infa.lt

Kelių įstatymo pataisos – galimybė prekybų tinklams dalį savo infrastruktūros finansuoti mokesčių mokėtojų lėšomis

10 spalio
18:02 2018
kelias

asociatyvi nuotrauka

Ne paslaptis, jog vienas didžiausių didžiojo verslo rūpesčių statant naujus prekybos centrus – geras privažiavimas prie jų, kam metamos didžiulės lėšos – planavimui, projektavimui, kelių statybos darbams, technikai ir t.t. Tą, suderinęs su savivaldybe, verslas iki šiol statė už savo lėšas. Dabar gi, pagal Seimo Ekonomikos komiteto siūlomas naująsias Kelių įstatymo pataisas, verslas didelę dalį savo išlaidų, skirtų kelių ir privažiavimų prie naujojo objekto statybai, galės formaliai teisėtai perkelti ant mokesčių mokėtojų pečių, tiesiog susitaręs su savivaldybe ir padengęs TIK nuo 20 iki 30 procentų kelio statybos išlaidų. Ir tokių atvejų net nebus galima įvardinti kaip korupcijos prielaidų, nes siūlomu įstatymu pilnai numatyta beveik viskas, išskyrus vieną dalyką – apibrėžti – kokiomis aplinkybėmis verslui gali kilti noras „investuoti” į kelio tiesimą.  Nors tas akivaizdu ir todėl aprašymo nėra –  investuot norės tik vienu atveju – jei tas kelias reikalingas jam pačiam.

Tik kodėl tada dalį verslo išlaidų turėtų dengti mokesčių mokėtojai, ir maža to, dar prioriteto tvarka? Juk niekam ne paslaptis, kad mūsų valstybėje verslo siekis apeiti įstatymą pasinaudojant jo spragomis tiesiog bado akis, bet kai tas įstatymas būtų kuriamas būtent tam, – tuo turėtų susidomėti specialiosios tarnybos.

Žemiau pateiktas pilnas to įstatymo aprašymas, paskelbtas Seimo puslapyje:

Šios dienos posėdyje Ekonomikos komitetas po svarstymo pritarė Kelių įstatymo Nr. I-891 16 straipsnio pakeitimo įstatymo projektui Nr. XIIIP-1559.

Įstatymo projekto iniciatoriai siūlė nustatyti, kad tais atvejais, kai daugiau kaip 20 procentų savivaldybei nuosavybės teise priklausančio kelio ir kelio statinio projektavimo, tiesimo, statybos, rekonstravimo ir taisymo darbų (toliau – kelio darbai) išlaidų padengiama privačiomis lėšomis – tai tokiems kelio darbams būtų teikiamas prioritetas, kitų kelio darbų atžvilgiu.

Komitetas, išnagrinėjęs ir įvertinęs visus gautus pasiūlymus ir pastabas patobulino įstatymo projektą. Komiteto nuomone, tikslinga padidinti privačių lėšų investicijų dydį į kelio darbus iki ne mažiau kaip 30 procentų. Taip pat komitetas įvertino tai, kad pirminiame įstatymo projekte siūlytas įsakmus prioriteto teikimas kelio darbams investavus privačias lėšas kitų kelio darbų atžvilgiu galimai pažeistų savivaldybių savarankiškąsias funkcijas planuoti ir investuoti savo lėšas. Atsižvelgiant į tai, komitetas siūlo nustatyti prioriteto taikymo galimybę, bet ne prievolę. Tokiu būdu savivaldybės turės teisinį pagrindą, esant poreikiui, teikti prioritetą kelio darbams, kai į juos investuota privataus kapitalo.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 68

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...