prisiims atsakomybę, jeigu Lietuvoje atsiras Breiviko precendentas? Ar tai realu? Čia prisiminiau filmą Law abiding citizen (Įstatymus gerbiantis pilietis). Kritinės situacijos ir absurdiškas institucijų aplaidumas, neteisingumo jausmas gali žmogų absoliučiai pakeisti.

Jeigu buldozeriu prastumtas įstatymas su dar keistesniais poįstatyminiais aktais, kuriuos norima kosmetiškai pakeisti (panašu, kad tik pavadinimus, o traktavimas išliks tas pats) – ar tai ne laiko bomba? Jeigu dabar sakoma, jog reikia dešimt kartų daugiau lėšų, kad įstatymas būtų tinkamai įgyvendintas, bet vis tiek jį stengiamasi įgyvendinti no matter what – čia normalu? Pradėti nuo represijų, o ne nuo švietimo, sakant, kad trūko lėšų? Gal racionaliau lėšas panaudoti pagalbai šeimoms? Pozityvios tėvystės kursams?

Papasakokit visiems, kaip reikia auginti vaikus. Jeigu Valstybė suinteresuota šviesti – darykit kampanijas, kelkit seminarus i youtube, renkit life seminarus, webinarus, įrašus palikite visiems prieinamus. Per tėvų susirinkimus mokyklose ir darželiuose kvieskite juos į valstybės lėšomis organizuojamus mokymus realiame gyvenime ir online. Organizuokit seminarus mokyklose, darželiuose, išnaudokit patalpas – žmonės susirinks.

Piktybiškų į seminarus neprikviesit – tose šeimose kaip reikėjo, taip ir reikia atskirti auką/aukas nuo agresoriaus. O gal tiksliau agresorių nuo aukų? Jeigu moto – ginti, saugoti, padėti šeimoms – padėkit, ginkit. Jeigu pagalbą šeimai perfrazuosite į pagalbą „vaikui“ jį nusavinant – negi tikitės visuomenės palaikymo? Man čia panašu į utopiją. Nėra lėšų įgyvendinimui? Tai ir pradėkit nuo pieno pakelių, kaip Dovilė minėjo.

Priešrinkiminė kampanija šiai dienai primena smėlio dėžę, kurioje nei viena pusė nėra suinteresuota parodyti nuoširdų motyvą vardan Tos Lietuvos. Mieli FB draugai, laikykit mane naiviu, bet aš neįžvelgiu veidmainiavimo Mindaugo Puidoko veiksmuose. Nors esu negatyviai nusiteikęs prieš žaliuosius ir jų politiką link policinės valstybės. Mano asmenine nuomone, jeigu toliau aklai bus bandoma įdiegti Bernavernet sistemą Lietuvoje, – mitingais su balioniukais tai nesibaigs (btw, raudona jų spalva man nepatiko).

Prancūzijoje Makronas dabar dėl degalų kainų nebesusitvarko. Kantrūs lietuviai, tikiu, kad bunda ir neleis aklai pritaikyti dviprasmiškai pasaulyje vertinamą vienos turtingiausių šalių brangią praktiką mūsų šaliai su skurdžiu biudžetu. Ir man visiškai nesvarbu, kiek lėšų Norvegija skyrė pagalbai per NVO ir pan., – aš kategoriškai prieš šį sociologinį eksperimentą satelitiškai aklai įskiepyti norvegišką sistemą Lietuvoje. Jeigu pasigilinsite, net ir Norvegijoje ši veikianti ir gausiai finansuojama sistema nesugebėjo užkirsti kelio vaikų žūtims.

Tuo tarpu tiems, kas pakankamai nėra susidūrę su Bernavernet, savo komentarų skiltyje įkelsiu nuorodas. Kad surastumėte, jog tai nėra tik lokaliai Lietuvoje kritikuojama sistema. Kad nekiltų klausimų dėl šaltinių patikimumo, fake news, stengsiuosi pagrinde įdėti pasaulyje pripažįstamų žiniasklaidos šaltinių informaciją, kaip Forbes, BBC. Įdomumo dėlei, ir Quora, reddit, lokalių Norvegiškų žiniasklaidos šaltinių, amerikietės istorija (ši visiškai nauja, 2018 10 03 publikacija). Taigi, vis dar tęsiasi diskusijos pasaulyje, o mes šią naujovę įdiegsime sau su savo kompetencijomis ir biudžetu? Pažadinkite mane, prašau!

Akivaizdu, kad Lietuvoje bandoma pritaikyti svetimkūnį. Mano manymu, iškelti vaikus aukščiau šeimų, leidžiant juos atskirti be maksimalių terminų, be institucijų įsipareigojimo kuo skubiau ištirti įtartiną atvejį, yra tautinė savižudybė.

Keliaudamas pasaulyje visur stengiuosi elgtis taip, kaip to  reikalauja tos šalies kultūra ir įstatymai. T.y. neprimetinėti savo taisyklių svečiuose, gerbti taisykles. Bet į savo namus svetimų taisyklių, įbruktų per prievartą, ačiū, atsisakau.

Disklaimeris – nedalyvauju politikoje, esu už pozityvią tėvystę, griežtai prieš bet kokio pobūdžio smurtą prieš vaikus, savo vaikų nemušiau ir nežadu to daryti ateityje, jei kam kiltų toks klausimas.

plačiau: https://www.facebook.com/milasevicius/posts/2081080058581824

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 486

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. jokia naujiena    -  2018-12-14, 09:49

    visi gojai kovoję prieš vaikų atėmimą ir už mokytojų algas bus žydų sunaikinti

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...