infa.lt

Kokiu būdu mažai angliavandenių turinti dieta gali padėti jums išsaugoti norimą svorį

17 lapkričio
13:58 2018

nuotr: © infa.lt

„Tai buvo vienas pagrindinių dietologijos požymių: kai kalba eina apie svorio mažinimą, visos kalorijos tampa vienodomis. Kuo jūs besimaitintumėte, svarbiausia – skaičiuoti kalorijas ir sudeginti kalorijų daugiau, nei jūs suvartojate“, – pastebi knygų apie dietologiją autorius ir The New York Times apžvalgininkas Anahad O’Connor.

„Tačiau ši bendrai priimta nuomonė užginčijama naujame dideliame tyrime, kurį trečiadienį paskelbė mokslo žurnalas BMJ. Pasak tyrimo, turintys antsvorį suaugę žmonės, kurie iš savo maitinimosi raciono pašalino angliavandenius ir pakeitė juos riebalais, staigiai pagreitino savo medžiagų apykaitą. Po 5 mėnesių tokios dietos jų organizmas sudegindavo 250 kalorijų per dieną daugiau, nei tų, kurie vartojo daug angliavandenių ir mažai riebalų; tai rodo, jog angliavandenių ribojimas, galimai, padeda išsaugoti pageidaujamą svorį po suliesėjimo“, – rašoma straipsnyje.

Naujame tyrime „yra nauji įtikinami įrodymai to, jog organizmui ne visos kalorijos yra vienodos, kai eina kalba apie medžiagų apykaitą. Taip pat tai parodo, jog populiarios sveikatos apsaugos organų rekomendacijos svorio metimui, kuriose rekomenduojama skaičiuoti kalorijas, – greičiausiai jau paseno“, – rašoma straipsnyje.

Daugelis ekspertų mano, jog nutukimo epidemijos Amerikoje problema – visų rūšių kalorijų perviršis. Priešingai, vienas tyrimo autorių – endokrinologas dr. David Ludwig – mano, jog nutukimo epidemija yra iššaukta rafinuotų angliavandenių, esančių cukruje, sultyse, baltoje duonoje, makaronų gaminiuose ir pan. – produktuose, staigiai padidinančiuose cukraus ir insulino koncentraciją kraujyje. „Ludwigas ir jo kolegė Cara Ebbeling publikavo tyrimo duomenis, pasak kurių, racionai, turintys vienodą kalorijų kiekį, tačiau besiskiriantys angliavandenių ir riebalų santykiu, daro visiškai skirtingą poveikį hormonams, alkio jausmui ir medžiagų apykaitai“, – rašoma leidinyje.

Straipsnio autorius pateikia Ludwigo ir jo kolegų tyrimo detales: pirmajame etape dalyviai „laikėsi griežtos dietos, sumažinusios jų svorį maždaug 12%“. Antrajame etape tiriamieji buvo išskirstyti į tris grupes su skirtingais racionais: pirmojoje angliavandeniams teko 20% kalorijų, antrojoje – 40%, trečiojoje – 60%. Visose trijose dietose baltymams teko 20% kalorijų“, – rašoma straipsnyje. Sekančius 5 mėnesius dalyviai buvo aprūpinami pakankamu maisto kiekiu, kad būtų sulaikytas svorio sumažėjimas ar padidėjimas.

„Maždaug 250 papildomų kalorijų, kurias sudegindavo žmonės iš mažiau angliavandenių vartojančios grupės, potencialiai gali įtakoti 20 svarų (apie 9 kg) svorio numetimą per tris metus naudojant šią dietą, teigia Ludwigas“, – praneša leidinys.

Mokslininkas pabrėžė, jog išvadose nekalbama apie „nerafinuotus angliavandenius“ pilnuose vaisiuose, pupelėse ir t.t. „Pasak jo, tyrimas preziumuoja išvadą, jog maisto su pridėtu cukrumi, miltais ir kitais rafinuotais angliavandeniais vartojimo mažinimas, galimai padės išsaugoti pageidaujamą svorį po jo numetimo, kadangi aktyvuoja medžiagų apykaitą esant mažesnei kūno masei“, – reziumuojama straipsnyje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 315

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. xx    -  2019-02-23, 16:50

    Būtų įdomu sužinoti originalų šaltinį su atliktu tyrimu, kuriuo remiantis parašytas šis straipsnis

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Eglė    -  2019-02-23, 22:17

    >>xx

    duota nuoroda į New York Times, kuriame duota nuoroda į tyrimų duomenis. Tereikia tik paspaust

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Renatas Zee    -  2020-04-05, 00:02

    Puikus straipsnis apie angliavandenius bifit.uk/blogs/food-academy/carbohydrates-things-you-should-know

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...